Diétny trik alebo omyl? TOTO spraví jedenie po šiestej hodine večer s našimi telesnými orgánmi!

Zdroj: gettyimages.com
2020-02-13 06:00:00

Ak máte v pláne naložiť si jedlo na tanier po 18:00 hodine, mali by ste to zvážiť. Vaše srdce totiž bude trpieť! Tráviaci systém je v nočných hodinách menej aktívny a účinný, čo vedie k väčšiemu riziku obezity a cukrovky 2. typu. Čo sa vtedy deje v tele?

Po celé desaťročia sa sa hovorilo, že ak zjeme menej kalórií ako spálime, schudneme. Hoci to je pravda, pokiaľ ide o celkové zdravie, nezáleží len na tom, čo jete, ale kedy si to doprajete. 

Čítajte tiež: Kedy si dať poslednú kávu, aby to bolo bez následkov? Tento čas už neprekračujte!

Prečo jesť radšej vtedy, keď je svetlo? 

Je to všetko v súlade s našimi cirkadiánnymi rytmami, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Tieto 24-hodinové cykly riadia všetko od chvíle, keď sa cítime ospalí, až po imunitné bunky, ktoré sú aktívne, a umožňujú tak nášmu telu pripraviť sa na každodenné činnosti, vrátane príjmu potravy. Pomáhajú tiež našim orgánom a tkanivám vo chvíľach, keď nie sú moc aktívne. Výnimkou nie je ani tráviaci systém. 

V noci vyrábame menej slín, náš žalúdok produkuje menej tráviacich štiav, črevné kontrakcie, ktoré sa starajú o pohyb potravín cez naše črevá, sa spomaľujú. Navyše, sme menej citliví na hormonálny inzulín, ktorý zbavuje glukózu z nášho krvného riečišťa, aby mohla vstúpiť do našich buniek a byť použitá ako palivo.

Všetko dáva zmysel! Odjakživa sa jedlo a robilo počas dňa a noc bola venovaná len jedinej činnosti: spánku. Naše telá sú teda pripravené na efektívnejšie spracovanie potravín počas dňa. Avšak, vynález elektrického svetla to celé sťažil a spôsobil, že sme pokračovali v konzumácii jedál i po západe slnka, čo môže mať negatívny dopad na naše zdravie! 

Načasovanie jedla ako dôležité pre zdravie

Výskum, ktorý bol nedávno predstavený na konferencii American Heart Association, odhalil, že čím viac žena jedla po 18:00, tým viac trpelo jej srdce. Mala vyššie riziko zvýšeného krvného tlaku a indexu telesnej hmotnosti a väčšie hladiny cukru v krvi. Iné štúdie zistili, že ľudia, ktorí jedia neskoro, majú väčšie riziko obezity a cukrovky 2. typu. Výsledky štúdií na zvieratách sú taktiež presvedčivé.

Profesor Satchin Panda, ktorý skúmal cirkadiánne rytmy v Salk Institute v Kalifornii kŕmil dve skupiny myší rovnakou stravou s vysokým obsahom tuku a vysokým obsahom cukru - jediný rozdiel bol v tom, že jedna skupina mala nepretržitý prístup k potravinám a druhá mohla jesť iba počas osemhodinového obdobia, teda len počas dňa. 

Prvá skupina pribrala a začala sa u nich rozvíjať cukrovka s vysokým obsahom cholesterolu a cukrovky 2. typu, zatiaľ čo skupina s diétou s obmedzeným časom zostala relatívne štíhla a zdravá - napriek tomu, že konzumovala rovnaký počet kalórií. Je pozoruhodné, že časovo obmedzené stravovanie bolo dokonca schopné zvrátiť diabetes typu 2! Výskum naznačuje, že načasovanie jedla môže byť dôležité aj pre ľudské zdravie. 

Štúdie ukazujú, že tí, ktorí si dajú večeru hodinu pred spaním, majú horšiu kontrolu nad hladinou cukru v krvi ako tí, ktorí ju zjedli skôr. Taktiež sa zistilo, že tí, ktorí prijali väčšinu svojich kalórií skôr pred 15:00 hodinou, stratili okolo 25 percent viac svojej hmotnosti ako tí, ktorí si pochutnávali na jedle neskôr.

Jedlo zabraňuje obnove telesných orgánov

Hoci výsledky sú jednoznačné, vedci sú opatrní. Stále nie je ešte úplne jasné, prečo môže byť pre nás konzumácia potravín v neskorších hodinách zlá. 

Profesor Panda verí, že časovo obmedzené stravovanie je pre naše zdravie lepšie, pretože poskytuje našim telesným orgánom viac príležitostí na regeneráciu a zotavenie. Až desatina buniek, ktoré tvoria výstelku našich čriev, je každý deň poškodená trávením a konzumáciou jedla neskoro v noci. Tak majú málo času na regeneráciu a obnovu.

Rovnako ako nemôžeme opraviť cestu, keď je premávka, je ťažké, aby sa zregenerovali naše telesné orgány, keď máme v žalúdkoch jedlo,“ hovorí profesor Panda.

Nakoniec sa bariéra medzi črevom a zvyškom tela môže stať tenkou, čo spôsobí ľahšie preniknutie chemikálií, ktoré spúšťajú alergie a baktérie, zvyšujúce úrovne zápalu v tele a spôsobujúce zlé zdravie. 

Je dôležité udržiavať časy jedla bez ohľadu na to, ktorú hodinu si vyberiete. Príjem potravy v neočakávaných časoch môže totiž posunúť načasovanie „hodín“ v našich zažívacích tkanivách, čo môže spôsobiť ich desynchronizáciu od hodín a zníženie metabolizmu.

Všeobecnou radou je mať pravidelné stravovacie návyky a umožniť svojmu telu obdobia bez konzumácie jedla alebo pôst,“ hovorí Dr. Gerda Potová, lektorka výživových štúdií na King's College London. „Možno by návrat k jedlu troch jedál denne bez kéhokoľvek iného občerstvenia, tak ako naši starí rodičia a prarodičia, nebol koniec koncov taký zlý.“

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie jedlo stravovanie strava

2020-02-13 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia