Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nenechajte sa oklamať: TAKTO spoznáte ešte pred nákupom, či ide o ochutenú vodu alebo sladený nápoj!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na trhu máme množstvo rôznych nápojov, pričom niektoré z nich deklarujú, že ide len o vodu. V skutočnosti to môže byť nezmysel, a tak množstvo ľudí naletí na nezmysly a kúpi si sladenú limonádu s množstvom cukru. Ako by mala vyzerať ochutená voda?

Test v Belgicku, o ktorom informuje na svojich stránkach spotrebiteľská organizácia dTest, ukázal, ako sú zákazníci klamaní zložením nápojov, a že prvý dojem môže klamať. 

Čítajte tiež: Problém bežného pečiva: Čo spúšťa v tele a prečo sa po jeho konzumácii cítime zle!

Sladené nápoje obsahujú vysoké množstvo cukru, ktorý sa považuje za drogu a zabijaka 21. storočia. Dokážu poškodiť zdravie už u dieťaťa v predškolskom veku! Sú zodpovedné za obezitu, alergie a taktiež predstavujú prohromu pre zuby. Ak si dáte pollitra fľašky sladeného nápoja, prijmete okolo 6 až 12 kociek cukru. Najhoršie na tom je, že ak človek pravidelne pije tieto nápoje, zvykne si na sladkú chuť a už nemá potrebu konzumovať napr. ovocie. Tak prichádza o zdravé jedlo, plné vitamínov a prospešných látok. 

Oklamaní spotrebitelia

Hoci voda, čaje a minerálne vody sú najlepšie na dodržiadanie pitného režimu, môžete občas siahnuť aj po ochutených vodách. Pozor, ochutené vody majú obsahovať len vodu, ktorá je hlavnou súčasťou a príchute. Nič iné by tam nemalo byť. Bohužial, skutočnosť je iná a spotrebitelia sú oklamaní! Spotrebiteľská organizácia Test-Achats objavila u väčšiny testovaných produktov v Belgicku, teda ochutených vôd, pridané cukry, farbivá, prídavné látky alebo ovocnú šťavu. Ukázalo sa, že polovica z 26 vzoriek boli v skutočnosti sladené nápoje, nie voda. 

Nenechajte sa oklamať: TAKTO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dokonca to nebolo riadnym spôsobom uvedené ani na obaloch. Výrobky sú tak stále ponúkané ako voda, preto môžu byť mnohí spotrebitelia zmätení a oklamaní. Test-Achats o svojich zisteniach informovala kontrolné úrady a podala sťažnosť na niektoré výrobky za nesprávne označenie a klamanie spotrebiteľov. Ochutené vody sa tak kvôli ich zloženiu stávajú limonádami s množstvo cukru a iných prídavných látok. 

Pozor aj na tvar fľašky

Aj u nás sa môže stať, že si kúpite nápoj, ktorý vyzerá na prvý pohľad ako ochutená voda, ale po napití zistíte, že ide len o sladenú limonádu. Zmiasť vás môže aj tvar fľašky, ktorý používa výrobca aj pre svoju perlivú či neperlivú vodu. Preto je dôležité nepodceniť to a sledovať zloženie a nutričné tabuľky na baleniach ešte pred tým, než nápoj vložíte do svojho nákupného košíku. 

Viac o téme: VodaZdravieCukorSladené nápojeChutené vody
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9