Majoránka, obľúbené korenie babičiek: Liek, ktorý podľa legiend prinášal aj lásku

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-17 06:00:00

Majoránka nie je len aromatické korenie, je aj vysoko hodnoteným liečivom, vysvetľuje vo svojom príspevku o známej byline docent Ivan Šalamon, ekológ a biológ z Katedry ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove.

 

Majorán záhradný sa pestuje pre typickú silne aromatickú drogu (Herba majorane). Je to zmes usušených listov a bylinných stoniek. Pochádza z oblasti Stredozemného mora z Cypru a južného Turecka. Túto rastlinu poznali už Egypťania, ktorí ju používali pri balzamovaní. Gréci a Rimania majorán pestovali a používali na liečbu viacerých chorôb. Verili, že dokáže neutralizovať jedy, pomáha pri kŕčoch a opuchoch. Túto rastlinu nazývali „horou radosti“ a počas svadobných obradov korunovali venčekmi s majoránom novomanželov. K tejto rastline sa tiež viažu príbehy o jej schopnosti priniesť lásku. Mladé ženy si ju pred spaním dávali pod vankúš a verili, že im v sne bohyňa Afrodita zjaví ich budúceho manžela. Počas križiackych výprav sa rozšírila do celej Európy.

Čítajte viac: Bylina, ktorú oslavoval aj kráľovský dvor: Šalvia pomáha vždy, keď potrebujete lekára

Majorán záhradný (Majorana hortensis Mill.) rastie v oblastiach Stredozemného mora, takže u nás sa len pestuje. Je to plstnatá a veľmi aromatická rastlina dorastajúca do výšky 0,2 až 0,4 metra. Kvety byliny sú väčšinou biele a niekedy aj ružové. Majorán záhradný kvitne v júli až auguste. Z rastliny sa zbierajú mladé lístky. Je náročný na slnko a teplo, polohu chránenú pred severnými vetrami a vyžaduje výživnú hlinitopiesočnatú pôdu s dostatkom vápnika.

Odroda „Marcelka“

Na Slovensku sa pestuje jediná povolená odroda „Marcelka“. Schválená bola pre bývalý Výskumný a šľachtiteľský ústav zeleniny a špeciálnych plodín v Hurbanove v odrodových skúškach v roku 1967. Vo vypracovanom technologickom postupe pre produkciu a výrobu osív sa použila ľahká pôda bohatá na humus s neutrálnym pH. Obsah prijateľných živín v mg.1kg-1 pôdy je P = 50 mg.1kg-1, K = 51 mg.1kg-1, Mg = 674 mg.1kg-1 pôdy. Obsah humusu sa stanovil na 3,27 percenta.

O pestovaní majoránu záhradného

Predplodinou na pestovanie majoránu boli okopaniny (zemiaky). Pre pestovanie z priesad sa semeno vysievalo do studených parenísk. Klíčivosť semien je 85-percentá. Keď sa objavili tri lístky rastlinky, začali sme vysádzať. Výsadba  sa uskutočnila začiatkom mája. Vzdialenosti medzi riadkami 0,25 x 0,35 m = 120 000 rastlín na jeden hektár.

Rastliny sa 4-krát ručne okopali v mladom štádiu vývoja rastliny. Na hnojenie sa použil fosfor, ktorý je dôležitý na tvorbu semena. Pôda bola prihnojená 80 kilogramami dusíka. Ha-1  v dvoch dávkach. Prvá dávka pred výsevom. Druhá dávka pri poslednom ručnom okopaní. Porast bol zavlažovaný podľa potreby.

Zber na semeno sa realizoval, keď rastlina začala usychať a spodná tretina sa sfarbila do hneda. Z rastlín sa zberali nadzemné časti bylinných stoniek. Pri zbere a sušení sa uplatnili všeobecné zásady pre silicové drogy. Odrezáva sa 0,25 až 0,30 metra nadzemnej časti. Surovina sa suší v tenkých vrstvách v tieni a v prievane. Výnos je do 350 kilogramov semena na hektár pri čistote osiva 98 percent. Cena osiva sa pohybuje okolo 20 eur za kilogram.

Účelom nášho výskumu bolo štúdium kvalitatívno-kvantitatívneho zloženia silice, odrody „Marcelka“, ktorej množstvo bolo až 1,2 percenta. Podobné hodnoty dosiahli pestovatelia v Poľsku (1,2-1,6 %) a Francúzku (1,2 %). Po prvýkrát sa identifikovalo širšie spektrum jej obsahových látok, pričom množstvá terpineolu boli v silici do 6 %,  α-terpinénu 28 %, β-terpinénu 16 %, sabinénu 2 %, limonénu 6 %, cineolu 7 % a linaloolu 2 %.

Silný antioxidant

Jednou z najdôležitejších vlastností α-terpinénu (obrázok) a β-terpinénu je ich antioxidačné pôsobenie. Chránia organizmus pred reaktívnymi formami kyslíka. Voľné radikály kyslíka reagujú s molekulami bielkovín, tukov a nukleových kyselín spôsobujúc zmeny v ich štruktúre. Tieto skutočnosti majú za následok vznik mnohých chorôb, medzi inými reumatických ochorení, ochorení nervového systému (Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, schizofrénia, Downov syndróm), tvorbu novotvarov a tiež zrýchlenie starnutia organizmov.

Majorán záhradný obsahuje viacero vitamínov, minerálov a telu prospešných látok. Z vitamínov hlavne C, A a  β-karotén. Z minerálov je to vápnik a železo. Okrem toho obsahuje napríklad triesloviny, silice a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Blahodarný vplyv na trávenie

Majorán záhradný má antiseptické účinky a podporuje prirodzenú obranyschopnosť tela. Blahodarný vplyv má najmä na proces trávenia. Účinne odstraňuje plynatosť a podporuje metabolizmus. Pomáha pri nadúvaní, hnačke, žalúdočných kŕčoch či črevnej kolike. Má dezinfekčné účinky, protikŕčové účinky a podporuje tvorbu červených krviniek.

V ľudovom liečiteľstve sa z majoránky pripravuje odvar na kloktanie, ktorý sa používa pri ochoreniach dýchacích ciest a ako prevencia proti nachladnutiu. Pomáha odstraňovať kašeľ a uvoľňuje hlieny. Obklady z môžeme použiť pri liečbe zle hojacich sa rán a mokvajúcich vriedkov. Sušené listy sa môžu využiť na vytvorenie aromatických vrecúšok alebo vankúšov.

Fotogaléria


Tagy:
Ivan Šalamon majorán záhradný majoránka

2019-03-17 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/doc. RNDr. Ivan ŠALAMON, CSc.

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia