Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

OCHRANA telesných ORGÁNOV vďaka bežnej PRÍLOHE k mäsu: Vnútornosti v KONDÍCII!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Neskutočné, čím vyniká tak obyčajná a pre mnohých samozrejmá potravina, akou sú zemiaky! Sú nabité cennými látkami, vďaka ktorým majú silu vo veľkom pôsobiť na ľudský organizmus. 

Čím sú zemiaky výnimočné podľa medicaldaily.com

Cholín

Cholín je malá zlúčenina, ktorá sa viaže na tuk a vytvára fosfolipidy, stavebné bloky bunkových stien a neurotransmiter acetylcholín, ktorý nám pomáha sťahovať svaly, rozširovať krvné cievy a spomaliť srdcovú frekvenciu. Málokto vie, že zemiaky obsahujú druhú najvyššiu hladinu cholínu spomedzi potravín, bohatých na bielkoviny, ako je mäso a sója.

Čítajte tiež: Záhada krvných ZRAZENÍN po VAKCÍNACH rozlúštená? Vedci už vedia, čo je za tým a ako tomu ZABRÁNIŤ

Každý ľudský organizmus by mal mať zabezpečený pravidelný prísun cholínu, keďže je nevyhnutný pre zdravý mozog, nervy a svaly. Jemné rozdiely v našich génoch môžu znamenať, že niektorí z nás majú prirodzene väčší nedostatok výroby cholínu. Zemiaková šupka obsahuje asi 10% dennej potreby cholínu u človeka. Táto látka je obzvlášť dôležitá v tehotenstve, keďže sa u dieťaťa, ktoré rastie, vytvára množstvo nových buniek a orgánov.

Dobré pre náš žalúdok

Varenie zemiakov a ich následné vychladnutie pred ich konzumáciou umožňuje vytvorenie odolného škrobu. Tento zdravý škrob pomáha ľudskému telu mnohými spôsobmi, okrem iného aj tým, že pôsobí ako prebiotikum, ktoré je dôležité pre zdravý črevný mikrobióm

OCHRANA telesných ORGÁNOV vďaka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak sa škrob uvarí a potom vychladne, zemiaky budú ťažko stráviteľné. Hoci to neznie pozitívne, baktérie v hrubom čreve ich následne fermentujú a vytvárajú zlúčeniny podobné octu, ktoré sa nazývajú mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Tieto mastné kyseliny vyživujú naše vnútornosti a udržiavajú ich zdravé. Taktiež majú pozitívny vplyv na metabolizmus, keďže pomáhajú znižovať hladinu tuku a cukru v krvi. Spolu s ich vysokým obsahom vody s nízkym obsahom tuku z nich robí nízkokalorické jedlo, ktoré je výživné a sýte. Reč je však o varených a dusených zemiakoch. 

Prirodzene bez lepku

Zemiaky sú tiež prirodzene bezlepkové, takže sú skvelou voľbou pre ľudí s celiakiou alebo pre tých, ktorí sa musia vyhýbať lepku.

To isté platí pre sladké zemiaky, ktoré majú tiež nižší glykemický index - čo znamená, že nespôsobujú prudký nárast hladiny cukru v krvi, čo môže pomôcť pri regulácii hmotnosti a chuti do jedla. Sladké zemiaky však majú o niečo viac kalórií a sacharidov ako bežné zemiaky - aj keď obsahujú viac beta karoténu (forma vitamínu A).

Viac o téme: ZemiakyZdraviePotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9