Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Citrónová tráva viac než len dochucovadlo: Obnoví činnosť orgánov a pomôže pri liečbe boreliózy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Svojou intenzívnou arómou prekoná samotný citrón, pritom vyzerá ako tráva. Citronela, alebo inak povedané tropická tráva, prekvapuje svojimi účinkami, ktorými porazí mnohé druhy zeleniny či ovocia. Akú veľkú má silu a čo všetko dokáže?

Vysoká tropická tráva s príjemnou vôňou a citrónovou chuťou sa nachádza v celej juhovýchodnej Ázii. Je známa aj pod iným názvom ako vôňovec citrónový, ktorý rastie v hustých trsoch a výborne sa mu darí v horúcom slnečnom podnebí. Rastliny sa zbierajú každé tri až štyri mesiace. K dispozícii tak máte úžasnú bylinku, ktorá má pozitívne účinky na ľudský organizmus. 

Čítajte tiež: Koniec migrény v rekordne krátkom čase? V priebehu pár minúť úľava vďaka tomuto nápoju!

Čím je jedinečná? 

Citrónová tráva je výnimočná hlavne bohatým obsahom vonných silíc. Obsahuje zdraviu prospešné látky ako flavonoidy, ďalej citral, nerol, geraniol, linalol a limonen. Je nepostrádateľnou súčasťou mnohých jedál, no okrem dochutenia slúži aj ako prírodná medicína. Zrýchľuje metabolizmus, napomáha lepšiemu tráveniu a taktiež si poradí so žalúdočnými problémami a obnoví činnosť obličiek, močového ústrojenstva a pečene. Dokonca dokáže zmierniť horúčku, bolesti hlavy a je nenahraditeľným pomocníkom pri chrípke a prechladnutí.

Pozrite sa aj na ďalšie zdravotné účinky citrónovej trávy:

Vplyv na cholesterol

Málokto by povedal, že citrónová tráva je dobrá na udržanie správnej hladiny cholesterolu. Niektoré výskumy sú toho dôkazom! Ich výsledky ukázali, že príjem citrónovej trávy drží hladiny triglyceridov v zdravej norme. Taktiež je preukázané, že môže pomôcť pri znižovaní LDL cholesterolu, čo má priaznivý vplyv na srdce. Zabraňuje hromadeniu lipidov v krvných cievach a zlepšuje krvný obeh. 

Preč s infekciou

Vedecké výskumy držia v rukách veľký triumf! Odhalili, že táto bylina má schopnosť bojovať s infekciou, ktorú spôsobuje baktéria Staphylococcus aureus. Majú to na svedomí fenoly v citrónovej tráve, ktoré sa dokážu v tele rýchlo šíriť a môžu spomaliť vývoj zárodkov vo vnútri tela. Úžasné je aj to, že užívanie tejto byliny pomáha pri liečbe lymskej boreliózy. 

Detoxikačný a protirakovinový účinok

Citrónová tráva je výborná pri detoxikácii. Pomáha telu odplaviť toxické látky! Vďaka tomu reguluje funkciu telesných orgánov a znižuje hladiny kyseliny močovej. Má diuretické vlastnosti, takže podporuje frekvenciu močenia a čistí telo zvnútra. 

Bylinka sa dokonca spája aj s rakovinou! Údajne pomôže pri liečbe niektorých typov rakoviny bez toho, že by ovplyvnila funkciu normálnych buniek. Citral v citrónovej tráve by mohol spomaliť rast rakovinových buniek. 

Citrónová tráva viac než
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Využitie v kuchyni

Citrónovú trávu možno použiť čerstvú, sušenú, alebo aj mrazenú. Najčastejšie sa objavuje v sušenom stave, pričom jej špecifická chuť a vôňa sa nestráca. Ak ste si vypestovali čerstvú citrónovú trávu, spotrebovať môžete celú rastlinu. Pochutnáte si na nej v zeleninových šalátoch, polievkach, omáčkach, ale i v mäsových pokrmoch. Podčiarkne chuť rýb, morských plodov i kuraťa. Najlepšie je spojiť citrónovú trávu s cesnakom, koriandrom, paprikou a šalotkou. Ide o výborné kombinácie, ktoré sa dopĺňajú! Príjemná vôňa je skvelým plusom. 

Recept, ako na lahodné dochucovadlo

Chcete jedlu dodať originálnu chuť? Päť centimetrov dlhý stvol citrónovej trávy roztlačte plochou noža pre uvoľnenie arómy. Bylinku dajte do polievky a po uvarení ju vytiahnite. Ak chcete ešte viac zintenzívniť chuť, pokojne dajte do polievky celý zväzok citrónovej trávy, ktorý pred podávaním vyberte. 

Ak chcete bylinku použiť ako ďalšiu suroviny do pokrmov, olúpte stonky a vyberte najmäkšiu časť stonky, ktorá je najlepšie stráviteľná. Nakrájajte na drobné kúsky a pridajte do jedál!

Viac o téme: CitrónZdravieChorobyúčinokCitrónová tráva
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9