Nenápadná izbová RASTLINA s úžasnými účinkami: Po zdravotných problémoch nebudú ani stopy

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-16 19:00:00

Hoci sa s prechladnutím dá bojovať zdravou stravou a vitamínmi, existuje jedna rastlina, ktorá sa považuje za nenápadného pomocníka! Zatiaľ čo vy ju považujete za doplnok v interiéri, ona sa postará o mnoho viac.

 

Je nenáročná na starostlivosť a dobre sa jej darí v interiéri. Mnohí ju majú doma a ani len nevedia, aké má účinky! Veľká škoda. Plaktrant, inak povedané Rýmovník, je jednou z izbových rastlín, ktorá oživí interiér a má estetickú funkciu. Táto, na prvý pohľad, nenápadná rastlina, skrýva v sebe oveľa viac, ako si myslíte. Ak nájdete jej miesto v spálni, práve ste si zabezpečili pokojný spánok a uvoľnené dýchacie cesty!

Čítajte tiež: Dr. Igor Bukovský upozorňuje: Toto je častá chyba, ktorú robia mnohí pri užívaní vitamínu D!

Poradí si s nádchou

Plektrant nielenže oživí miestnosť, ale má aj zdravotné účinky a blahodarne pôsobí na ľudské telo. Nie nadarmo sa mu hovorí Rýmovník. Tento názov mu prischol u našich susedov vďaka jeho schopnostiam bojovať proti nádche. Poradí si s upchatými dutinami spôsobenými alergiami a taktiež priaznivo pôsobí aj pri astme. 

Ak jemne stlačíte jeho listy, uvoľnia sa aromatické silice, ktoré pôsobia podobne ako nosové spreje. Otvoria a uvoľnia dýchacie cesty. Dokonca ani nemusíte stláčať listy, keďže malé množstvo silíc vypúšťa rastlina neustále do ovzdušia. Preto sa vám v miestnosti, kde sa rastlina nachádza, lepšie dýcha ako v ostatných. 

Rastlina by však mala mať svoje miesto aj v kuchyni! Hodí sa pri príprave hlavne ťažších pokrmov, keďže zlepšuje trávenie. 

Recept na liečivý čaj

Ak si chcete zadovážiť rastlinu aj vďaka tomuto jej účinku, vyberte si odrodu Plectranthus purpuratus, ktorá má najsilnejšie účinky na dýchacie cesty. Odtrhnite z nej niekoľko lístkov, zalejte vodou, nechajte chvíľu lúhovať a potom sceďte. Po vypití tohto čaju pocítite úľavu od prechladnutia, nádchy, alergií, ale tiež od zápalu hrdla či kašľa. To však nie je všetko! Čaj z lístkov sa postará o zníženie krvného tlaku, cholesterolu, prospieva srdcu a pomáha odstraňovať žlčové kamene. 

Odvar z rastliny je vhodný aj pri kožných ochoreniach a iných stavoch – ak máte poranenú kožu, kožné infekcie, popáleniny a iné. Dokonca zmierni príznaky reumy!

Koniec štípancom od hmyzu

Plektrant sa považuje za prírodný repelent! Práve výrazná aróma tejto rastliny nevonia dotieravému hmyzu. Komáre a iná háveď tak ignoruje miesta, kde je tejto rastliny najviac. Považuje sa za silného odpudzovača hmyzu. Napokon, rastlina sa často porovnáva s mätou a eukalyptusom, ktoré sú sami o sebe známe, že dokážu odplašiť hmyz!

Fotogaléria


Tagy:
interiér rastlina liečba prechladnutie nádcha

2020-07-16 19:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia