KÁVA s OPAČNÝM účinkom, o ktorom mnohí nevedia: Dôvod, PREČO by ste si ju mali dať pred SPANÍM!

Zdroj: gettyimages.com
2021-05-26 12:00:00

Šálka kávy má veľkú moc. Dokáže povzbudiť, nabiť energiou, na druhej strane aj uspať. Ak ste si mysleli, že narúša spánok, opak je pravdou!

Povzbudzovač, ale aj utlmovač

Mnohí si nedokážu predstaviť deň bez rannej šálky kávy, pričom si ju doprajú ešte niekoľkokrát v priebehu dňa. Ukázalo sa, že tento nápoj vám môže skutočne pomôcť vyťažiť zo spánku maximum. Ako sa píše na brightside.me, kofeín je stimulant, ktorý vás má nabudiť, no ak máte pocit, že pitie kávy vám spôsobuje zvýšenú ospalosť, nie ste v tom sami. Na mnohých má totiž opačný účinok, po jej vypití si potrebujú ľahnúť, hoci len na pár minút. Vedci dokonca zistili, že ak si ju doprajete poobede, budete lepšie spať! Aké ďalšie účinky môže mať káva na vaše telo?

Čítajte tiež: Na VYSOKÝ krvný tlak DOPLÁCA aj tento životne dôležitý ORGÁN: Pozrite sa, čo s ním dokáže UROBIŤ

1. Kofeín nenarúša spánok

Ak ste milovníkmi kávy, máme pre vás dobrú správu, šálka kávového moku podvečer neovplyvní váš spánok. Skupina vedcov dospela k záveru, že pitie kávy 4 hodiny pred spaním vás v noci nezobudí. Výskumníci týždeň sledovali 785 dobrovoľníkov pomocou senzorov na zápästí a spánkových denníkov. Výsledky boli prekvapivé, tým, čo si kávu dopriali aj podvečer, kofeín spánok nenarušil.

2. Môžete sa prebudiť s pocitom väčšej energie

Ak si dáte šálku kávy pred spánkom, môžete zvýšiť svoju energetickú hladinu. Keď sa cítite ospalí, vaše telo produkuje adenozín, chemickú látku, ktorá podporuje spánok. Kofeín bráni tomu, aby ho mozog spracoval. Keď vypijete kávový mok, je pravdepodobné, že sa prebudíte plný energie a s pocitom sviežosti.

3. Káva vás môže dehydrovať

Máte aj vy pocit, že po pití kávy beháte častejšie na toaletu? Ide totiž o silné diuretikum. Inými slovami, po jeho vypití budete musieť navštíviť záchod viackrát. Preto je dôležité, aby ste si okrem kávy doplnili iné tekutiny. Hrozí vám totiž dehydratácia, ktorá môže spustiť ospalosť.

4. Zvyšuje hladinu glukózy v krvi

Ak máte radi šálku čierneho moku s veľkým množstvom cukru a šľahačky, môže vás ohroziť cukrovka. Keď vaše telo prijme spracované cukry, hladina glukózy v krvi začne stúpať. A vy namiesto prívalu energie začnete pociťovať únavu.

5. Pleseň môže spôsobiť únavu

Akokoľvek to môže znieť divne, keď si dáte šálku kávy, pravdepodobne vypijete aj trochu plesne. Štúdie preukázali, že väčšina kávových zŕn je kontaminovaná plesňami. Toxíny v nich môžu spôsobiť, že sa budete cítiť ospalo a vyčerpane.

6. Vaše telo môže stres pretaviť do ospalosti

Všimli ste si niekedy, že po vypití šálky kávy pociťujete nervozitu? Je to preto, že pitie tohto nápoja zdvojnásobuje hladinu stresových hormónov v tele a to aj v prípade, že to s ňou nepreháňate. Akonáhle pominie počiatočná reakcia na stres, možno pocítite nutkavú potrebu si na pár minút pospať. Ospalosť a únava sú prirodzeným spôsobom, ako telo reaguje na stres. 

Fotogaléria


Tagy:
káva zdravie spánok prevencia kofeín

2021-05-26 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia