Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jednoduchý TEST, ktorý PREZRADÍ problémy so SRDCOM: Palec ako UKAZOVATEĽ zdravia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jednoduchý test, v ktorom hrá hlavnú úlohu palec na ruke, môže odhaliť, či vám hrozí problém so srdcom. Pomôže naznačiť, či má niekto skrytú aneuryzmu aorty - vydutie v stene cievy spojenej so srdcom a žalúdkom. 

Aj keď opuch obvykle nepredstavuje vážnu hrozbu pre zdravie, môže dôjsť k ohrozeniu života, ak sa včas neodhalí, ako sa píše na thesun.co.uk.

Čítajte tiež: KÁVA s OPAČNÝM účinkom, o ktorom mnohí nevedia: Dôvod, PREČO by ste si ju mali dať pred SPANÍM!

Odhaľte riziko vďaka testu

Aneuryzma aorty zvyčajne o sebe nedá vedieť. Zvyčajne ju odhalí až skríning. Do tej doby už môže byť neskoro a vydutie môže byť také veľké, že je pripravené na prasknutie, čo by spôsobilo vnútorné krvácanie a pravdepodobne smrť. Asi osem z desiatich ľudí s prasknutím zomrie predtým, ako sa dostanú do nemocnice alebo neprežijú operáciu.

Lekári z Lekárskej fakulty Yalovej univerzity v Connecticute tvrdia, že je šanca na záchranu! Pomôcť by mohol jednoduchý a spoľahlivý test, ktorým skontrolujete, či nie ste v riziku.

Zdvihnite jednu ruku a roztvorte dlaň a prsty. Následne natiahnite palec krížom čo najviac smerom na opačnú stranu k malíčku. Ak palec prekročí okraj dlane, môže to značiť skrytú aneuryzmu aorty. Schopnosť týmto spôsobom pohybovať palcom je nepriamym znakom toho, že kĺby človeka sú laxné. Môže ísť o príznak ochorenia spojivového tkaniva v tele, vrátane aorty - najväčšej tepny tela, ktorá vedie zo srdca do žalúdka.

Jednoduchý TEST, ktorý PREZRADÍ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci testovali metódu na 305 ľuďoch a svoje zistenia zverejnili v časopise American Journal of Cardiology.

Dôležitý pre tých s rodinnou anamnézou

Výskumníci tvrdia, že u aneuryzmy často trvá desaťročia, kým dôjde k prasknutiu. Výsledok testu ešte nie je dôvodom na paniku. Môže však byť užitočný pre ľudí s existujúcimi rizikovými faktormi, ako je rodinná anamnéza alebo vysoký krvný tlak. Napovie, či potrebujete podrobnejšie vyšetrenie u lekára. 

Dr. Elefteriades uviedol: „Najväčším problémom pri ochorení aneuryzmy je rozpoznanie postihnutých osôb v bežnej populácii pred prasknutím aneuryzmy.“

Viac o téme: Test SrdceZdravieAneurizma aorty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9