Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Trápny PROBLÉM, ktorý mnohí zažívajú po HNAČKE: LEKÁR prehovoril, s čím treba rátať!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chirurg Dr. Karan Rajan prehovoril na sociálnej sieti TikTok o téme, o ktorej sa zvykne mlčať. Pre mnohých je totiž trápna, až zahanbujúca. Radšej si ju nechajú pre seba, a tak trpia potichu. Pritom pálenie v konečníku po hnačke sa týka väčšiny z nás!

Odvážny lekár to vzal do vlastných rúk a vysvetlil, prečo sú pre mnohých hnačky také bolestivé a majú pri nich pocit, akoby ich konečník bol v „plameňoch“. Vinníkmi sú kyselina a žlč, ktoré poškodzujú citlivú pokožku, ako sa uvádza na dailystar.co.uk.

Čítajte tiež: NEČAKANÝ dôvod, prečo vám HUČÍ v ušiach: Príčinu hľadajte v NEDOSTATKU tohto vitamínu

Poškodzujú tkanivá v konečníku

Hoci by sa zdalo, že táto téma je len pre silné povahy, ide o problém, o ktorom by sa podľa chirurga malo hovoriť. Nie je na tom nič nezvyčajné, trpí ním totiž takmer každý! Málokto však o tom začne hovoriť. Prečo nás pri hnačke páli konečník?

Ako už bolo spomenuté, podľa Rajana bolesť spôsobuje kyselina a enzýmy, ktoré napádajú pokožku. 

„Len aby ste vedeli, dôvod, prečo vás páli konečník, keď máte hnačku, je ten, lebo sa vaše telo pokúša stráviť jedlo. Pri hnačkách sú prítomné žalúdočná kyselina, tráviace enzýmy a žlč. Tie môžu poškodiť a napadnúť tkanivá v konečníku a spôsobiť pálenie,“ vysvetľuje Dr. Karan Rajan vo videu, zverejnenom na TikToku. 

Trápny PROBLÉM, ktorý mnohí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Video sa takmer ihneď stalo virálnym a získalo sledovanosť viac ako 4,5 milióna pozretí. Navyše, mnoho ľudí sa priznalo, že trpelo podobnými bolesťami. Tak sa potvrdilo, že ide o problém, ktorý sa týka väčšiny ľudí, no mnohí sú ticho. Video zaplavili komentáre zvedavých divákov, pričom reakcie boli nasledovné: „Je to niečo, čo ma vždy zaujímalo a bol som zvedavý,“ alebo „Kiež by som o tom nevedel“.

Podľa informácií, ktoré zverejnila online Národná zdravotná služba (NHS) je hnačka zvyčajne spôsobená gastroenteritídou, norovírusom alebo otravou jedlom. Príznaky by mali odoznieť po siedmich dňoch. Symptómy zmiernite liečivami s obsahom paracetamolu a taktiež dostatočným pitným režimom a odpočinkom. 

Čo ešte za tým môže byť?

Nielen hnačka môže vyvolať nepríjemný pocit v konečníku. Môžu byť za tým aj hemoroidy, zápcha, či dokonca i vážnejšie choroby ako napríklad chronická trhlina, rakovina či iné zdravotné stavy, ktoré si už vyžadujú chirurgickú operáciu.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaHnačkaKonečník
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9