Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ako z cvikle vyťažiť čo najviac? Robte toto a získate z nej maximum!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnohí pred ňou majú rešpekt. Niekomu vadí jej chuť, inému farbiace účinky. Pritom ani len netušia, o akú vzácnu potravinu sa oberajú! Aby ste však pocítili liečivé účinky cvikly na vlastnej koži, dôležitá je príprava, ktorou sa zachovajú všetky živiny v zelenine!

Cvikla sa považuje za imunitnú bombu, ktorá nás ochráni pred chorobami! Považuje sa za zásobáreň dôležitých minerálov, stopových prvkov a taktiež vitamínov. Obsahuje sodík, draslík, vápnik, železo, kremík, vitamín C, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú i rastlinné farbivá. 

Čítajte tiež: Veľký mýtus o raňajkách, po ktorom sa vám otvoria oči: V skutočnosti je to inak!

Čo dokáže?

Správne pripravená cvikla narobí s ľudským telom hotové divy! Má množstvo zdravotných účinkov, o ktorých by sa dala napísať celá kniha. 

Účinky:

  • Posilňuje cievy
  • Znižuje hladinu cholesterolu
  • Detoxikuje
  • Zabraňuje tvorbe kŕčových žíl
  • Zmierňuje bolestivé stavy nôh
  • Výborná pri chudokrvnosti pre vysoký obsah železa
  • Zlepšuje zrak
  • Vhodná pri infekčných hnačkách a iných viróznych ochoreniach
  • Znižuje vysoký krvný tlak
  • Zmierňuje bolestivé kŕče pri menštruácii
  • Chráni pred tvorbou rakovinových buniek

Toto je len zlomok toho, čo robí s ľudským organizmom! Aby sa naplno prejavili jej účinky, platí sa vedieť, kedy z nej vyťažíte maximum!

Ako z cvikle vyťažiť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako ju pripraviť? 

Cvikla je jesennou pochúťkou, keďže práve v tom období má najviac liečivých látok. Prínos pre naše zdravie má však aj niekoľko mesiacov potom, preto by sme na ňu nemali zabúdať hlavne počas zimných mesiacov! Využite ešte toto obdobie vo svoj prospech a doprajte si cviklu na tanieri. Hoci je mimoriadne zdravá v surovej forme, podľa odborníkov na výživu z nej veľa vyťažíte po tepelnej úprave. V tomto prípade neplatí, že teplo zabije všetky zdraviu prospešné látky. Dôležité je len vedieť, ako cviklu upraviť!

Všetky potrebné živiny môžu ostať v cvikle uchované. Správna príprava je kľúčom k tomu! Uvarte zeleninu celú v šupke v tlakovom hrnci, alebo ju môžete upiecť v alobale. Pripravte si tlakový hrniec a kefku, ktorou zeleninu vyčistite. Následne ju umyte a varte celú v šupke! Chybou by bolo, ak by ste ju ošúpali ešte pred varením alebo ak by ste ju upiekli bez ochrannej vrstvy alobalu. Tak by ste prišli o množstvo cenných látok. 

Na druhej strane, výborná je aj cvikla zaváraná, ošúpaná a uvarená ako zemiaky. Aj v takejto podobe má živiny a je prospešná pre ľudské telo. Viac z nej však získate, ak ponecháte šupku a uvaríte ju v tlakovom hrnci!

Viac o téme: ZeleninaCviklaRepa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9