Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Krásne NECHTY si vyberajú svoju DAŇ: Po tomto ZISTENÍ si premyslíte návštevu u MANIKÉRKY!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

UV lampa je bežnou súčasťou kozmetických salónov. Používa sa na stvrdnutie gélového laku. Odborníci však varujú, že by mohla spôsobiť viac škody ako úžitku.

Smrť buniek a mutácie

Nový výskum, publikovaný v Nature Communications, totiž prišiel na to, že UV lampa by mohla poškodiť DNA v rukách a vyvolať mutácie.

Hoci je pravda, že niektoré spektrá UV lúčov sú karcinogénne, nikdy sa neuskutočnil oficiálny výskum vplyvu žiarenia na bunky cicavcov, ako sa uvádza na iflscience.com. Na rozdiel od solárií, ktoré využívajú iné spektrum UV svetla (280-400 nm) a u ktorých je dokázané, že spôsobujú rakovinu, zariadenia na tvrdnutie lakov na nechty (340-395 nm) neboli poriadne preskúmané.

„Pri tom, ako sú tieto zariadenia prezentované, sa predávajú ako bezpečné, takže nie je sa čoho obávať,“ uviedol vo vyhlásení zodpovedajúci autor Ludmil Alexandrov, profesor bioinžinierstva, ako aj bunkovej a molekulárnej medicíny. "Ale podľa našich vedomostí doteraz nikto neskúmal tieto zariadenia a ich vplyv na ľudské bunky na molekulárnej a bunkovej úrovni."

Po vystavení ľudských aj myších buniek – keratinocytov dospelej ľudskej kože, fibroblastov ľudskej predkožky a myších embryonálnych fibroblastov – UV žiareniu zo zariadení na tvrdnutie lakov na nechty, výskumníci identifikovali mitochondriálne poškodenie DNA, ako aj smrť buniek.

Krásne NECHTY si vyberajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aký čas v UV lampe má takéto účinky?

Len 20 minút pod svetlom, po ktorom nasledovala hodina na opravu poškodenia a ďalších 20 minút expozície viedli k tomu, že 20 až 30 percent buniek zomrelo. Medzitým 20-minútové sedenia každý deň počas troch po sebe nasledujúcich dní viedli k 65 až 70 percentám bunkovej smrti. Zvyčajne sa počas jedného sedenia u manikérky umiestnia dlane do UV zariadenia celkovo na 10 minút, čo je oveľa menej ako bolo v štúdii. 

Aby toho nebolo málo, poškodenie spozorované na bunkách sa nie zakaždým zregenerovalo. Výsledkom boli mutácie porovnateľné s tými pri rakovine ľudskej kože. Podľa Alexandrova sa vyskytli aj správy o zriedkavých rakovinách prstov u ľudí, ktorí pravidelne chodia na gélovú manikúru.

Definitívny záver až o 10 rokov

Treba však poznamenať, že štúdia neposkytuje priamy dôkaz, že zariadenia na tvrdnutie UV lakov na nechty zvyšujú riziko rakoviny. Neexistuje ani spôsob na zistenie toho, ako často by si niekto musel robiť nechty, aby mu hrozilo poškodenie. Pred zodpovedaním takýchto otázok je potrebná dlhodobá epidemiologická štúdia.

"Naše experimentálne výsledky a predchádzajúce dôkazy silne naznačujú, že žiarenie vyžarované UV lampami na nechty môže spôsobiť rakovinu rúk a že podobne ako soláriá, môžu zvýšiť riziko skorého nástupu rakoviny kože." píšu autori štúdie. „Napriek tomu sú potrebné budúce rozsiahle epidemiologické štúdie, ktoré presne kvantifikujú riziko rakoviny kože rúk u ľudí, ktorí pravidelne používajú UV lampy. Je pravdepodobné, že dokončenie takýchto štúdií a následné informovanie širokej verejnosti bude trvať najmenej desať rokov.“

Viac o téme: NechtyDNAGélové nechtyUV lampa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9