Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

PREDPOVEĎ závažného priebehu COVIDU: Znamenie, ktoré je zároveň RIZIKOVÝM faktorom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci varujú, že plešatí muži majú až dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť ťažkým priebehom ochorenia Covid-19. V nemocnici údajne strávia dvakrát dlhší čas ako tí s vlasmi. Taktiež sú vo vyššom počte prijímaní na oddelenie intenzívnej starostlivosti. 

Podľa vedcov citlivosť mužov na covid sa vo veľkej miere spája s mužskými pohlavnými hormónmi nazývanými androgény, ako sa píše na thesun.co.uk. Zdá sa, že tí, ktorí sú geneticky citlivejší na tieto hormóny, môžu trpieť ťažkou formou Covidu. Je tiež pravdepodobnejšie, že trpia vypadávaním vlasov - androgénnou alopéciou, ide o zdravotný problém, postihujúci približne polovicu mužov vo veku nad 50 rokov. Ovplyvňuje dokonca aj ženy, no trochu iným spôsobom. Vyvoláva u nich rednutie temena hlavy, pričom sa týka hlavne žien vo veku nad 65 rokov.

Čítajte tiež: PREHĽAD hlásených NEŽIADÚCICH účinkov na prevenciu COVIDU: Reakcie závisia aj od PSYCHIKY človeka!

Zvyšujú schopnosť vírusu napádať bunky

Androgénna alopécia sa už dlhšie spája s niekoľkými ďalšími stavmi vrátane srdcových chorôb a cukrovky. Vyzerá to tak, že k tomu pribudne aj Covid-19. Tím amerických lekárov meral citlivosť mužov na androgény, pričom si všímali chemickú látku nazývanú CAG. Vysoká hladina naznačuje, že muž má väčšiu pravdepodobnosť vypadávania vlasov. Zo 65 mužov, hospitalizovaných s infekciou, mali tí s vysokými hladinami CAG, horšie výsledky covidu. V priemere strávili 47 dní v nemocnici a 70,6% bolo prijatých na JIS. Pre porovnanie, osoby s nízkou hladinou CAG, strávili v priemere 25 dní v nemocnici a 45,2% bolo prijatých na JIS. 

Vedúci autor Dr. Andy Goren uviedol, že hladiny CAG by sa mohli použiť na pozorovanie mužov, ktorí majú vyššiu pravdepodobnosť prijatia na JIS. Povedal, že štúdia dodáva ďalšie dôkazy o tom, že variácie v géne AR a citlivosť na androgény sú do istej miery spojené so závažnosťou infekcie covid. Predpokladá sa, že androgény zvyšujú schopnosť koronavírusu napádať bunky. Mohlo by to tiež vysvetliť, prečo muži zomreli na covid vo vyššom počte v porovnaní so ženami. Dr. Goren prezentoval tieto zistenia na virtuálnom stretnutí Európskej akadémie dermatológie a venerológie (EADV). 

PREDPOVEĎ závažného priebehu COVIDU:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nový rizikový faktor

Nový výskum prišiel po tom, čo štúdia rovnakého vedeckému tímu ukázala, že u plešatých mužov bola až dvojnásobná pravdepodobnosť prijatia do nemocnice. Tím v júni informoval, že u mužov hospitalizovaných s Covidom v troch madridských nemocniciach, malo 79 percent androgénnu alopéciu. Spojenie medzi plešatosťou a závažnými príznakmi sa považovalo za také silné, že odborníci požadovali, aby to bol nový rizikový faktor. 

Profesor Carlos Wambier z Brownovej univerzity, ktorý bol súčasťou štúdie, v júni pre The Telegraph povedal: „Myslíme si, že androgény alebo mužské hormóny sú určite vstupnou bránou pre vírus do našich buniek. Naozaj si myslíme, že plešatosť je dokonalým prediktorom závažnosti.“ 

Vedci zistili podobné výsledky aj u žien, ktoré prichádzajú o vlasy kvôli androgénom. 

Hormonálne potlačovacie látky, ktoré sa v súčasnosti používajú na liečbu rakoviny prostaty a plešatenia, by mohli byť riešením. Talianska štúdia zistila, že u mužov, liečených na rakovinu prostaty androgénnou deprivačnou terapiou, bola štyrikrát nižšia pravdepodobnosť, že ochorejú na koronavírus. Zatiaľ však išlo o štúdie s relatívne malým počtom pacientov.

Viac o téme: PlešatosťPrevenciaVlasy Koronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9