Trápia vás BOLESTI hlavy v tejto časti DŇA? Vaše telo dáva SIGNÁL, že niečo nie je v poriadku

Zdroj: gettyimages.com
2021-05-18 06:00:00

Niekedy vás prekvapí tesne pred tým, než sa uložíte do postele, no najhoršie je, keď príde uprostred spánku. Ak vás bolieva hlava vo večerných alebo nočných hodinách, vaše telo zápasí s nejakým problémom. 

Odhalenie zdroja bolesti hlavy vám pomôže podniknúť kroky na zníženie rizika a poskytne veľkú úľavu!

Príčiny bolesti hlavy v nočných hodinách podľa livestrong.com:

1. Ste v strese

Nič prekvapivé. Veľký nápor, ktorý je na vás vyvíjaný počas dňa sa môže ukázať v neskorých hodinách vo forme bolestí hlavy. Ide o nepríjemný bolestivý stav s napätím, o ktorom sa podľa Clevelandskej kliniky hovorievalo ako stresová bolesť hlavy.

Čítajte tiež: Ako správne SKLADOVAŤ cibuľu a cesnak? Takto vám VYDRŽIA čerstvé DLHÉ mesiace!

Liečba stresu alebo relaxačný tréning odľahčí vašu myseľ a tým zníži riziko vzniku tohto typu bolesti. Hlboko dýchajte, počúvajte upokojujúcu hudbu alebo vyskúšajte vizualizáciu (zavrite oči a predstavte si miesto, ktoré je pre vás pokojné, napríklad pláž, alebo ležte na slnku v parku za teplého dňa) a pod. 

2. Trávite príliš veľa času pred počítačom

Ak sa dlhé hodiny pozeráte na obrazovku počítača, podľa Americkej optometrickej asociácie (AOA) vám hrozí rozvoj „syndrómu počítačového videnia“, ktorý zahŕňa príznaky ako namáhanie očí, bolesti krku a ramien a bolesti hlavy. Nosíte okuliare? Uistite sa, že máte správny predpis na sledovanie obrazovky počítača, pri práci majte správne držanie tela a nezabúdajte na pravidlo 20-20-20: každých 20 minút odtrhnite zrak od obrazovky na 20 sekúnd a zaostrite pohľad na predmet vzdialený 6 metrov. Preťažené oči si tak oddýchnu a zamerajú svoj pohľad na niečo iné. 

3. Máte hypnické bolesti hlavy

Tieto bolesti hlavy sú bežnejšie u ľudí starších ako 50 rokov. Vyskytujú sa iba v noci a v rovnakom čase v nočných hodinách, vysvetľuje MUDr. Raj Dasgupta, odborný asistent klinickej medicíny na škole Keck School of Medicine of USC v Los Angeles. Dokonca sú také pravidelné, že vás zobudia v rovnakom čase ako budík. Je dôležité poznamenať, že tieto bolesti hlavy sú zriedkavé. Navštívte svojho lekára, ktorý vylúči ďalšie príčiny nočných bolestí hlavy. Je zaujímavé, že konzumácia kofeínu pred spaním je podľa Americkej nadácie pre migrénu bežnou liečbou.

4. Škrípete zubami

Bolesť hlavy je častým príznakom škrípania zubov. Podľa štúdie z roku 2020 v časopise Journal of Clinical Medicine pandémia koronavírusu spôsobila dostatok psychického stresu, ktorý spôsobil, že viac ľudí trpí škrípaním zubov a bolesťami čeľustí. Ak tým trpíte aj vy, zrejme budete potrebovať špeciálnu dlahu na zuby, ktorý chráni chrup pred poškodením. Lepšie zvládanie stresu vám môže pomôcť uvoľniť sa, odstrániť úzkosť a neustále zatínanie zubov. 

5. Trpíte nejakým ochorením

Migréna, napätie a klastrové bolesti hlavy sú tri veľké kategórie bolesti hlavy.

„Môžu sa vyskytnúť kedykoľvek, vrátane noci, a sú vyvolané rôznymi faktormi, ako je zlý spánok alebo príliš veľa spánku, jedlo, lieky a stres,“ hovorí doktor Dasgupta.

Nemusíte žiť v bolestiach. Ak sú bolesti hlavy často zarážajúce, zapisujte si, ako sa cítite – čo najpresnejší popis môže pomôcť lekárovi pri presnej diagnóze. Migrenózne bolesti hlavy sú charakterizované pulzujúcimi pocitmi a sú často závažné, hovorí doktor Dasgupta. Taktiež sú veľmi prenikavé.

6. Vážny stav vyžadujúci pohotovosť

Ak môžete opísať svoju bolesť hlavy ako „najhoršiu bolesť hlavy v mojom živote“, mohol by ísť o prípad pre lekára. Jednou z možných príčin je prasknutá aneuryzma mozgu, ktorá môže viesť ku krvácaniu do mozgu, a to je životu nebezpečné. Okamžite vyhľadajte pomoc a povedzte lekárom o tom, čo zažívate.

7. Máte úzkosť alebo depresiu

Aj keď sa môžu vyskytnúť príznaky úzkosti alebo depresie kedykoľvek počas dňa, u niektorých ľudí môžu byť obzvlášť akútne vo večerných hodinách. Samotné bolesti hlavy môžu naznačovať, že niekto trpí generalizovanou úzkostnou poruchou, podľa Americkej asociácie pre úzkosť a depresiu. Navyše ľudia, ktorí majú závažnejšie príznaky porúch nálady, majú tiež väčšiu pravdepodobnosť migrény, ako ukazuje výskum z marca 2018. Existujú lieky, ktoré dokážu liečiť bolesti hlavy, aj úzkosť či depresie. Poraďte sa so svojím lekárom.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie liečba prevencia bolesti hlavy

2021-05-18 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia