Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bežná súčasť zubnej hygieny ako riziko? Spojenie zubnej nite s toxickými látkami!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Predstavuje pre nás každodennú rutinu, no ani nevieme, čo sa deje v našom tele! Čistenie zubov dentálnou niťou je súčasťou dôkladnej starostlivosti o chrup. Vedci však zistili, že používanie dentálnych nití môže zvýšiť riziko vystavenia sa škodlivým látkam.

Konzumácia jedla z rýchleho občerstvenia a čistenie zubou dentálnou niťou sú rutinnými činnosťami u mnohých z nás. Nová štúdia však zistila, že môžu vystavovať ľudí potenciálne nebezpečným chemikáliám!

Čítajte tiež: Problém, ktorý mnohých trápi: Čo sa v skutočnosti skrýva za bolesťami hlavy po zobudení!

O aké toxické látky ide? 

Perfluóralkylové a polyfluóralkylové látky (PFAS) sa stali každodennou súčasťou ľudského života. Tieto látky, ktoré sú vodeodolné a taktiež odolné voči mastnote sa nachádzajú v mnohých veciach – od kontajnerov po určité druhy odevov. Ľudia sú dokonca vystavení týmto látkam prostredníctvom kontaminovanej vody a tiež prachu!

Čo je však na tom najhoršie, podľa Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) tieto chemické látky naďalej zostávajú v tele bez toho, aby sa rozpadali! Pravidelná expozícia PFAS viedla niektorých výskumníkov k preskúmaniu ich vplyvu na ľudské zdravie. Výsledky ukázali spojenie so zdravotnými problémami, ako je vysoká hladina cholesterolu, rakovina obličiek a semenníkov a ochorenie štítnej žľazy!

Hladiny PFAS v zubnej niti

Nová štúdia sa ďalej rozširuje na každodenné správanie človeka, aby zistila, či je to spojené tiež s expozíciou PFAS. Účastníkmi štúdie bolo 178 žien v strednom veku, z ktorých polovica boli Afroameričanky a druhá polovica boli bieli Nehispánci.

Tieto ženy už boli súčasťou štúdií Public Health Institute's Child Health and Development, kde boli zaradené tehotné ženy žijúce v Oaklande v Kalifornii v rokoch 1959-1967. Cieľom bolo určiť vplyv chemikálií a iných vecí zo životného prostredia na choroby.

Vedci z inštitútu Silent Spring Institute and the Public Health Institute v Berkeley, CA, použili krvné vzorky od žien v rokoch 2010-2013. Vyšetrili vzorky na zistenie úrovní 11 typov PFAS. Rovnako urobili rozhovory s každou ženou v rokoch 2015-2016 a pýtali sa na otázky o ich každodennom správaní, čo by mohlo byť potenciálne spojené s expozíciou PFAS. Týkalo sa to konzumácie jedla, dentálnej hygieny, atď. 

Výsledky skúmania krvných vzoriek porovnali s odpoveďami, ktoré im ženy poskytli. Zohľadnili pritom faktory, ako napríklad to, či ľudia žili v oblastiach, kde bola voda znečistená PFAS. Výsledky výskumu sa objavili v Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.

Najvýraznejším zistením štúdie bolo, že niektoré dentálne nite zdanlivo vyústili do zvýšených hladín PFAS! Vedci skúmali toto spojenie ďalej testovaním 18 rôznych dentálnych nití na prítomnosť fluóru, čo tiež poukazuje na prítomnosť PFAS. Zistili, že niektoré dentálne nite boli pozitívne na prítomnosť fluóru. Ženy, ktoré používali konkrétnu značku zubných nití, mali vyššiu hladinu PFAS, nazývaných PFHxS v krvi.

Bežná súčasť zubnej hygieny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Môže byť za tým aj zmena správania

Taktiež sa zistilo, že afroameričanky, ktoré hlásili, že pravidelne konzumujú predpripravené potraviny v obaloch, ktoré dostanú v obchodoch rýchleho občerstvenia, ak si chcú jedlo zabaliť, mali vyššiu hladinu štyroch typov PFAS v krvi. Boli porovnané so ženami, ktoré hlásili, že zriedka jedli takéto jedlo. Taktiež sa ukázalo, že život v oblasti, dodávanej vodou kontaminovanou PFAS a bývanie v priestoroch s kobercami či nábytkom odolným voči škvrnám tiež ukázal spojenie s vyššími hladinami PFAS v krvi. 

Vedci tiež poznamenali, že nehispánske biele ženy mali zvýšené hladiny dvoch látok PFAS: PFOA a PFHxS. Nie je jasné, prečo tomu tak nie je v prípade afroamerických žien, ale tento rozdiel by mohol byť spôsobený iným druhom správania, ktoré výskumníci nemerali.

Počet účastníkov a skutočnosť, že väčšina žila v Kalifornii, sú tiež obmedzenia, spolu s nedostatkom výskumu hispánskeho a ázijsko-amerického ľudu. 

Výber je na vás

"Je to prvá štúdia, ktorá dokazuje, že používanie zubnej nite obsahujúcej PFAS je spojené s vyšším telesným zaťažením týchto toxických chemikálií. Dobrou správou je, že na základe našich zistení si spotrebitelia môžu vybrať nite, ktoré neobsahujú PFAS," dodala na záver vedúca autorka štúdie Katie Boronowová.

Odborníčka však vysvetľuje, že zistenia týmto spôsobom dokazujú, že spotrebiteľské výrobky zvyšujú expozíciu PFAS a že spoločnosti by sa mali zamerať na "obmedzenie týchto chemikálií" ako prioritu!

Viac o téme: ČistenieZdravieZubyHygienaZubná niť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9