Pripomína obyčajný bodliak, jej účinky sú takmer zázračné: Legendárny všeliek z hôr

Leuzea šuštivá. Foto: Ivan Šalamon
Zdroj: Ivan Šalamon
2018-11-18 06:00:00

Prekonať jesennú únavu a útlm dokážu aj výťažky z rastlín. Jednou z nich je našim ušiam málo známa leuzea šuštivá zo vzdialených altajských horských lúk, ktorá vyniká nevšednými zdravotnými účinkami. Viac sa o nej dočítate v príspevku docenta Ivana Šalamona, ekológa a biológa z Katedry ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove.

 

Niektoré druhy rastlín obsahujú prírodné látky, aktívne substancie s chemickým zložením, ktoré dokážu „harmonizovať“ organizmus bez toho, aby naň mali toxický alebo iný nežiaduci účinok. K takýmto rastlinám patrí aj leuzea šuštivá (Rhaponticum carthamoides Iljin.), trváca bylina, ktorej domovom sú hlavne hory Altaja, západného a východného Sajanu, východného Kazachstanu, severného Mongolska, ale rozšírená je aj v oblasti k Bajkalského jazera.

Čítajte viac: Kedysi rástla ako burina, dnes patrí k najžiadanejším: Ľubovník lieči telo aj dušu

Leuzea šuštivá má na ľudský organizmus povzbudzujúci účinok – navodzuje súlad medzi psychickou a fyzickou stránkou, zvyšuje schopnosť sústredenia aj celkovú výkonnosť a odolnosť organizmu voči stresovým faktorom vonkajšieho prostredia, pomáha tiež ľahšie prekonať únavu, ale aj procesy starnutia.

Podobnými vlastnosťami vynikajú aj iné rastliny, z ktorých väčšina rastie mimo Európy a je súčasťou flóry Ďalekého východu, ale niektoré sa začali zavádzať a pestovať aj v agroekologických podmienkach Slovenska. Prípravky z nich sú označované ako adaptogény.

Legendami opradená rastlina

Leuzea šuštivá je známa aj pod názvom „maralí koreň“, ktorý získala, keď si obyvatelia Altaja všimli, že je obľúbenou potravou jeleňa marala. Maraly požierajú jej korene, ktoré si vyhrabávajú kopytami spod zeme. Jej miestne názvy sú teda „maral“ alebo „maralí koreň“. Voľne rastie v prírode na lúkach a v lesoch, a to vo výškach 1 200 až 2 000 metrov nad morom. Traduje sa, že pomáha pri štrnástich chorobách, a zároveň aj omladzuje. Tatári túto rastlinu používajú ako afrodiziakum. O mimoriadnych účinkoch tejto rastliny prvýkrát verejnosť informoval známy sibírsky etnograf Grigory N. Potatin, a to koncom 19. storočia.

Podobá sa na bodliak

Rastlina svojím vzrastom a kvetom nápadne pripomína náš bodliak, ale jej jednotlivé časti sú mäkké a bez ostňov. Nerozkonárená hrubá stonka má 0,5 až 1,2 metra, zakončená je súkvetím – guľovitým ružovofialovým úborom, ktorého priemer je štyri až osem centimetrov. Kvitne v júni až auguste a je hmyzom opelivá. Trváca bylina  je veľmi dekoratívna, ktorá sa dobre prispôsobila rastu aj v našich podmienkach. Je nenáročná na teplo, keďže jej pôvodné oblasti sú chladné a bez problémov u nás prezimuje.

V prvom roku vytvára prízemnú ružicu a z nej po prezimovaní vyrastie jedna až osem priamych bylí, ktoré neskôr rozkvitnú. Drogu tvoria dobre očistené a na vzduchu usušené korene a podzemky, ktoré sa zbierajú v treťom roku vegetácie. Koreň má šírku 10 až 20 milimetrov, poprepletaný je tenkými hnedými korienkami, ktoré starnutím zdrevnatejú. Pestovať ju môžeme na hlinito-piesočnatých pôdach so slabo kyslou až neutrálnou pôdnou reakciou, so strednou zásobou živín, ale vyšším obsahom humusu a organických látok.

„Zázračné“ prírodné steroidy

Po zaradení androgénnych a anabolicko-androgénnych steroidov na listinu dopingových prostriedkov v 70. rokoch dvadsiateho storočia sa pozornosť niektorých špecialistov na doplnkovú výživu upriamila na unikátnu skupinu látok označovaných ako ekdysteroidy. Výnimočnosť tejto skupiny látok odzrkadľuje už zistenie, že sa dokázala ich prítomnosť v telách hmyzu. Prvé ekdysteroidy boli izolované v roku 1954, pričom 25 miligramov látky sa získalo z 500 kilogramov kukiel hmyzu. Následne sa dokázala prítomnosť ekdysteroidov u niektorých druhoch rastlín.

Látkou, ktorá má najväčšiu frekvenciu výskytu u leuzei šuštivej (Rhaponticum carthamoides Ilijn.), je ekdysteroid – β-ekdysterón (obrázok 1). Je taktiež známa pod názvami ako sú ecdisten, ecdysone, 20-hydroxyecdysone, β-ecdysterone, 20-β-hydroxyecdysterone a β-ecdysone.

Táto prírodná substancia je syntetizovaná vo všetkých častiach rastliny a ich koncentrácia môže slúžiť ako jedna z najdôležitejších charakteristík kvality surovej drogy. Ich akumulácia v rôznych prvkoch fytomasy závisí na kombinácii mnohých vonkajších pôdno-klimatických faktorov. Absolútna koncentrácia 20-hydroxyekdyzónu v surovej droge sa podľa našich analýz pohybuje v hodnotách od 0,06 až 0,87 percenta.

Blahodarný účinok na celé telo

Anabolické účinky a efekt na zvýšenie výkonnosti tejto prírodnej látky boli preukázané vo viacerých publikovaných prácach a pozorovaniach, ktoré sa zaoberali ekdysterónom a tekutými extraktmi z koreňa práve leuzei šuštivej.

Účinky β-ekdysterónu boli testované na pracovnej výkonnosti, funkciách imunity, hmotnosti tela a straty tuku v množstve vedeckých prác a dokazujú, že ekdysterón sa môže využívať pri liečbe:

  • kardiovaskulárnych ochorení,
  • únavy/slabosti,
  • katabolizmu (svalovej vyčerpanosti),
  • zníženej imunitnej funkcie,
  • zníženej pohyblivosti spermií,
  • príliš nízkej telesnej hmotnosti,
  • spomaleného metabolizmu,
  • nervových funkcií,
  • zachovania vhodného obsahu cukru v krvi,
  • chudnutí, pričom zamedzuje strate svalovej hmoty.

Výťažky z rastliny zlepšujú takmer všetky funkcie tela vrátane mozgu a pečene. Leuzea je bezpečná a efektívna pre mužov, ženy a dokonca aj tínedžerov.

Proteínová bomba pre kulturistov i atlétov

β-ekdysterón sa stal hitom hlavne pre stimuláciu proteínového metabolizmu, čo vedie k pozitívnej rovnováhe dusíka v tele. V podstate to znamená, že dokáže naplniť svaly proteínmi, čím sa zväčší ich objem, veľkosť a sila. Vedci nazývajú tento proces proteínová syntéza. Predmetná prírodná látka je vhodná pre kohokoľvek, ale obzvlášť pre tých, ktorí chcú zväčšiť svoju čistú svalovú hmotu bez nadbytku tuku v tele (kulturisti, atléti a nadšenci fitness). Je však potrebné pamätať si, že β-ekdysterón zdokonalí nárast svalov iba vtedy, keď sa skombinuje s cvičením so záťažou (cvičenie so závažím) a so správnym každodenným stravovaním. Výskumy ukázali, že ekdysterón je nielen neskutočne efektívny ako zdokonaľovateľ výkonu po všetkých stránkach, ale aj veľmi bezpečný, bez vedľajších účinkov pre ľudský organizmus.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
Ivan Šalamon leuzea šuštivá

2018-11-18 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com, Ivan Šalamon  |  Zdroj: doc. RNDr. Ivan ŠALAMON, CSc.

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia