Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

ZACHRÁŇTE sa pred vtáčou CHRÍPKOU: Takto môže dôjsť k PRENOSU vírusu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prenos vírusu vtáčej chrípky z vtákov na človeka je zriedkavým javom. Pripomína to hlavný hygienik SR Ján Mikas. Ohrozenými sú podľa jeho slov najmä osoby, ktoré sú v priamom kontakte s chorými vtákmi, hydinou alebo ich kadávermi.

"Napríklad farmári, veterinári a robotníci zapojení do utrácania a likvidácie," vymenoval hygienik.

Ozrejmil, že existujú nízkopatogénne a vysokopatogénne vírusy vtáčej chrípky.

"Vysokopatogénny vírus vtáčej chrípky preukázal schopnosť prenosu na človeka, zostáva však naňho slabo adaptovaný a prenos z vtákov na človeka je zriedkavým javom," zdôraznil hygienik.

Ubezpečil tiež, že zatiaľ neexistujú dôkazy o prenose z osoby na osobu.

"Riziko prenosu na širokú verejnosť je extrémne nízke," dodal.

Ako môže dôjsť k infekcii?

Prirodzeným rezervoárom vírusu vtáčej chrípky sú podľa jeho slov voľne žijúce vodné vtáky, pričom k prenosu na človeka dochádza buď priamo, alebo nepriamym kontaktom s infikovanou živou alebo uhynutou hydinou.

"Takmer všetky infekcie u ľudí súviseli s úzkym kontaktom s infikovanými alebo chorými vtákmi, alebo ich fekálnymi produktmi," spresnil odborník.

Vtáčia chrípka
Zobraziť galériu (2)
Vtáčia chrípka  (Zdroj: profimedia.sk)

K infekcii najčastejšie dochádza pri kontakte s infikovanou krvou/orgánmi alebo telesnými tekutinami infikovanej hydiny, pri starostlivosti o infikovanú hydinu, pri plávaní alebo kúpaní sa v potenciálne vírusom zaťažených rybníkoch.

"Medzi identifikované rizikové faktory patrí aj návšteva trhov so živými vtákmi v Ázii a prostredníctvom hydiny z drobnochovu v Egypte," dodal Mikas.

Osoby, ktoré prišli do priameho kontaktu s chorým alebo uhynutým vtáctvom, musia sledovať svoj zdravotný stav, pričom v prípade vzniku príznakov chrípky alebo respiračného ochorenia musia bezodkladne kontaktovať lekára.

"Určí ďalší postup liečby a zrealizuje laboratórne vyšetrenie vzorky biologického materiálu od chorého," ozrejmil hygienik.  

Aké má príznaky u človek?

Chrípka spôsobená vírusom vtáčej chrípky je infekčné ochorenie, ktoré sa obvykle prejavuje primárne respiračnými príznakmi. Klinický priebeh u ľudí závisí od vlastností vírusu a od predchádzajúceho zdravotného stavu pacienta. Často je charakterizovaný počiatočnou horúčkou a kašľom s rýchlou progresiou do ochorenia dolných dýchacích ciest. Ochorenie však môže prejsť aj do respiračného zlyhania, náhleho poškodenia pľúc a zlyhania vnútorných orgánov.

Štátna veterinárna a potravinová správa SR v utorok (17. 1.) informovala o pozitívnom prípade vtáčej chrípky v súkromnom chove dospelej hydiny v obci Bzenov v okrese Prešov.

Viac o téme: ZdravieVtáčia chrípkaPrenosPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9