Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Legendárna posvätná bylina zo slnečných svahov udivuje: Blahodarný vplyv na mozgové bunky!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Rastlina, ktorej už v minulosti ľudia pripisovali zázračné liečivé účinky, púta pozornosť vedy aj dnes. Kalifornská bylina Yerba santa by mohla byť nádejou pre ľudí s neurodegeneratívnymi ochoreniami. Výskumníci v nej našli látku s pozoruhodným účinkom na mozgové bunky.

Odborníci z amerického neurobiologického laboratória Salk's Cellular Neurobiology Laboratory v San Diegu sa domnievajú, že vzácny flavonoid nachádzajúci sa v kalifornskej rastline známej pod názvom Yerba santa, by mohol pomôcť pacientom s Alzheimerovou chorobou.

Čítajte viac: Bylina, ktorú oslavoval aj kráľovský dvor: Šalvia pomáha vždy, keď potrebujete lekára

Rastlina s latinským názvom Eriodictyon californicum, ktorej domovom sú slnečné kalifornské skalnaté svahy, patrí už dlho medzi tradičné liečivá. V jej listoch sa podľa štúdie zverejnenej v magazíne Redox Biology nachádza účinná neuroprotektívna a protizápalová zložka „sterubín“. Vedci zistili, že je schopná chrániť mozgové bunky pred poškodením.

Yerba santa. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Yerba santa. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Balzam na dýchacie cesty a bolesti

Názov rastliny pochádza zo španielčiny a v preklade znamená „posvätná bylina“. V rámci ľudovej medicíny je známym prostriedkom na liečbu ochorení dýchacích ciest, znižuje horúčku, tlmí tiež bolesti hlavy, má hojivé účinky a zmierňuje prejavy reumatizmu.

Výťažky z rastliny sú dostupné v podobe tinktúry, ktorá pomáha pri virózach, zápaloch dýchacích ciest, ale tiež sezónnych alergiách. Obľúbený je aj čaj z tejto rastliny, ktorý môže byť doplnkovou liečbou infekcie močových ciest. Po byline siahajú i fajčiari, pretože uľahčuje vykašliavanie a pomáha očistiť pľúca od hlienu, uvádza Forestmedicine.net.

 

 

Viac o téme: Alzheimerova chorobaYerba santaEriodictyon californicum
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9