Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako rýchlo píšete na klávesnici? Dokáže predpovedať desivú diagnózu roky pred vypuknutím!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nový diagnostický nástroj nebezpečnej choroby? Hoci strojopis dnes mnohí považujú za samozrejmosť, nikto nevie o tom, že ide o desivé znamenie! Ak píšete rýchlo na klávesnici, podľa vedcov by ste mohli byť ohrození, hoci iné zjavné príznaky choroby zatiaľ nemáte.

Neskutočné, čo dokáže predpovedať rýchlosť písania na klávesnici! Podľa vedcov by sme to nemali podceňovať. Vďaka tomu sa totiž môžete dozvedieť dôležitú informáciu o svojom zdraví. Rýchlosť strojopisu by pokojne mohla byť o niekoľko rokov ako diagnostický nástroj Parkinsonovej choroby.

Čítajte tiež: Využite včelie produkty vo svoj prospech: Lekárka prezradila, kedy sú najúčinnejšie

Objaví sa roky pred vypuknutím choroby

Typickým príznakom tohto ochorenia je trasenie rúk, ktoré sa objavuje približne u tretiny pacientov s týmto ochorením. Práve rýchlosť, ktorou stláča jednotlivé klávesy, by mohla byť predzvesťou toho, či trpí pacient týmto ochorením. Čo je na tom najzaujímavejšie, uvedený príznak sa objaví aj 6 rokov pred tým, kým choroba vypukne!

Vysoká presnosť určenia choroby

Na zistenie, že rýchlosť písania na klávesnici by mohol predpovedať Parkinsonovu chorobu, prišli vedci z z Univerzity Charlesa Sturta v Queenslande v Austrálii. Predmetom výskumu bolo 76 ľudí, z ktorých 27 trpelo Parkinsonovou chorobou, hoci im nebola diagnostikovaná. Každý účastník výskumu mal doma na klávesnici nainštalovaný špeciálny program na meranie rýchlosti stláčania jednotlivých klávesov. Táto rýchlosť sa porovnala so štandardnou frekvenciou písania pacientov s Parkinsonovou chorobou, čo je medzi 4 až 6 Hz. Skoré príznaky choroby sa pomocou tohto testu dali určiť u zdravých ľudí s vysokou presnosťou - až 80 %.

"Naším cieľom je vyvinúť široko dostupný monitorovací test pre všeobecných lekárov i pre pacientov," dodal autor štúdie Warwick Adams, ktorý trpí Parkinsonovou chorobou, pre New Scientist.

Parkinsonova choroba sa týka
Zobraziť galériu (2)

K traseniu rúk u pacientov s Parkinsonovou chorobou dochádza predovšetkým vtedy, keď sú ruky v pokoji, nie vtedy, keď vykonávajú nejakú činnosť. Upozorňujú na to vedci zo Spojeného neurologického centra HM CINAC v Španielsku. Málokto totiž o tomto vie!

Choroba u mužov a žien

Len prednedávnom sa objavili výsledky iného výskumu, ktoré hovoria o tom, že stres v práci zvyšuje riziko vzniku Parkinsonovej choroby u mužov. U žien postihuje tie, ktoré zastávajú v zamestnaní nejaké vedúce postavenie. Majú veľa zodpovednosti a práce, ktorú si nosia často domov a výsledkom je stres. Iné štúdie naznačujú, že stresový hormón kortizol by mnohol byť spúšťačom ochorenia. U pacientov s parkinsonovou chorobou sa totiž vyskytuje vo väčšom množstve.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9