Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dodá jedlám špecifickú chuť a zachráni životne dôležitý orgán: Vplyv potraviny na metastázy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Korenisté jedlá ako nádej v boji proti rakovine? Najnovšie testy ukázali, že zlúčenina, nachádzajúca sa v chilli papričkách môže spomaliť progresiu zákerného ochorenia - rakoviny pľúc. Táto štipľavá potravina tak dokáže viac, než len dodať špecifickú chuť!

Za typickú štipľavú chuť môže látka kapsaicín. Výskum odhalil, že práve táto zlúčenina má priaznivé účinky na nebezpečnú chorobu, ako sa uvádza na eurekalert.org. Výskumníci z Marshall University vo West Virginii skúmali účinky kapsaicínu na tri typy rakovinových buniek v laboratóriu. Tím vedcov objavil, že zlúčenina zastavila prvý krok, ku ktorému dochádza pri šírení rakoviny, známy ako metastázy.

Čítajte tiež: Aktuálny zoznam najčistejšieho a najšpinavšieho ovocia a zeleniny: V týchto druhoch je najviac chémie!

Potláča metastázy

Testy na myšiach bojujúcich s metastatickým karcinómom zistili, že tie, ktoré konzumovali kapsaicín, mali menšie plochy agresívnych rakovinových buniek v pľúcach. Ďalšie štúdie ukázali, že kapsaicín potláča metastázy rakoviny pľúc blokovaním proteínu, ktorý hrá úlohu pri raste buniek, nazývanom Src. Zistenia boli prezentované na výročnom stretnutí Americkej spoločnosti pre výskumnú patológiu v Orlande na Floride.

 „Rakovina pľúc a iné druhy rakoviny sa bežne metastázujú na miesta, ako je mozog, pečeň alebo kosť, čo sťažuje ich liečbu. Naša štúdia naznačuje, že prírodná zlúčenina kapsaicín z chilli papričiek by mohla predstavovať novú terapiu v boji proti metastázam u pacientov s rakovinou pľúc. Dúfame, že jeden deň sa kapsaicín bude môcť použiť v kombinácii s inými chemoterapeutikami na liečbu rakoviny," povedal Jamie Friedman, doktorand, ktorý viedol štúdiu. 

Klinické použitie kapsaicínu však vyžaduje prekonanie nepríjemných vedľajších účinkov, ktoré zahŕňajú gastrointestinálne podráždenie, žalúdočné kŕče a pocit pálenia.

Dodá jedlám špecifickú chuť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zabijak menom rakovina pľúc

Každý rok vznikne vo Veľkej Británii 46 400 nových prípadov rakoviny pľúc a 35 500 úmrtí, čo z neho robí najväčšieho zabijaka. V USA zase každý rok pribudne približne 230 000 nových diagnóz, pričom choroba zabíja okolo 140 000 ľudí. Väčšina pacientov, ktorí ochorejú na rakovinu pľúc, čo je v prvých štádiách často bez symptómov, sú fajčiari alebo bývalí fajčiari. Iba jeden z desiatich pacientov je stále nažive približne päť rokov po diagnóze, pretože choroba sa často rozšíri aj na iné telesné orgány.  

Nie je to prvýkrát, čo vedci zistili, že kapsaicín - forma vaniloidu - má vlastnosti potrebné na boj proti rakovine. Vedci hovoria, že spúšťa bunkový receptor nazývaný TRPV1, ktorý negatívne vplýva na metastázy, až sa zrazu ich rast zastaví. Rakovinové bunky umierajú a nádor sa prestane zväčšovať.

Ďalšie experimenty zistili, že zlúčenina kapsaicínu môže zničiť rakovinové bunky útokom na ich mitochondrie. Odborníci však opakovane varovali, že je nepravdepodobné, že by samotná konzumácia štipľavého korenia mohla pomôcť v boji proti akejkoľvek forme rakoviny.

Viac o téme: PotravinyChilli papričkyŠtipľavé jedlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9