Palina dračia, známa aj pod názvom estragón, patrí k bylinám, ktoré sa udomácnili aj v slovenskej kuchyni. Ak vás zmohla únava a cítite, že organizmus potrebuje zásoby novej energie, siahnite po tejto magickej bylinke!
Chuť estragónu je sladkasto-horkastá až štipľavá. Ako prísada sa hodí do množstva pokrmov od mäsa po zeleninu. Estragón si však obľúbila aj ľudová medicína. Kvitne najmä v letných mesiacoch, a ak ho nemáte možnosť konzumovať za čerstva, v obchode ho dostať aj v podobe korenia či silice.
Čítajte viac: Bylina, ktorú oslavoval aj kráľovský dvor: Šalvia pomáha vždy, keď potrebujete lekára
Ako uvádza Livestrong.com, rastlina je výdatným zdrojom železa, ktorý podporuje tvorbu červených krviniek.
Čítajte viac: Citrónová tráva viac než len dochucovadlo: Obnoví činnosť orgánov a pomôže pri liečbe boreliózy!
V ľudovom liečiteľstve estragónu pripisovali antibakteriálne a antifungálne účinky a používal sa na zmiernenie infekcií. Ako všetky liečivé rastliny, aj estragón obsahuje zlúčeniny s antioxidačným pôsobením, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom.
Postaví vás na nohy
Výskumy naznačujú, že by rastlina mohla zvyšovať citlivosť na inzulín a byť prirodzeným regulátorom hladiny cukru v krvi. Vďaka sedatívnemu účinku je aj ochrankyňou dobrého spánku a pomáha bojovať s nespavosťou, uvádza Healthline.com.
Po estragóne siahnite aj vtedy, keď trpíte nechutenstvom, stimuluje totiž chuť do jedla a upravuje trávenie. Keďže rastlina telu navracia „dračiu silu“ a životaschopnosť, ľudoví liečitelia verili, že má podporný účinok na celý organizmus a potláča fyzickú bolesť.