Farba JAZYKA ako PREDZVESŤ vážneho problému: Rýchly POHĽAD do zrkadla PREZRADÍ, ako na tom ste!

Zdroj: gettyimages.com
2021-05-27 12:00:00

Každému sa na jazyku občas objaví farebný povlak. Najčastejšie býva biely a žltý. Obvykle to nesignalizuje nič vážne a sfarbenie súvisí s hromadením odumretých buniek pokožky. V niektorých prípadoch by sme však mali spozornieť!

Povrch jazyka tvorí hustý riasinkový porast, v ktorom často uviaznu baktérie. Tie sa živia odumretými bunkami a rastú. Najmä vtedy, keď sa riasinky v dôsledku prechladnutia, fajčenia, dýchania ústami, dehydratácie, užívania liekov či konzumácie korenených jedál zapália alebo zväčšia, je sfarbenie výraznejšie. Keď to nebudete riešiť, môže sa to zhoršiť a jazyk nadobudne hnedú až čiernu farbu, píše thesun.co.uk.

Čítajte tiež: BOLÍ vás hlava? 5 kľúčových ZNAKOV, ktoré upozorňujú na NÁDOR v mozgu

Čo robiť, aby sfarbenie zmizlo?

Vhodné je pridať do stravy viac vlákniny, ktorá pomôže posilniť dobré baktérie v ústach, radí praktická lekárka Philippa Kayeová. Výsledky sa dostavia aj po tom, ako začnete používať ústnu vodu s obsahom peroxidu vodíka, ktorá je určená na zápaly ďasien a má antibakteriálne účinky. 

Žltý povlak má často na svedomí strava, najmä cukor a alkohol, ktoré by ste mali pri výraznom sfarbení aspoň na čas vyradiť. Často sa s ním stretávame u fajčiarov. V tomto prípade je jedinou pomocou prestať fajčiť.

Záchrana v podobe byliniek

Ak sa chcete zbaviť žltého jazyka, vsaďte na odvar z liečivých bylín a vyplachujte si ním niekoľkokrát denne ústnu dutinu. Najefektívnejšia je zmes z mäty, harmančeka, šalvie, ľanových semienok a dubovej kôry. Dve lyžice zmesi vložte do 200 ml vriacej vody a nechajte 15 minút povariť. Preceďte a nechajte trochu vychladnúť.

Inou možnosťou je zmiešať 2 PL sódy bikarbóny s teplou vodou. Vďaka tomu jazyk nielen vyčistíte, ale ho aj zbavíte mikróbov, ktoré na ňom žijú. 

Môže žltý jazyk signalizovať niečo vážnejšie?

Do žlta sfarbený jazyk môže varovať pred nediagnostikovanou žltačkou, teda problémami s pečeňou a pankreasom alebo žlčovými kameňmi. Žltkastý povlak sa tvorí aj pri dlhodobých žalúdočných ťažkostiach, ktoré si často ani nemusíte uvedomiť. Keď sa jazyk začne farbiť do hneda a spomenuté postupy na elimináciu sfarbenia nepomáhajú, mali by ste sa poradiť s lekárom.

Ak sa objaví žltý jazyk u dieťaťa a vylúčite možnosť, že to súvisí so stravou, návštevu lekára neodkladajte. Môže to signalizovať vážny zdravotný problém, od dehydratácie až po tzv. biliárnu dyskinézu. Ide o poruchu motorickej aktivity a kontrakcie žlčníka a žlčových ciest v reakcii na jedlo. Žltý jazyk u novorodencov môže byť signálom hemolytickej choroby, ktorá vzniká pôsobením protilátok. 

Jazyk zdravého človeka má ružovú farbu, je prirodzene vlhký a nemá na sebe žiadne povlaky, ryhy a boľavé miesta.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia jazyk

2021-05-27 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia