Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ruky preč od tejto ryže: Odborníčka varuje, prečo obľúbenú prílohu radšej vynechať

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Patrí k najobľúbenejším prílohám, či už k mäsu alebo k dusenej zelenine. Málokto sa jej dokáže úplne vzdať. Preto vás zrejme "zabolí" fakt, že z hľadiska výživy je ryža zlou potravinou! Hoci nejde o žiadnu novinku, teraz zistíte priamo od lekárky, prečo je taká nezdravá!

Pri porovnaní bielej a celozrnnej ryže je jasné, ktorá z nich to vyhrá, čo sa týka zdravia. Ak si pochutnáme na bielej ryži, naše telo ju rýchlo strávi a takmer hneď spracuje na cukor. Výsledkom je zasýtenie na krátky čas. Celozrnnú ryžu zase telo spracuje pomaly a ešte dlhšie obdobie prináša energiu.

Čítajte tiež: Veľký mýtus o konzumácii avokáda: Takto v skutočnosti vplýva na cholesterol!

Bez výživy a s nadváhou

Podľa lekárky z kliniky v Clevelande biela ryža neposkytuje takmer žiadnu výživu, ako sa uvádza na uk.businessinsider.com! Možno ju prirovnať k rafinovaným uhľohydrátom, nachádzajúcim sa v bielom chlebe, pečive, cestovinách či v niektorých cereáliách. Podľa odborníčky je lepším riešením siahnuť po hnedej ryži.

Konzumácia rafinovaných sacharidov môže viesť k nárastu hmotnosti, čo je už len krôčik k vzniku nadváhy či obezity. Zistil to výskum, zverejnený v časopise Journal of Food and Nutrition Research, ktorý analyzoval údaje z 50 štúdií, ktoré sa venovali strave a priberaniu. Čím viac rafinovaných obilnín účastníci štúdií jedli, tým viac zvykli pribrať počas obdobia trvania štúdie. Naopak, ak si dopriali celozrnné jedlá, ručička na váhe ukázala menšie číslo.

Ruky preč od tejto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Z rafinovaných obilnín sa stávajú menej nutrične bohaté potraviny kvôli ich spracovaniu. Výrobcovia zvyknú odstraňovať výživné a na vlákninu bohaté vonkajšie šupky, ako sú klíčky a otruby. Tým majú rafinované obilniny menej bielkovín, vlákniny, vitamínov a iných výživných látok ako celozrnné.

Je tu však aj iný problém! Odborníčka na výživu a dietologička v New York's Memorial Sloan-Kettering Cancer Center Cara Anselmová upozorňuje, že rafinovaných sacharidov sa môžeme ľahko prejesť. Je jednoduché dopriať si zvýšené množstvo sladkých nápojov a potravín s obsahom cukru.

Ideálne stravovanie

Napriek tomu však nemusíme úplne odmietať sacharidy. Stačí ich len nahradiť zdravšou variantou, ako sú hnedá ryža a celozrnný chlieb. Existujú aj výživné uhľohydráty, ktoré obsahujú vlákninu, ako strukoviny, ovocie a zelenina. Ideálnym krokom k zdravšiemu "ja" je strava založená na celozrnných potravinách, ovocí, zelenine a chudých bielkovín.

Viac o téme: ZdravieRyžaSacharidy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9