Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Túžite po hustejších vlasoch? Jedinečný účinok bežnej potraviny z vás urobí bohyňu krásy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

Je jednou z najvýživnejších potravín - obsahuje veľa zdraviu prospešných bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Podľa vedcov tiež obsahuje zlúčeniny, ktoré ocenia ľudia trpiaci nadmernou stratou vlasov.

Ako je to s cholesterolom?

Vajíčka sú kontroverznou témou. Raz ich niekto chváli kvôli vysokému obsahu proteínov, druhýkrát zase odsudzuje, lebo zvyšuje cholesterol a tým aj riziko vzniku srdcových ochorení. Kde je pravda? V skutočnosti však rozhoduje množstvo a druh skonzumovného tuku.

Čítajte tiež: Ako rýchlo píšete na klávesnici? Dokáže predpovedať desivú diagnózu roky pred vypuknutím!

Dôkazy ukazujú, že konzumácia vajec u väčšiny ľudí významne nevplýva na zvýšenie cholesterolu v krvi. Viaceré štúdie preukázali, že u pacientov postihnutých srdcovým ochorením nebola žiadna súvislosť s pravidelnou konzumáciou vajec (do 6 kusov vajec za týždeň). Dokonca ani u ľudí, u ktorých už predtým bola zaznamenaná vysoká hladina cholesterolu!

Stimuluje rast vlasov!

Mnohí sa boja konzumácie vajec, hlavne žĺtku, ktorý sa podieľa na zvyšovaní cholesterolu. Škoda! Žĺtok má totiž zaujímavý vplyv na zdravie organizmu. Vedci tvrdia, že ak trpíte stratou vlasov, mali by ste siahnuť po vajíčkach! Podľa lekárov sa v nich nachádza zlúčenina stimulujúca poteíny a taktiež pôsobí ako rastový stimulátor.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: getttyimages.com)

Ak ste spozorovali v poslednej dobe zvýšené vypadávanie vlasov, siahnite po vajíčkach! Denná konzumácia vajec udrží vaše vlasy v dobrej kondícii, uviedli japonskí dermatológovia. Séria štúdií, v ktorých boli ľudské vlasové folikuly implantované do myší, zistila, že vaječný žĺtok stimuloval rast nových vlasových buniek.

Výskum, publikovaný v časopise Journal of Medicinal Food, odhalil zlúčeninu vo vaječnom žĺtku, ktorá pri aplikácii, resp. perorálnom podaní stimulovala proteín nazývaný vaskulárny endotelový rastový faktor, ktorý je rozhodujúci pre opravu a rast vlasových buniek. Vedci tak uviedli, že vajíčko môže byť "stimulátorom rastu vlasov".

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: getttyimages.com)

Viac o téme: VajceVlasy Padanie vlasov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9