Tradičné slovenské jedlo inak, ako ste zvyknutí: RECEPT na vylepšené bryndzové halušky bez múky!
Dajú sa halušky bez múky vôbec urobiť? Bryndzové halušky sú klasika a originál je len jeden. Ten si dám raz za čas niekde na salaši. I keď mi je potom väčšinou ťažko, tak chápem, že niekomu ten zážitok za to stojí…
Mne však čím ďalej tým menej, a tak som zapol moje gastronomické závity a skúsil pripraviť bryndzáky oveľa efektívnejšie. Vyskúšajte netradičné halušky, ktoré sú ľahšie, rýchlejšie a podľa mňa vám isto zachutia. Niektorým možno aj viac ako originál…
Čítajte tiež: Čo sa začne diať v tele, keď si dáte špenát? Zmeny, ktoré vás dajú do poriadku!
Prečo sú bryndzové halušky ťažkým jedlom?
Každý z nás je iný, ale asi to poznáte, že keď s chuťou zjete tanier pravých halušiek s bryndzou a slaninou, tak potom toho asi veľa nezacvičíte. Jednoducho, aj keď to strašne dobre chutí, tak práve pri bryndzových haluškách narážame na problematický “pizza efekt”. Ten efekt je o tom, že kombinujete rýchle škrobové sacharidy (biela ale aj iná múka) s nasýtenými tukmi (bryndza, slanina, smotana) a tak si zabezpečíte riadnu glykemickú a kalorickú nálož, ktorá u väčšiny ľudí spôsobí ukladanie tuku a v tomto prípade môžeme identifikovať aj vplyv na zlý cholesterol.
Správna Paleo diéta rieši to, aby ste nekombinovali saturované tuky s koncentrovanými škrobovými sacharidmi. Tak aj v prípade halušiek urobíme šikovné zámeny a vykašleme sa na múku. Získame nielen ľahšie halušky, ale aj čas, keďže sa nás nebude týkať zdĺhavý proces prípravy cesta a odvárania halušiek.
1. Halušky bez múky: Karfiolové bryndzáky
Celá finta je v tom, že si halušky spravíme z karfiolu. Pozor len, aby ste ho nerozvarili. Pre mňa ideál, taký al dente. Tak vám aj viac vitamínov v surovom strede ostane a nebudete jesť blato.
Ingrediencie pre 2 osoby:
- Karfiol 400g (1 hlava)
- Bryndza (150g)
- Kyslá smotana (150g)
- Slanina (100g)
Postup:
- Očistite karfiol a nalámte alebo narežte na kúsky veľké ako halušky.
- Uvarte ho v horúcej slanej vode 5 minút AL dente.
- Popražte slaninu a ak chcete, tak aj cibuľku.
- Zmiešajte bryndzu s kyslou smotanou.
- Buchnite na teplý, ale s kuchynskou servítkou vysušený karfiol.
- Prelejte s popraženou slaninou a cibuľou.
- Servírujte kľudne aj s rukolou alebo listovým šalátom.
2. Halušky bez múky: Zemiakové bryndzáky
Tu je zase finta v tom, že sa len vykašlete na múku a ako základ využijete zemiaky alebo dokonca aj batáty. Opäť pozor, aby ste ich nerozvarili. Osobne už potom nemiešam bryndzu so smotanou, ale dám si priamo čistú a skôr zapíjam jedlo studenou žinčicou. Bryndzu preferujem nepasterizovanú a rovnako aj žinčicu, čo najhustejšiu a najmenej spracovanú.
Ingrediencie:
- Zemiaky na kocky (300g)
- Bryndza (150g)
- Kyslá smotana (150g)
- Kefír (0,3-0,5 l)
- Slanina (100g)
- Cibuľa (1 Ks)
- Cesnak (1 stručik)
Postup:
- Očistite, ale nešúpte.
- Uvarte v horúcej vode pokrájané na mesiačiky aj so šupkou. Je pod ňou najviac vitamínov a keď ich nerozvaríte, tak aj veľa ostane.
- Popražte slaninu a ak chcete , tak aj cibuľku.
- Buchnite bryndzu na teplé zemiaky.
- Prelejte s popraženou slaninou a cibuľou.
- Zapite s domácim kefírom alebo žinčicou.
- Pretlačte cesnak, ak na vás niečo ide, alebo ak nechcete, aby na vás niekto išiel.
O odborníkovi
Podnikateľ, inovátor, biohacker a dobrodruh. Tak sa dá charakterizovať Dušan Plichta, ktorý svoju vášeň pre chutné jedlo a vylepšovanie životosprávy premenil do značky Powerlogy. Ide o koncept funkčných potravín čistej chuti, ktoré dodávajú kvalitnú energiu pre telo aj mozog. Vďaka inovatívnemu prístupu zlepšuje stravovacie návyky mnohým domácnostiam na Slovensku i v Českej republike. Viac sa o Dušanovi dočítate na www.dusanplichta.com.
Fotogaléria
varenie bryndzové halušky múka recept Dušan Plichta