Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Sľubujú chudnutie, no výsledkom je OPAČNÝ efekt: Prekvapivý ÚČINOK potravín, ktorý nikto nečakal!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dať prednosť odľahčenej verzii obľúbeného jedla, aby ste schudli, sa zdá byť na prvý pohľad ako výborný nápad. Podľa jednej štúdie je to však kontraproduktívne, keďže vás len povzbudí k tomu, aby ste zjedli viac!

Regály supermarketov sú plné jedál, označených „light“, s cieľom prilákať nakupujúcich, ktorí si kontrolujú príjem kalórií, aby zhodili nadbytočné kilá. Nový výskum od holandských a amerických odborníkov na výživu a psychológiu, zverejnený v časopise Apettite, však zistil, že etikety, ktoré propagujú jedlo ako „light“, zrejme podnecujú ľudí k nadmernému pôžitku.

Čítajte tiež: S týmto mnohí NERÁTALI: Zapamätajte si tieto ČÍSLA, TOĽKOTO vydrží OMIKRON na povrchoch a koži

Povzbudili ľudí, aby jedli viac

Vedci predložili skupine 37 dobrovoľníkov dve rovnaké jedlá - cestoviny s hmotnosťou 500 g. Jedno jedlo bolo označené za "light" verziu a druhé obsahovalo informáciu, že viac zasýti. V priemere stravníci skonzumovali o 31 g viac ľahšieho jedla, čo sa rovnalo 42 kalóriám navyše. V porovnaní s tým má polovica polievkovej lyžice majonézy 50 kalórií. Vedci uviedli, že ich zistenia by mali viesť k opatrnosti pri používaní takýchto označení na potravinových výrobkoch, ktorých cieľom je pomôcť ľuďom pri diéte.

Vedci z Maastrichtskej univerzity a Pennsylvánskej štátnej univerzity prijali 19 mužov a 18 žien vo veku od 18 do 64 rokov. Účastníci mali priemerný index telesnej hmotnosti 25, čo znamená, že väčšina z nich mala nadváhu, ale nebola obézna. Boli požiadaní, aby zjedli dva obedy v laboratóriu, zhruba dva týždne od seba. Dobrovoľníci dostali identické cestovinové šaláty pozostávajúce z penne v pesto omáčke s paradajkami, ochutené oreganom a bazalkou. Informačný leták predložený počas testu opísal jedlo buď ako „ľahšiu“ verziu cestovinového šalátu vyrobeného v laboratóriu, alebo ako „plnú“, vyrobenú rovnakým spôsobom.

Účastníci mohli zjesť toľko jedla, koľko chceli, a mohli si dať pokojne viac, ak zjedli všetko na tanieri.  Vedci uviedli, že dobrovoľníci zjedli o 31 g ľahšieho jedla viac, čiže o 10 percent viac ako skupina, ktorá dostala druhú verziu cestovín. Z hľadiska energetického príjmu to bolo ekvivalentné 42 kalóriám. 

Sľubujú chudnutie, no výsledkom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Taktiež boli tiež požiadaní, aby ohodnotili, ako veľmi účastníkom chutia cestoviny a ich túžbu zjesť ich a pridať si ešte po prvej porcii, aby zhodnotili, do akej miery sa cítili po jedle nasýtení. To sa uskutočnilo aj so sériou potravín kontrolnej skupiny, ako je hrozno, popcorn, jogurt a sušienky, aby sa stanovila základná línia.

Výsledky tejto časti štúdie ukázali, že neboli žiadne veľké rozdiely v tom, ako dobrovoľníci hodnotili každé jedlo. To viedlo vedcov k záveru, že to bolo označenie „light“, ktoré povzbudzovalo ľudí, aby jedli viac.

Vyzývajú na opatrnosť pri označovaní produktov

Účastníci dostali dvojtýždňovú prestávku medzi jedlami, aby sa zabezpečilo, že ich predchádzajúce skúsenosti neovplyvnia ďalší test. Jeden z výskumníkov, doktor Anouk Hendriks-Hartensveld z Maastrichtu, tvrdí, že zistenia by mohli byť relevantné pre ľudí, ktorí sú vystavení riziku prejedania sa alebo aj naopak, nedostatočného príjmu kalórií.

"To môže byť relevantné pre situácie, v ktorých by sme chceli podporiť príjem, ako je napríklad udržiavanie primeraného príjmu energie u zraniteľných skupín pacientov alebo u starších osôb," povedal odborník. „Výsledky štúdie navyše vyžadujú opatrnosť pri používaní označení pre produkty, určených na zníženie energetického príjmu alebo podporu chudnutia (light verzie produktov), pretože používanie tohto označenia by mohlo vyvolať prejedanie sa."

Dobrovoľníci boli na záver oboch testov tiež požiadaní, či si myslia, že cestoviny sú odlišné a prečo. Väčšina uviedla, že cesto použité na výrobu cestovín bolo iné.

Skúmaní tiež poznamenali, že ich štúdia mala množstvo obmedzení. Chýbalo „kontrolné“ cestovinové jedlo, ktoré nemalo žiadne označenie. Vedci dodali, že ďalší výskum na túto tému, mimo laboratórneho prostredia, by mohol zistiť, či sa výsledky replikujú v prirodzenejšom prostredí.

Viac o téme: PotravinyChudnutieLight výrobky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9