Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

NÁPOJ, ktorý môže náhle zastaviť SRDCE: Spúšťač INFARKTU v malej plechovke!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Srdcové záchvaty sa zvyčajne ozvú neohláseným spôsobom. Potom už však môže byť neskoro... Aj preto je prevencia kľúčová, vďaka nej sa možno vyhnúť týmto nebezpečným stavom. Ak vynecháte tento nápoj, nemôžete spraviť nič lepšie!

Srdcové záchvaty, charakterizované studeným potom a ostrou bolesťou na hrudníku, sú všeobecne chápané ako výsledok nesprávneho životného štýlu, ktorý postupne poškodzuje zdravie ciev. Najneslávnejším nápojom spojeným s týmto poškodením je alkohol. V posledných rokoch však aj iné tekutiny vyvolali obavy z ich účinku na srdce. Jeden obľúbený drink preukázateľne zvyšuje riziko srdcového infarktu u mladých a zdravých ľudí, ako sa píše na express.co.uk.

Čítajte tiež: Stačí jeden POHĽAD do očí: SIETNICA odhalí CHOROBY i riziko predčasného ÚMRTIA!

Nebezpečná Guarana

Infarkt vzniká vtedy, keď dôjde k prekážke prietoku krvi do srdca, čo môže spôsobiť množstvo faktorov. Jeden z výskumov naznačil, že konzumácia príliš veľkého množstva energetických nápojov môže u zdravých ľudí vyvolať náhlu zástavu srdca.

Hlavné nebezpečenstvo nápoja spočíva v jeho vysokej koncentrácii kofeínu. Obsahuje maskovaný kofeín vo forme látok, ako je Guarana, ktorá pochádza z rastliny, identickej s kofeínom, ktorý sa nachádza v káve. Hoci sa konzumácia kofeínu vo všeobecnosti považuje za bezpečnú, v súvislosti s väčšími dávkami boli hlásené nežiaduce účinky.

Guarana však obsahuje dvojnásobné množstvo kofeínu, ktorý sa nachádza v kávových zrnách. Keď sa guarana zmieša s inými populárnymi látkami, ako je ženšen a taurín, môže vytvárať neisté interakcie, ako varujú vedci.

NÁPOJ, ktorý môže náhle
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Autori štúdie z roku 2017, publikovanej v časopise Anatolian Journal of Cardiology, zaznamenali prevalenciu „nevysvetliteľných zástav srdca u mladých ľudí po konzumácii energetických nápojov“. Poznamenali, že udalosti boli obzvlášť rozšírené medzi tými, ktorí miešali energetické drinky s alkoholickými nápojmi.

Vysvetlili: „Zdá sa jasné, že energetické nápoje, iné drinky a niektoré doplnky, ktoré obsahujú stimulanty, môžu viesť ku kritickým a zriedka nezvratným kardiovaskulárnym príhodám u mladej populácie.“

Špekulovali, že najdôveryhodnejším vysvetlením je, že energetické nápoje „vedú ku katastrofickým udalostiam prostredníctvom smrteľných arytmií“. Arytmia je stav spôsobený chybnou signalizáciou, ktorá koordinuje tlkot srdca. To môže viesť k tomu, že srdce bije príliš rýchlo, príliš pomaly alebo pravidelne. V závažných prípadoch môže tento stav spôsobiť rýchle, chaotické elektrické signály, ktoré prechádzajú do dolných srdcových komôr.

Podľa Mayo Clinic to môže viesť k vážnym problémom, ktoré môžu spôsobiť smrť, ak sa srdcový rytmus neobnoví do niekoľkých minút.

Ako sa vyhnúť infarktu?

V prvom rade mu zabránite tak, že budete udržiavať svoj krvný tlak v norme a takisto aj cholesterol. Stavom, ktoré sú hlavnými rizikovými faktormi srdcového infarktu, sa dá predísť kombináciou cvičenia a zdravej výživy. WebMD odporúča vybrať si „veľa ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, hydiny, rýb a iných chudých bielkovín, orechov, semien a rastlinných olejov“.

Odporúča tiež „udržať nasýtené tuky na menej ako šesť percent denných kalórií“. Alkohol a tabak majú tiež významný vplyv na kardiovaskulárne rizikové faktory. Vdychovanie cigaretového dymu poškodzuje bunky, čo spôsobuje značné poškodenie tepny, čím sa zvyšuje riziko srdcového infarktu.

Viac o téme: SrdceZdravieNápojInfarktEnergetický drink
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9