Neuveriteľný efekt dvoch známych antioxidantov: Zázrak, ktorý sa ukrýva v týchto potravinách!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-12 12:00:00

Alzheimerova choroba je neliečiteľné ochorenie, vedci však neúnavne hľadajú prostriedky, ktoré by ochorenie mozgu spomalili alebo zvrátili. Z najnovšieho experimentu na myšiach vyplynulo, že prvé prejavy ochorenia by mohla zastaviť aj špeciálna diéta.

Ukazuje sa, že zlúčeniny obsiahnuté v určitých potravinách by mohli mať pozoruhodnú schopnosť potláčať prejavy neurodegeneratívneho procesu pri Alzheimerovej chorobe. Zo štúdie zverejnenej v magazíne Journal of Biological Chemistry vyplynulo, že antioxidačné rastlinné zlúčeniny u myší dokázali obnoviť pamäťové schopnosti.

Čítajte viac: Legendárna posvätná bylina zo slnečných svahov udivuje: Blahodarný vplyv na mozgové bunky!

Či by mal podobný experiment úspech aj v prípade testovania na ľuďoch, to vedci netušia, ale závery výskumu predstavujú nádej, že bežne dostupné prostriedky by mohli zmierňovať prejavy nezastaviteľnej choroby. Minimálne by mohli byť súčasťou širšej prevencie Alzheimerovej choroby.

„Zázračné“ rastlinné zložky?

V rámci experimentu vedci bližšie preskúmali účinky dvoch zložiek – epigalokatechínu-3-galátu, ktorý sa nachádza v zelenom čajikyseliny ferulovej nachádzajúcej sa v mrkve, rajčinách, ryži, pšenici a ovse, ktoré počas troch mesiacov pridávali myšiam do stravy. Niektoré zo zvierat dostávali obe zložky, niektoré len jednu a časť z nich iba placebo.

Po uplynutí troch mesiacov u myší testovali pamäťové schopnosti v špeciálnom bludisku v tvare Y. Zdravé myši zvyknú dôkladne preskúmať každé rameno bludiska, kým nájdu cestu von alebo potravu, ale choré myši majú problém orientovať sa v priestore a zapamätať si miesta, ktoré už preskúmali.

Na prekvapenie vedcov, myši, ktoré konzumovali stravu s epigalokatechínom-3-galátom a kyselinou ferulovou, dokázali nájsť cestu z bludiska opäť! Výskumníci predpokladajú, že zlúčeniny mohli u myší eliminovať oxidačný stres a zápalové procesy v mozgu, ktoré sú podkladom pre tvorbu a hromadenie amyloidných plakov pri Alzheimerovej chorobe.

Fotogaléria


Tagy:
zelenina zelený čaj Alzheimerova choroba

2019-03-12 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia