Záhada krvných ZRAZENÍN po VAKCÍNACH rozlúštená? Vedci už vedia, čo je za tým a ako tomu ZABRÁNIŤ

Zdroj: gettyimages.com
2021-05-30 06:00:00

Nemeckí vedci tvrdia, že vyriešili hádanku krvných zrazenín po očkovaní vakcínou proti covidu. Nové výskumu naznačujú, že môže byť vylepšená takým spôsobom, aby zastavila túto nežiadúcu reakciu.

Vedci v Nemecku tvrdia, že vyriešili príčinu zriedkavých krvných zrazenín spojených s vakcínami proti koronavírusu AstraZeneca a Johnson & Johnson a domnievajú sa, že je možné ich vylepšiť.

Čítajte tiež: Jednoduchý TEST, ktorý PREZRADÍ problémy so SRDCOM: Palec ako UKAZOVATEĽ zdravia

Prečo vznikajú krvné zrazeniny? 

Rolf Marschalek, profesor na Goetheho univerzite vo Frankfurte, ktorý vedie štúdie o zriedkavom stave od marca, uviedol, že jeho výskum ukázal problém, spočívajúci v adenovírusových vektoroch, ktoré obe vakcíny používajú na dodanie genetických pokynov pre spike proteín Sars-Cov-2 do tela, ako sa uvádza na irishtimes.com.

Mechanizmus dodania znamená, že vakcíny zasielajú sekvencie génov DNA proteínu spike do bunkového jadra, a nie cytosólovú tekutinu nachádzajúcu sa vo vnútri bunky, kde vírus normálne produkuje proteíny, ako uviedol profesor Marschalek a ďalší vedci v správe zverejnenej v stredu.

Akonáhle sú vo vnútri bunkového jadra, určité časti proteínu sa spájajú alebo rozdeľujú a vytvárajú mutantné verzie, ktoré sa nedokážu naviazať na bunkovú membránu, kde prebieha dôležitá imunizácia. Plávajúce mutantné proteíny sú namiesto toho vylučované bunkami do tela a podľa teórie profesora Marschaleka vyvolávajú krvné zrazeniny u približne jedného zo 100 000 ľudí.

Naproti tomu vakcíny na báze mRNA, ako sú injekcie vyvinuté spoločnosťami Pfizer a Moderna, dodávajú genetický materiál do bunkovej tekutiny a nikdy nevstupujú do jadra.

Zriedkavá reakcia zrážania krvi, ktorá narušila zavedenie vakcín AstraZeneca a J&J, bola zaznamenaná u 309 z 33 miliónov ľudí, ktorí dostali vakcínu AstraZeneca vo Veľkej Británii, a spôsobili 56 úmrtí. V Európe malo najmenej 142 ľudí krvné zrazeniny zo 16 miliónov očkovaných.

V reakcii na to bolo použitie AstraZeneca obmedzené alebo pozastavené vo viac ako tucte krajín. Spoločnosť J&J začala v Európe predávať svoju vakcínu spolu s varovaním na svojom štítku v apríli po krátkom oneskorení kvôli obavám.

Dá sa tomu zabrániť

Profesor Marschalek sa však domnieva, že existuje „východisko“. Vývojári vakcín by mohli upraviť génovú sekvenciu, ktorá kóduje proteín spike, aby sa zabránilo štiepeniu. Spoločnosť J&J už kontaktovala laboratórium profesora Marschaleka so žiadosťou o radu a hľadala spôsoby, ako prispôsobiť svoju vakcínu.

Profesor tiež uviedol, že výsledky svojho laboratória predložil nemeckému vládnemu inštitútu Paul-Ehrlich a poradnému orgánu krajiny pre očkovanie a imunizáciu.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie očkovanie vakcíny krvné zrazeniny covid-19

2021-05-30 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia