Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zabudnite na pohár teplého mlieka: Nápoj, ktorý vás uspí v priebehu pár minút!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Neviete zaspať? Počítate ovečky, no spánok nie a nie prísť? Celú noc sa prevaľujete a ráno sa zobúdzate dolámaní? Možno by vám pomohol čaj z mučenky.

Spánok je pre človeka veľmi dôležitý. Nevyspatý človek je podráždený, unavený, bez energie. Ak málo v noci spí, na druhý deň sa nevie sústrediť, klesá jeho pracovná schopnosť. Ľudia, ktorí trpia poruchami spánku, majú sklon k depresiám, zvyšuje sa u nich riziko závažných zdravotných problémov, ako je obezita, ochorenia srdca, vysoký krvný tlak.

Čítajte tiež: Užívate tieto vitamíny? Zlá správa, kvôli ktorej s tým zrejme prestanete

Za problémami so spánkom, môže byť nepravidelný spánkový režim, nadmerná psychická záťaž, či choroba. Niektorí ľudia siahajú po liekoch, aby sa dobre vyspali. Na trhu sú však dostupné aj čaje na spanie, ktoré sú vhodnou alternatívou pre tých, ktorí dávajú prednosť prírodnej medicíne, ako sa uvádza na express.co.uk.

Zázrak menom mučenka opletavá

Tento bylinný doplnok sa používa na liečbu nespavosti! Čaj z mučenky si môžete pripraviť aj v prípade, že vás trápi nervozita, búšenie srdca, či migréna.

Podľa štúdií, mučenka účinkuje tak, že v mozgu produkuje kyselinu gama – aminomaslovú (GABA). Ako uvádza National Sleep Foundation (NSA), GABA pomáha redukovať stres, frustráciu, strach, zlepšuje kvalitu spánku, stimuluje imunitu.

Trojtýždňová štúdia porovnávala účinky čaju z mučenky s účinkami placebo čaju vyrobeného z petržlenových listov. Účastníci pili čaj hodinu pred spaním počas jedného týždňa. Medzi pitím dvoch druhov čaju mali týždennú prestávku. Vedci potom merali kvalitu spánku zúčastnených. Po troch týždňoch nedospeli k záveru, žeby spali lepšie. Keď však účastníkov požiadali, aby subjektívne zhodnotili kvalitu spánku, tí sa zhodli v názore, že spali oveľa lepšie po vypití čaju z mučenky. Ich názor podporuje aj množstvo štúdií na zvieratách. Vedci zistili, že má naozaj sedadívne účinky. Z klinickej štúdie z roku 2016 vyplynulo, že mučenka znížila úzkosť a zlepšila pamäť u potkanov.

Mučenka očarí svojou krásou. (Foto: gettyimages.com)
Zobraziť galériu (2)
Mučenka očarí svojou krásou. (Foto: gettyimages.com)  (Zdroj: gettyimages.com)

Niektorí ľudia si pred spánkom doprajú pohár teplého mlieka a tvrdia, že vďaka tomu lepšie spia.  Ako uvádza NSA, aj čaj z mučenky môže poskytnúť dokonalé upokojujúce prostredie pred spaním. Vďaka svojim pozitívnym účinkom vedci odporúčajú, aby ju ako prevenciu občas používali aj zdraví ľudia.

Čo je mučenka opletavá?

Mučenka opletavá je popínavá rastlina. Narásť môže aj do výšky 10 metrov. Pochádza zo severnej až južnej Ameriky, má rada teplo. Mučenka má dlhé listy, ktoré tvarom pripomínajú listy javora. Má nádherný kvet, ktorý však kvitne niekedy len jeden deň. Plody sú guľatého tvaru a žltej farby. Na liečebné účely sa používa jej kvitnúca vňať, ktorá sa usuší a z nej sa pripravuje čaj. Obsahuje flavonoidy, triesloviny, vlákninu, sacharidy antioxidanty.

Má pozitívny vplyv na nervový systém, upokojuje ho, zlepšuje kvalitu spánku, eliminuje stres, funguje ako prírodné antidepresívum, podporuje funkciu srdca, znižuje krvný tlak, zmierňuje menštruačné bolesti, eliminuje prejavy menopauzy. Mučenka má aj svoje jedlé plody, najznámejšími je marakuja a granadila.

Ako si pripraviť čaj z mučenky?

Príprava je veľmi jednoduchá. Do šálky vložte jednu lyžicu sušenej vňate mučenky a zalejte 2,5 dcl vriacej vody. Luhujte čaj približne 10 minút a potom ho preceďte. Ak vás trápia stres, depresia, trpíte nedostatkom spánku, čaj si doprajte trikrát denne. Aby ste zvýšili priaznivé účinky mučenky, skombnujte jej vňať s rastlinami, ktoré majú podobné terapeutické vlastnosti. Môže to byť medovka lekárska, valeriána lekárska, či mäta prieporná.

Ak čaj nepijete, môžete si zadovážiť tinktúru z mučenky. Je vhodné užívať ju 3x denne po 15 až 30 kvapiek. Ak trpíte nespavosťou jednorázovú dávku môžete zvýšiť, ale len večer.

Viac o téme: ČajZdravieSpánok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9