Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spirulina, riasa, ktorá účinkami prekonáva ostatné superpotraviny

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Spirulina je hviezdou medzi superpotravinami. Vďaka obrovskej spotrebiteľskej popularite a zdravotným účinkom ju dnes nájdete aj v sortimente bežných potravín. Za čo vďačí svojmu výnimočnému imidžu?

Ak hľadáte potravinu, ktorá by vám do sivých zimných dní vniesla svieži vánok zelenej prírody, siahnite po spiruline! Táto sladkovodná riasa je jedným z najvzácnejších darov prírody, ktorý dokáže efektívne zužitkovať aj ľudský organizmus. Odborníci spirulinu označujú za jednu z najvýživnejších potravín na svete. Telu poskytuje široký komplex zlúčenín, ktoré potrebuje pre svoje zdravé fungovanie.

Čítajte viac: Superpotraviny, ktoré ovládnu rok 2019: Na tieto zázraky nedáte dopustiť!

Obsahuje množstvo nutrične významných látok, vďaka ktorým je výborným stimulantom imunity. Keď vás zmáha únava, dobije vám baterky. Vyniká obsahom bielkovín a je tiež štedrým zdrojom minerálov – železa, horčíka i vápnika. Takisto je zásobárňou vitamínu A a vitamínov skupiny B.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Poradí si s vysokým krvným tlakom

Spirulina je aj známym prírodným regulátorom krvného tlaku a pomáha telu redukovať škodlivý cholesterol. Fanúšikovia konzumácie tejto riasy tiež veria, že pomáha chudnúť, pretože uľahčuje trávenie a telo sa vďaka nej efektívnejšie očisťuje od toxínov. Okrem toho jej pripisujú silné antioxidačné a protizápalové účinky a alergici po konzumácii tohto prírodného zázraku uvádzajú zmiernenie zdravotných prejavov.

Riasa, ktorú dostať vo forme jemného prášku alebo piluliek, je v poslednom čase ospevovaná najmä kvôli účinkom na srdcovocievny systém. Viaceré výskumy naznačujú, že dokáže znižovať vysoký krvný tlak. Jeden z posledných dôkazov o prospešnosti spiruliny priniesla aj štúdia zverejnená v magazíne Hypertension, realizovaná na myšiach. Vedci dúfajú, že by riasa mohla byť východiskom lieku na vysoký krvný tlak.

Ako uvádza portál Healthline.com, výskumy na zvieratách tiež potvrdzujú schopnosť riasy znižovať krvný cukor, a podobný efekt preukázala aj dvojmesačná štúdia na pacientoch s cukrovkou 2. typu, ktorí denne užívali dva gramy spiruliny.

Viac o téme: RiasaSpirulinaSuperpotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9