Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vykvaste si zdravie: TIPY, ako dať do poriadku svoje telo pomocou kapustovej šťavy!

(Zdroj: gettyimages.com)

Viete, čo vám kysne v sudoch? Domáci všeliek! Prichádza sezóna kvasenej zeleniny, ktorá je nielen chutná, ale i prospieva vášmu telu. Už len pri vyslovení kyslá kypusta sa mnohým zbiehajú slinky. To ste ešte nepočuli o kapustovej vode, ktorá dokáže doslova divy.

V jesennom a zimnom období ľudský organizmus doslova prahne po zvýšenej potrebe vitamínov a minerálnych látok. Prvé, čo vás napadne, je ovocie, ktoré by dodalo telu zdraviu prospešné látky. Máme tu však domáci produkt, ktorého sezóna je v plnom prúde. Kapusta! Dokonca zdravšia je kyslá kapusta, ako sa uvádza na webmd.com.

Ide o najstaršiu kultivovanú zeleninu, pestuje sa viac ako 4 tisíc rokov. Už v starom egypte pripisovali kapuste božskú moc. Starí Gréci a starí Rimania využívali kyslú kapustu pri liečbe žalúdočných vredov a morovej nákazy. 

Čítajte tiež: Koniec s kávovým mýtom, ktorý otrasie vašimi zvykmi: Prečo nemať výčitky, že pijete veľa kofeínu

Mali by sme si brať príklad od našich predkov. Kyslá kapusta skutočne v sebe ukrýva hotový poklad, ktorý je škoda nevyužiť hlavne v tomto období, kedy je zvýšená chorobnosť. Pravidelnou konzumáciou kapusty možno svoje telo ochrániť pred infarktom, mŕtvici a mnohým iným civilizačným chorobám. 

Hrubé črevo

Najcennejšou zložkou v kyslej kapuste je kyselina mliečna, ktorá spolu s vitamínmi skupiny B obnovuje poškodenú črevnú sliznicu. Nachádzajú sa v nej probiotické baktérie mliečneho kvasenia, ktoré zabraňujú množeniu škodlivých mikroorganizmov. Detoxikuje a aktivuje vylučovanie toxických látok. Celulózna vláknina zlepšuje priechodnosť čriev. Už 1 dl čerstvej šťavy z kapusty 3-4krát denne môže poslúžiť ako doplnok pri liečbe podráždeného alebo zapáleného hrubého čreva. Navyše, baktérie mliečneho kvasenia pozitívne vplývajú na činnosť žalúdka. A znižujú hladinu cholesterolu v krvi!

Žalúdok

Kapustová šťava má jednu veľkú výhodu, ktorú ocenia hlavne tí so žalúdočnými problémami. Vďaka veľkému obsahu vlákniny pomáha udržovať zdravú črevnú mikroflóru, pomáha pri zápche, ale pomôže aj pri hemoroidoch. Nájdeme v nej zmes látok, ktoré dokonca urýchľujú hojenie žalúdočných vredov. Pri liečbe je vhodná čerstvá šťava zo surovej kapusty, ktorá pomôže aj pri pálení záhy. 

Voda z kapusty obsahuje vitamíny skupiny B, C, K, E a draslík, vápnik či omega mastné kyseliny. Práve tieto jej prospešné látky pomáhajú k zdravému tráveniu. Hoci po prvom užívaní šťavy môžete mať hnačku, telo sa prečistí a stolica sa postupne napraví. 

Vlasy a pokožka

Kyslá kapusta je výborná aj na vonkajšie použitie. Budú z nej profitovať vaše vlasy, ktoré sú plné lupín, mdlé a bez života. Vmasírujte si šťavu z kyslej kapusty pri umývaní do pokožky vlasy raz týždenne a nechajte päť minút pôsobiť. Na začiatku vás môže nepríjemne prekvapiť zápach, no po opláchnutí a vysušení vlasov nezostane po ňom ani stopy. 

Dokonca pomôže aj pri problémoch s pleťou. Obzvlášť, ak máte mastnú pleť so sklonom k akné. Potrite si kapustovou vodou tvár, nechajte zaschnúť a potom zmyte. Výsledkom bude zdravšia pleť, ktorá bude navyše aj rozžiarená. Alebo môžete vyskúšať nasledujúci recept priamo z kapusty, nie z jej vody: rozmeľte 70g kapusty na mlynčeku na mäso, pridajte žĺtok, 5 kvapiek vitamínu E a 2 lyžice otrúb. Všetko zmiešajte, naneste na pleť a nechajte 20 minút pôsobiť. Následne zmyte teplou vodou. Táto maska z kapusty je skvelá pri kožných alergiách, ekzémoch, ale jej účinky pocítite aj pri odstraňovaní vrások. 

Viac o téme: ZeleninaKapustaVitamínyŠťava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9