Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zaženie choroby a rozdúcha silnú vášeň: Lopúch je klenotom tradičnej medicíny

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Dužinaté a veľké listy lopúcha sú v trávnatom zelenom poraste neprehliadnuteľné. Kedysi ich vraj ľudia používali namiesto toaletného papiera, keď sa ocitli uprostred divokej prírody a nemali nič iné naporúdzi. Napohľad obyčajné listy lopúcha však majú oveľa cennejšie využitie, než o nich hovorí humorná ľudová fáma.

Lopúch je pomerne rozšírená rastlina, ktorú nájdeme v rôznych častiach sveta, Slovensko nevynímajúc. Jeho pôvodným domovom je Európa a severná Ázia.

Čítajte viac: Pripomína obyčajný bodliak, jej účinky sú takmer zázračné: Legendárny všeliek z hôr

Nápadné zelené listy lopúcha nemohli pozornosti ľudovej medicíny uniknúť. A nielen listy. Využiteľné sú totiž všetky časti rastliny – listy, koreň aj semená. V tradičnej liečbe lopúch preslávilo jeho všestranné využitie od prechladnutia až po tráviace problémy. Výťažky z neho boli dokonca považované za afrodiziakum.

Všestranné účinky

Vďaka obsahu antioxidačných a protizápalových látok našiel lopúch vynikajúce uplatnenie v ľudovom liečiteľstve aj kozmetike. Podľa Healthline.com dokáže lopúchový extrakt odstraňovať toxíny z krvného obehu a takisto zmierňuje zápalové prejavy pri osteoartritíde. Výskumy tiež naznačujú, že by mohol inhibovať rast nádorov a spomaľovať tvorbu rakovinových buniek.

Vysoko oceňované sú antibakteriálne a upokojujúce účinky rastliny, z ktorej extrakt je všestranným liečivom kožných problémov, akými sú napríklad ekzém, akné či psoriáza. Výťažok z lopúchového koreňa bol v minulosti považovaný za afrodiziakum, z ktorého údajne vyťažia najmä muži. Hovorí sa o ňom, že stimuluje vzrušenie a sexuálne funkcie. Okrem toho tiež dokáže napraviť pokazené trávenie, ktoré je všeobecným základom zdravia.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Tradičná medicína odporúčala konzumovať extrakt z lopúchového koreňa pri chrípke, prechladnutí a bolesti hrdla. Keďže lopúch potláča infekcie, osvedčil sa aj ako prírodný prostriedok v boji s močovými infekciami. Čaj z lopúcha je tiež známym diuretikom, ktoré uľavuje pri nadmernom zadržiavaní vody v organizme, píše Medicalnewstoday.com.

Sušený lopúchový koreň môžete konzumovať napríklad v podobe výživových doplnkov, ale do stravy môžete zaradiť aj čerstvý koreň z tejto rastliny. Obľúbené sú tiež lopúchové tinktúry, oleje či čaje. Ak chcete lopúch zahrnúť do liečebnej kúry, vyhnite sa divorastúcim rastlinám, ktoré môžu byť kontaminované. V zásade tiež platí, že by ste o užívaní tohto rastlinného doplnku mali informovať svojho lekára, aby nedošlo k nežiaducim účinkom alebo interakciám vo vzťahu k liekom.

Viac o téme: Lopúch
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9