Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Opačný efekt užívania vitamínu: Nebezpečné znamenie spoznáte na toalete!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pravidelný prísun vitamínov a minerálov je dôležitý pre bezproblémový chod organizmu. Všetkého však veľa škodí a platí to aj v tomto prípade. Obzvlášť, ak sa jedná o jeden vitamín, ktorého dávkovanie majú mnohí tendenciu prehnať práve v jesennom a zimnom období!

Aj veľa, aj málo je zlé

Vitamín D je esenciálny vitamín, ktorý telo vytvára z priameho slnečného žiarenia. V chladnejších mesiacoch však ľudia zvyknú užívať jeho doplnky. Málokto však vie, že užívanie príliš veľkého množstva vitamínu D môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám. Jedným zo spôsobov, ako to zistiť, je sledovať svoje návyky na toalete.

Čítajte tiež: Uhryznutie kliešťom môže v tele spustiť nečakanú reakciu: Trvalý stav, ktorý sa nedá vyliečiť!

Vitamín D pomáha regulovať množstvo vápnika a fosfátov v tele - živiny potrebné na udržanie zdravých kostí, zubov a svalov. Ak človek nemá vitamín D, môže byť vystavený zvýšenému riziku kostných deformít u detí i dospelých, ako sa uvádza na mayoclinic.orgOd konca marca/začiatku apríla by väčšina ľudí mala byť schopná získať všetok vitamín, ktorý potrebujú zo slnečného žiarenia. Ale od októbra do začiatku marca, keď sú dni kratšie a počasie sa mení a je menej slnečných dní, niektorí ľudia berú vitamín vo forme doplnkov. Vedia, že im nič iné nezostáva, navyše to odporúčajú odborníci. 

Časté močenie a dehydratácia

Zabúdajú však na to, že priveľa vitamínu D môže mať opačný efekt. Môže viesť k oslabeniu kostí, poškodeniu obličiek a srdca. Hlavným dôsledkom „toxicity“ vitamínu D je podľa Mayo Clinic hromadenie vápnika v krvi, čo je známe ako hyperkalcémia. Tá môže spôsobiť celý rad príznakov, z ktorých jedným je časté močenie.

 „Hyperkalcémia môže spôsobiť nevoľnosť a zvracanie, slabosť a časté močenie. Príznaky môžu viesť k bolestiam kostí a obličkám, ako je tvorba vápnikových kameňov," uvádza sa na Mayo Clinic. 

U osôb s hyperkalcémiou sa môže vyskytnúť zvýšená potreba močenia, pretože príliš veľa vápnika znamená, že obličky musia viac pracovať. V dôsledku toho môže človek častejšie močiť, čo vedie k dehydratácii a zvýšenému smädu.

Opačný efekt užívania vitamínu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Koľko vitamínu D užívať?

Ak sa rozhodnete užívať doplnky vitamínu D, pre väčšinu ľudí stačí 10 mikrogramov denne.

Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii však varuje: „Neužívajte viac ako 100 mikrogramov vitamínu D denne, pretože by to mohlo byť škodlivé. Platí to pre dospelých vrátane tehotných a dojčiacich žien a starších ľudí a pre deti vo veku od 11 do 17 rokov. Deti vo veku 1 až 10 rokov by nemali brať viac ako 50 mikrogramov denne. Dojčatá mladšie ako 12 mesiacov by nemali mať viac ako 25 mikrogramov denne.“ 

Navyše treba sa poradiť so svojím lekárom. Niektoré zdravotné ťažkosti, ktorými už ľudia trpia, by mohli spôsobiť komplikácie už pri menšej dávke vitamínu D. 

Kto by mal užívať doplnky vitamínu D?

Treba rátať s tým, že ak sme vystavení slnečnému žiareniu, prijímame zároveň vitamín D. Niektorí však nie sú často na slnku alebo zvyčajne nosia oblečenie, ktoré zakrýva ich pokožku. Pre vás sú vhodné doplnky vitamínu D. 

Viac o téme: ToaletaVitamín D
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9