VEDĽAJŠÍ účinok nosenia dioptrických OKULIAROV, o ktorom nikto nevie: VPLYV na SPÁNOK

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-01 12:00:00

Nosíte okuliare a ste krátkozrakí? Nová štúdia ukázala, že ľudia s týmto očným problémom majú horšiu kvalitu spánku ako tí, ktorí majú zrak v poriadku. Prečo to tak je?

Krátkozrakosťou k zlému spánku

Výskum, ktorý viedol očný lekár Ranjay Chakraborty naznačuje, že krátkozrakí ľudia majú oneskorenejšie cirkadiánne rytmy a nižšiu produkciu melatonínu, ako sa píše na optometry.org.au. Ide o hormón, ktorý sa vylučuje do mozgu a je zodpovedný za reguláciu spánku. 

Čítajte tiež: Robí vám turecký sed PROBLÉM? Ak takto neviete sedieť, môže ísť o SIGNÁL nepríjemného stavu v tele!

Štúdia, publikovaná v časopise Sleep ukazuje, že ľudia s krátkozrakosťou sú nočnými sovami, chodia spať neskôr, zaspávanie im trvá dlhšie a oddychujú kratšie v porovnaní s tými, ktorí majú normálny zrak. Tieto spánkové návyky súviseli aj s tým, že skupina ľudí s krátkozrakosťou trávila viac času pred počítačom a inými digitálnymi zariadeniami. Poruchy cirkadiánnych rytmov a spánku sú často spájané s nadmerným používaním elektrických zariadení a svetlom, ktoré tieto prístroje vyžarujú.

„Nové poznatky dokazujú, že optimálny spánok a cirkadiánne rytmy sú nielen nevyhnutné pre všeobecné zdravie, ale aj pre dobré videnie,“ konštatoval Ranjay Chakraborty.

Deti v ohrození

Štúdie sa zúčastnili študenti z univerzity v Adelaide vo veku 20 rokov. Vedci zistili, že krátkozrakí ľudia mali významne oneskorené cirkadiánne rytmy a nižšie hladiny melatonínu v porovnaní s normálne vidiacimi účastníkmi. 

Mnoho digitálnych zariadení vyžaruje modré svetlo, ktoré môže potlačiť produkciu melatonínu a spôsobiť oneskorenie cirkadiánnych rytmov v noci, čo má za následok zlý spánok,“ myslí si Chakraborty.

Odborník radí rodičom, aby obmedzili vystavenie detí digitálnym zariadeniam, najmä v noci. Okrem toho, že zabezpečia dobrý spánok svojim deťom, ochránia aj ich oči. 

„Je dôležité prehodnotiť spánkové návyky detí a vystavenie času strávenému pri obrazovke, aby sa znížila pravdepodobnosť progresie krátkozrakosti,“ dodal.

Keď sa lúče svetla lámu nesprávnym spôsobom

Krátkozrakosť, alebo odborne povedané myopia, je ochorenie oka, pri ktorom vidíte na diaľku rozmazane. Najčastejšie postihuje ľudí pod 40 rokov, často sa začína už v detskom veku. Ide o bežnú poruchu zraku, pri ktorej ľudia vidia na blízko bez problémov, no rozmazane do diaľky. Tvar oka spôsobuje, že sa lúče svetla lámu nesprávnym spôsobom a zaostrujú obraz pred sietnicou namiesto na nej. Krátkozrakosť sa môže vyvíjať postupne, ale aj rýchlo. Zhoršuje sa v detstve a počas dospievania. Často ide o dedičnú záležitosť.

Aké sú najčastejšie príznaky?

Myopia sa zvyčajne diagnostikuje v detstve. Medzi príznaky patrí rozmazané videnie pri pozorovaní vecí a objektov v diaľke, či žmúrenie. Prejaviť sa tiež môže bolesťou hlavy spôsobenej namáhaním očí. Ak má dieťa má niektorý z týchto príznakov, treba vyhľadať očného lekára.

  • nadmerne žmurká
  • trie si často oči
  • priviera oči
  • nevidí dobre do diaľky
  • sedí blízko televízora

Fotogaléria


Tagy:
okuliare zdravie spánok krátkozrakosť

2021-06-01 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia