Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NIKOTÍN sa nachádza tam, kde by ste to najmenej čakali: Bežné druhy ZELENINY so škodlivou látkou!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nikotín je jednou z najškodlivejších a najtoxickejších látok, aké boli kedy objavené. Je vysoko návykový, preto mnohí nevedia nadobro skoncovať s fajčením cigariet. Táto škodlivá látka sa však nachádza aj tam, kde by ste ju najmenej čakali.

Nikotín totiž obsahujú aj niektoré bežné druhy zeleniny či nápojov! Pozrite sa, ktorých sa to týka podľa testcountry.com

Paradajky

Paradajka priemernej veľkosti má koncentráciu nikotínu 7,1 - 7,3 ng / g. To znamená, že v 1 grame zeleniny sa nachádza 7,1 ng látky. Zistenia tiež ukazujú, že hladina nikotínu klesá s dozrievaním paradajok. Aby toho nebolo málo, paradajka, patriaca do čeľade Solanaceae, obsahuje údajne nikotínový alkaloid nazývaný tomatín.

Čítajte tiež: PREDPOVEĎ závažného priebehu COVIDU: Znamenie, ktoré je zároveň RIZIKOVÝM faktorom!

Zemiaky

Priemerný zemiak má koncentráciu nikotínu 15 ng / g. Táto koncentrácia je podstatne vyššia u zelených a klíčiacich zemiakov s 42,8 ng / g v porovnaní so 4,3 ng / g u zrelých zemiakov. Avšak zemiakové pyré má vyšší obsah nikotínu pri nameraní 52 ng / g. Zemiaky tiež obsahujú nikotínový alkaloid nazývaný solanín, ktorý je vysoko koncentrovaný v šupke. Vysoké hladiny solanínu sú smrteľné, čo predstavuje značné zdravotné riziko. 

Baklažány

V baklažáne sa nachádza 100 ng / g nikotínu. Ide o druhé najväčšie množstvo škodlivej látky spomedzi čeľade hluchavkovitých, kde sa bežne vyskytujú nikotínové alkaloidy. Jednoducho povedané, 10 kg baklažánu má rovnaký obsah nikotínu ako v jednej v cigarete. Obsah nikotínu v baklažánoch je však v porovnaní s pasívnym fajčením zanedbateľný. 

NIKOTÍN sa nachádza tam,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čaje

Podľa výskumov obsahujú zelené a čierne čaje malé množstvo nikotínu. Štúdie ukazujú, že čierne čaje majú koncentráciu nikotínu 100 ng / g. V porovnaní s varenými čajmi vykazujú instantné čaje vyšší obsah nikotínu s koncentráciou až 285 ng / g. 

Paprika

Paprika obsahuje solanín a solanidín, nikotínové alkaloidy, rovnako ako ostatné rastliny z čeľade lilkovitých. Bežná paprika má koncentráciu solanínu 7,7 - 9,2 mg na 100 gramov porcie. 

Karfiol 

Prekvapením je, že nikotín nájdete aj v karfioloch, ktoré nie sú súčasťou čeľade hluchavkovitých. Z výsledkov výskumu vyplýva, že karfiol má obsah látky 16,8 ng / g. 

Aj keď spomínané druhy zeleniny majú nižšiu hladinu nikotínu, stále môžu ohrozovať zdravie spotrebiteľov. Obsah škodlivej látky je zanedbateľný, no niektorí môžu byť citliví na nikotínové alkaloidy, ktoré by mohli spôsobiť zdravotné problémy. Na druhej strane, mnohí môžu byť bez obáv. Obsah nikotínu v porovnaní s tabakom je v uvedených druhoch zeleniny a nápojoch nízky. Navyše, absorpciu týchto nikotínových alkaloidov môže ovplyvňovať množstvo ďalších faktorov.  

Viac o téme: ZeleninaZdraviePrevenciaNikotín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9