Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

PREHĽAD hlásených NEŽIADÚCICH účinkov na prevenciu COVIDU: Reakcie závisia aj od PSYCHIKY človeka!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnohí odmietajú očkovanie Astrou Zenecou, lebo práve po tejto vakcíne hrozia časté vedľajšie príznaky. To však ešte nevideli prehľad najčastejšie hlásených nežiadúcich účinkov na prevenciu Covidu, ktorú zverejnil na svojich webových stránkach ŠÚKL!

Okrem iného Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) informuje, od čoho závisia nežiadúce účinky. Nie je to len od celkového zdravotného stavu daného človeka, od veku, iných súbežne užívaných liekov a imunitnej odpovede. Ústav pripúšťa, že v niektorých prípadoch to závisí aj od psychického nastavenia človeka! Nie nadarmo sa hovorí, že psychika má veľkú moc. 

Čítajte tiež: LEKÁR radí, čo JESŤ po OČKOVANÍ: Týmto POTRAVINÁM dajte prednosť pre SILNÝ imunitný systém!

Aké účinky boli najviac hlásené? 

V súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) k štvrtku (29. 4.) evidoval 3 945 hlásených podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení je 216 závažných, čo predstavuje 5,5 percenta hlásení. 

Medzi najčastejšie hlásené závažné nežiaduce účinky patrili pretrvávajúci zvýšený krvný tlak, a to najmä u pacientov liečených na hypertenziu. Ďalšími boli tiež prekolapsový stav, kolaps, trombóza, pľúcna embólia, alergické reakcie, dočasná paralýza či krátkodobá strata vedomia. Objaviť sa môže aj epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu. 

Pozrite si podrobnejší prehľad hlásených najčastejších nežiadúcich účinkov:

PREHĽAD hlásených NEŽIADÚCICH účinkov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: screenshot sukl.sk)

PREHĽAD hlásených NEŽIADÚCICH účinkov
Zobraziť galériu (5)
PREHĽAD hlásených NEŽIADÚCICH účinkov
Zobraziť galériu (5)

Zároveň zdôraznil, že všetky tri vakcíny spĺňajú prísne nároky na bezpečnosť a ani prijaté podozrenia na nežiaduce účinky ich bezpečnosť nespochybňujú.

Celkovo bolo na Slovensku k štvrtku (29. 4.) podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácii (NCZI) prvou dávkou zaočkovaných 1.046.119 osôb, druhou dávkou 466.326 osôb.  

Viac o téme: OčkovanieVakcínyCovid-19Nežiadúce príznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9