Perla alebo kráľovná zelených čajov. Tak sa označuje matcha čaj, ktorý sa používa ako meditačný nástroj, no pokojne by mohol byť súčasťou našej domácej lekárničky. Ako si pripraviť chutný čaj, plný zdraviu prospešných látok, v domácom prostredí?
Na prípravu čaju matcha je dôležité mať kvalitný prášok. Kúpte si matchu, ktorá je organická a ručne zbieraná. Skontrolujte tiež krajinu pôvodu. Asako Miyashita, registrovaný dietológ z New Yorku, odporúča kupovať iba matchu z Japonska, ktoré je známe najvyššou kvalitou. Nápoje bežne dostanete v mnohých čajovniach a kaviarňach, pričom môžu byť dobrou voľbou, pokiaľ sú vyrobené z vysoko kvalitného matcha a bez pridaných sladidiel. Keď si ho však vyrobíte sami doma, aspoň budete mať nad ingredienciami a prípravou väčšiu kontrolu!
Čítajte tiež: Jeden MESIAC konzumácie spracovaného jedla ZMENIL jeho TELO i mozog: Šokujúce VÝSLEDKY experimentu
Čaj Matcha sa tradične pripravuje tak, že sa do misky s práškom matcha pridá horúca alebo teplá voda a potom sa zmieša pomocou bambusovej metličky. Mnoho ľudí zvykne prášok najskôr preosiať, keďže matcha má tendenciu vytvárať väčšie hrudky.
Metlička má zelenú
V prvom rade si zaobstarajte metličku, vďaka ktorej prášok dobre rozšľaháte, čím nápoj získa jedinečnú chuť a konzistenciu, ako sa uvádza na thehealthy.com. Je to lepšia voľba ako obyčajná lyžica, aj keď ňou by ste to až tak veľmi nepokazili. Niektoré metličky majú 16 strún, ale bežnejšia je s 80 až 120 strunami. Čím viac ich je, tým viac máte uľahčené šľahanie prášku s vodou a vytvorenie peny, zatiaľ čo menej strún si vyžaduje viac času na šľahanie. Okrem miešania alebo šľahania sa dá matcha pripraviť aj v termoske pridaním prášku a vody, následne pevným uzavretím nádoby a dôkladným pretrepaním.
Pozor na vodu
Voda je ďalším dôležitým aspektom, ktorý môže ovplyvniť výsledok čaju. Môžete sa pokúsiť optimalizovať pH alebo obsah minerálov vo vode, ale najjednoduchšou a možno najrelevantnejšou premennou je teplota. Zvážte použitie teplomeru na kontrolu teploty vody.
"Ak rýchlo uvaríte čaj v horúcej vode, adstringentné zlúčeniny sa naraz a ihneď vylúčia. Výsledkom bude horký matcha čaj," hovorí Miyashita.
Keď pomaly varíte matchu pri nízkej teplote, chuť bude jemná, pretože získate viac teanínu (aminokyselina). Ak sa obávate o kofeín alebo si chcete oddýchnuť, ohrejte vodu na 30 až 40 stupňov Celzia. Zalejte pomaly vodou. Tak získate viac L-teanínu.
Teplejšia voda by mohla ponúknuť určité výhody, pokiaľ ide o antioxidanty. V štúdii z roku 2020 v časopise Foods tím vedcov testoval hladinu antioxidantov v infúziách s rôznymi druhmi matchy pri rôznych teplotách vody. Pomocou matchy z prvej, druhej, tretej a štvrtej úrody v roku vedci pripravili infúzie pri teplote vody 25, 70, 80 a 90 stupňov Celzia. Najvyššia hladina antioxidantov sa nachádzala v infúziách pripravených vo vode s teplotou 90 stupňov Celzia s použitím čaju matcha z tretieho alebo štvrtého zberu.
Rýchle tipy, na ktoré treba pamätať:
- Zohrejte 59 alebo 88 ml vody na 80 stupňov Celzia.
- Do šálky dajte 1/2 až 1 čajovú lyžičku matcha prášku a prilejte horúcu vodu (nie vriacu).
- Dôkladne premiešajte pomocou lyžice, aby ste odstránili hrudky prášku. Ak máte bambusovú metličku, zmiešajte pomocou ňou, až kým sa nevytvorí pena.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%