Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

HROZBA s názvom VITAMÍN E: Elixír mladosti ZVYŠUJE riziko KRVÁCANIA do mozgu, pozor na TOTO!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Všetkého veľa škodí! Toto príslovie platí aj pri vitamíne E. Je dôležitý, ale môže vám aj poriadne skomplikovať život. Toxicita vitamínu E môže spôsobiť vážne problémy.

Vitamín E je esenciálny vitamín, ktorý je pre naše telo veľmi dôležitý, no dá sa ním aj predávkovať. Tento problém sa nazýva toxicita vitamínu E, uvádza healthline.com. Treba si preto dávať pozor na jeho množstvo.

Čítajte tiež: NÁPOJ, ktorý môže náhle zastaviť SRDCE: Spúšťač INFARKTU v malej plechovke!

Čo to znamená? 

Vitamín E je vitamín rozpustný v tukoch, ktorý funguje ako antioxidant. Môže znížiť riziko srdcových chorôb, niektorých druhov rakoviny, problémov so zrakom a porúch mozgu. Jednou z jeho hlavných funkcií je udržiavať cievy rozšírené a predchádzať tvorbe zrazenín vo vašich cievach. 

Toxicita vitamínu E hrozí vtedy, keď sa nám v tele nahromadí nadmerné množstvo tohto vitamínu a môže spôsobiť niekoľko zdravotných komplikácií. Vzhľadom na to, že vitamíny rozpustné v tukoch sú uložené v tuku, môžu sa hromadiť vo vašom telesnom tuku, najmä ak ich prijímate v nadmernom množstve prostredníctvom stravy alebo doplnkov.

Kde sa nachádza? 

Denná dávka vitamínu E je 15 mg. Nachádza sa najmä v:

  • Olejoch - sójový olej, slnečnicový olej, svetlicový olej, olej z pšeničných klíčkov, kukuričný olej
  • Orechoch a semienkach- slnečnicové semienka, mandle, lieskové orechy, arašidové maslo, arašidy
  • Ovocí - kivi, mango
  • Zelenine - špenát, brokolica, paradajky

Horná hranica vitamínu, ktorú môžete konzumovať prostredníctvom jedla a doplnkov je 1000 mg denne.

HROZBA s názvom VITAMÍN
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hrozby vitamínu E

Nadmerný príjem vitamínu E môže spôsobiť riedenie krvi a viesť až ku vykrvácaniu. Môže tiež narušiť zrážanlivosť krvi, čo je prirodzená obrana vášho tela proti nadmernému krvácaniu po úraze. To tiež súvisí so zvýšeným rizikom hemoragickej mŕtvice alebo mŕtvice spôsobenej krvácaním do mozgu. Okrem toho, jedna štúdia naznačuje, že nadmerný príjem vitamínu E, je spojený s vyšším rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny, ale na preskúmanie tejto možnosti je potrebný ďalší výskum. Preto sa neodporúča užívať vitamín vo veľkom množstve.

Kto by ho mal užívať? 

Vitamín E sa prirodzene nachádza v potravinách uvedených vyššie, ale niektorí ľudia užívajú aj doplnky stravy. Najmä preto, že dúfajú, že sa im zlepší imunita, znížia si riziko rakoviny alebo posilnia vlasy, pokožku a nechty prostredníctvom jeho antioxidačných účinkov a potenciálneho účinku proti starnutiu. Pokiaľ však nemáte vyslovene nedostatok tohto vitamínu, tak je to zbytočné. Doplnky poskytujú len minimálne účinky.

Práve ľuďom s nízkotučnou diétou alebo s poruchami, ktoré ovplyvňujú ich schopnosť tráviť a absorbovať tuk, ako je Crohnova choroba alebo cystická fibróza, môže vyslovene chýbať vitamín E. Ak užívate lieky a máte akékoľvek obavy z možných nezhôd medzi doplnkami a vašimi liekmi, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom. Jeho kombinácia s niektorými liekmi je nebezpečná. Doplnky vitamínu E môžu s liekmi zle reagovať, keď sa užíva viac ako 300 mg denne. Jedna štúdia zaznamenala zvýšené riziko mŕtvice u ľudí, ktorí užívali 180 mg denne.

Prevencia a liečba

Liečbou toxicity je prerušenie užívania doplnku vitamínu E, ale závažnejšie komplikácie môžu vyžadovať pomoc lekára. A ako zabrániť toxicite? Najlepším spôsobom je udržiavať denný príjem vitamínu E, z doplnkov aj potravín, pod 1 000 mg denne. Je nepravdepodobné, že by ste sa ním predávkovali bežnou konzumáciou potravín.

Ak máte akékoľvek otázky alebo obavy týkajúce sa doplnkov vitamínu E, porozprávajte sa so svojím lekárom. Doplnky vždy skladujte mimo dosahu detí, najmä kvôli zvýšenému riziku toxicity a komplikácií u detí.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVitamín EToxicita
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9