Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

5 ZNAKOV, ktoré upozornia na NEBEZPEČNÝ výživový doplnok: TOTO si všímajte!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnoho ľudí užíva vitamíny a doplnky výživy ako pomoc pri nedostatku živín alebo pri určitých zdravotných problémoch. Sú však bezpečné? Nie je to tak vždy!

Výživové doplnky zahŕňajú vitamíny, minerály, bylinky, aminokyseliny a enzýmy podľa amerického Úradu pre potraviny a liečivá (FDA). Sú úplne bežné – podľa Harvard Health Publishing ich užíva asi polovica dospelých v USA.

Čítajte tiež: Sexuálna ZÁVISLOSŤ skutočne EXISTUJE: ZMENA v tele, ku ktorej dochádza u mužov!

FDA ich neschvaľuje

Pri užívaní doplnkov sa však môže ľahko stať, že sa pomýlite, ako sa uvádza na livestron.com. Napríklad užívate doplnok, ktorý v skutočnosti nepotrebujete alebo, ktorý nie je účinný. Väčšina vitamínov nie je totiž schválená alebo regulovaná FDA pred tým, ako sa dostanú na trh. Administratíva nemá právomoc kontrolovať bezpečnosť a účinnosť doplnkov pred ich predajom. Podľa FDA je na výrobcoch doplnkov, aby sa ubezpečili, že ich produkty sú bezpečné pred tým, ako sa dostanú na trh.

Ak však doplnok obsahuje novú zložku, výrobca musí o tom informovať FDA, aby ho mohol skontrolovať (ale nie schváliť) z hľadiska bezpečnosti. Ak FDA zistí, že doplnok nie je bezpečný, môže vydať varovanie alebo požadovať stiahnutie produktu z trhu podľa Národného centra pre doplnkové a integrované zdravie (NCCIH).

Žiadna z týchto recenzií však nekontroluje účinnosť, čo znamená, že často si musíte naštudovať vedecké výskumy a pod, aby ste zistili, či je doplnok legitímny.

Odborníci upozorňujú na varovné signály, ktoré ukážu na nebezpečný alebo neúčinný produkt:

1. Chýba podpora výskumu

Renomovaní výrobcovia by mali mať zverejnené výsledky testov, ktoré dokazujú, že ich doplnky sú bezpečné a účinné.

"Existuje značné množstvo klinických výskumov, ktoré naznačujú, že mnohé doplnky sú falšované alebo majú vysoký obsah kontaminantov," hovorí Dr. Paul. "Bez výsledkov testov, ktoré dokazujú nezávadnosť výrobkov na etikete, spotrebitelia nemajú žiadny spôsob, ako zistiť bezpečnosť doplnku."

Ak sa pýtate, či doplnok môže spôsobiť viac škody ako úžitku, Dr. Paul odporúča osloviť priamo výrobcu a požiadať ho o poskytnutie výsledkov testov.

Ak výrobcovia pošlú Certifikát analýzy (CoA), je to ďalšie upozornenie, pretože tento dokument nie je rovnaký ako výsledky testov,“ hovorí. "Je to dokument poskytnutý dodávateľmi, v ktorom je podrobne uvedené, čo by malo byť v dodatku, a nie dôkaz toho, čo v ňom skutočne je."

Keď nájdete výskum, ktorý podporuje používanie konkrétneho doplnku, stále existuje viac upozornení, na ktoré treba dávať pozor. Napríklad, mali by ste byť skeptickí, ak výskum uvádza štúdie, ktoré nie sú recenzované odborníkmi, ak nezohľadňuje rôzne typy jednotlivcov alebo skupín a ak vyvodzuje závery len na základe jednej štúdie, podľa Geralda J. a Dorothy z Tufts University. 

5 ZNAKOV, ktoré upozornia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Nebola testovaná kvalita doplnku

Hoci FDA nereguluje doplnky pred ich uvedením na trh, stanovuje niečo, čo sa nazýva súčasná správna výrobná prax (CGMP). Tieto pokyny zahŕňajú požiadavky na prípravu a skladovanie doplnkov. 

Dôveryhodný doplnok by mal byť v súlade s CGMP, čo znamená, že jeho kvalita bola testovaná a overená jednou alebo viacerými z nasledujúcich skupín:

  • National Science Foundation (NSF): Testuje a kontroluje doplnky z hľadiska bezpečnosti, účinnosti, kvality a udržateľnosti alebo výkonu.
  • Spotrebiteľské laboratórium: Kontroluje identitu, silu, čistotu a či sa doplnok v tele primerane rozpadá.
  • Dohovor o liekopisoch Spojených štátov amerických (USP): Overuje, že doplnky obsahujú zložky uvedené na štítku, sú v súlade s CGMP, neobsahujú škodlivé hladiny kontaminantov a správne sa vstrebávajú do tela. Týka sa to USA. 

Tip: Ak je doplnok v súlade s CGMP a bol testovaný treťou stranou, tieto informácie sa objavia na štítku alebo na webovej stránke výrobcu.

3. Značka uvádza "zázračné" účinky

Podľa NCCIH štítky na doplnkoch výživy nemôžu uvádzať tvrdenia o liečbe alebo prevencii akejkoľvek choroby. Iba lieky môžu mať takéto vyhlásenia. Preto je najlepšie nedôverovať žiadnemu doplnku, ktorý sľubuje veľa a vzbudzuje podozrenie, že ide o nepravdivé informácie.

"Väčšina z týchto tvrdení je nepravdivá, pokiaľ neexistujú overené štúdie, ktoré tieto tvrdenia podporujú," hovorí Reuben Chen, MD, certifikovaný lekár.

Štítky doplnkov môžu obsahovať iba vyhlásenia, ktoré opisujú vzťah medzi látkou v doplnku a zníženým rizikom špecifického stavu podľa NCCIH. Tieto tvrdenia musia byť podložené vedeckými dôkazmi. Napríklad štítok môže obsahovať informáciu, že vápnik môže znížiť riziko ochorení súvisiacich s kosťami.

5 ZNAKOV, ktoré upozornia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Podľa štítku na výrobku sú zložky úplne prírodné

Aj keď je za používaním rastlín ako liečiva dlhá a cenná história, nemusí to vždy znamenať, že zložky z nich získané alebo „prírodné“ zložky sú bezpečné alebo prospešné pre vaše zdravie. V skutočnosti výraz „prírodný“ nie je regulovaný vládou, takže táto fráza v žiadnom prípade nezaručuje bezpečnosť doplnku (alebo to, že produkt dokonca obsahuje prírodné zložky) podľa NSF. Ba čo viac, podľa NCCIH niektoré prírodné bylinné doplnky nepreukázali žiadne skutočné výhody, keď ich vedci študovali.

Napríklad mnohé štúdie o výhodách echinacey, bylinky, ktorá sa používa na prechladnutie, podľa NCCIH preukázali len málo dôkazov, že by mohla skutočne pomôcť pri liečbe tohto zdravotného problému. A kava, rastlina pôvodom z ostrovov južného Pacifiku, ktorá sa používa na úzkosť, môže súvisieť so závažným poškodením pečene.

5. Obsahuje neregulované zložky

Jedným z rizík používania doplnkov je, že môžu obsahovať neregulované zložky, ktoré môžu byť škodlivé pre zdravie, podľa ministerstva zdravotníctva Virginie.

"Mnoho spoločností používa nekvalitné alebo dokonca nelegálne prísady, pretože väčšina týchto vecí nie je regulovaná," ​​hovorí Kylene Bogdenová, RDN, spoluzakladateľka FWDfuel. 

A čo viac, štítky produktov môžu byť nesprávne. Napríklad štúdia z apríla 2019 v Hepatology Communications zistila, že doplnky na zlepšenie vzhľadu, chudnutie a sexuálnu výkonnosť boli najčastejšie nesprávne označené.

Vedci štúdie testovali 272 bylinných a potravinových doplnkov a zistili, že 51 percent z nich nebolo správne označených. A čo viac, mnohé z týchto doplnkov boli spojené s poškodením pečene, pretože obsahovali hepatotoxíny (chemikálie, ktoré poškodzujú pečeň). Neexistuje preto žiadna záruka, že všetky doplnky sú bezpečné, pretože produkty môžu obsahovať neregulované zložky a/alebo môžu byť nesprávne označené.

Aby ste vybrali ten najlepší doplnok výživy pre seba, je dôležité byť informovaným spotrebiteľom a dávať si pozor na určité znaky, ktoré ukazujú na potenciálnu škodlivosť produktu. Ak sa k tomu pridá rozhovor so svojím lekárom, ste na ceste za ideálnym výrobkom, ktorý je priam "ušitý" pre vás. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaPríznakyMultivitamínyDoplnky výživy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9