Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nenápadná pastierska kapsička: Ľudový liek našich predkov s nezvyčajnou silou

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Od jari do jesene kvitne takmer všade, aj preto často uniká našej pozornosti. V záplave iných, farebnejších a výraznejších rastlín, je pastierska kapsička sivou myškou. Vedeli ste, že nenápadná bylinka s drobnými bielymi kvietkami, ktorej plody tvarom pripomínajú kapsu, je liečivá?

Capsella bursa-pastoris alebo „pastierska kapsička“ je známym ľudovým liekom na zastavenie krvácania. V minulosti dobre poznali účinky pastierskej kapsičky najmä ženy – používali ju na zmiernenie silného menštruačného krvácania alebo zastavenie krvácania mimo cyklu a po pôrode. Benefitom bola aj úľava od menštruačných kŕčov. Výskumy však naznačujú, že by ste jej nemali konzumovať veľa – môže mať totiž negatívny dopad na plodnosť, uvádza Healthline.com.

Čítajte viac: Zaženie choroby a rozdúcha silnú vášeň: Lopúch je klenotom tradičnej medicíny

Z výskumov tiež vyplýva, že by rastlina mohla byť nápomocná aj v boji proti rakovine a spomaľovať rast a šírenie zmutovaných buniek.

Tajomstvo liečivých účinkov

Odborníci sa domnievajú, že za svoje liečivé vlastnosti rastlina vďačí najmä obsahu sulforafánu, zlúčenine s antioxidačným, protizápalovým a antibakteriálnym pôsobením. Možno aj preto je ľudovým prostriedkom na urýchlenie hojenia rán. Skúsenosti predkov hovoria, že po nej môžete siahnuť aj pri bolestiach hlavy, infekciách močového mechúra, tráviacich problémoch či bolesti hrdla.

Pastierska kapsička. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Pastierska kapsička. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Pastiersku kapsičku môžete konzumovať v podobe čaju alebo tinktúry, ktorá sa nakvapká do vody a zmieša s tekutinou. V lekárňach alebo obchodoch so zdravou výživou sa tiež objavujú krémy či masti s výťažkami z tejto byliny. Tak, ako iné rastliny, aj pastierska kapsička môže byť u citlivých osôb spúšťačom alergickej reakcie. Ak sa u vás po jej konzumácii objavia problémy s dýchaním alebo opuch, okamžite vyhľadajte lekára. Pri vysokom príjme rastliny alebo výťažkov z nej hrozí otrava!

Viac o téme: MenštruáciaKrvácaniePastierska kapsička
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9