Využite včelie produkty vo svoj prospech: Lekárka prezradila, kedy sú najúčinnejšie

Foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-04 05:55:00

Ako často môžeme užívať propolis a prečo by sme včelí peľ nikdy nemali zapíjať vodou? Sú produkty so včelou kašičkou skutočne účinné? Na to sme sa spýtali lekárky a hobby včelárky Barbory Tobolovej zo Žiliny.

 

Najobľúbenejším včelím produktom je propolis, ktorý včely využívajú ako ochranný prostriedok na vnútornú údržbu úľa. „Tmelia ním trhliny, aj preto sa niekedy označuje ako včelie lepidlo. Včely propolisom dokonale izolujú vnútro úľa a med sa vďaka tomu stáva produktom bez patogénov. Dokonca boli prípady, keď včely propolisom ,zaizolovaliʻ myš alebo hada, ktorý sa dostal do úľa,“ vysvetľuje lekárka Barbora Tobolová, ktorá sa vo voľnom čase venuje včelárstvu.

Čítajte viac: Život so sklerózou multiplex

„Propolis ako tinktúra alebo krém bol v antike obľúbeným liečivom na otvorené rany. Rovnako ako iné včelie produkty, obsahuje celú škálu vitamínov, aminokyselín, protizápalových zložiek, a má dokonca aj antidepresívne vlastnosti. Propolis môžeme dať vylúhovať do 90-percentného liehu, prípadne iných destilátov a v období viróz preventívne konzumovať,“ radí lekárka.

Materská kašička? Pozor na marketingové fígle!

Unikátnym a vzácnym včelím produktom je aj materská kašička. Ide o špeciálny substrát, ktorým včely kŕmia budúcu matku, ozrejmuje včelárka. „Zmierňuje napríklad bolesti kĺbov, dodáva pružnosť pokožke a posilňuje tiež imunitu, čo ale pri chronických autoimunitných ochoreniach nemusí byť výhodou. V zásade platí, že nič netreba preháňať. Materskú kašičku stačí konzumovať iba zriedka, to znamená raz až dvakrát mesačne,“ odporúča.

Podľa mladej včelárky platí v praxi jednoduché pravidlo: pokiaľ je sezóna rozmnožovania včiel a v úli nájdeme matečníky, ktoré nepotrebujeme, užijeme z nich včeliu kašičku, ktorá pokryje celú ročnú dávku pre ľudský organizmus. „Materskej kašičky v matečníku je skutočne veľmi málo, maximálne vo veľkosti jedného zrnka šošovice a nie je možné ju skladovať. Preto sú aj kozmetické prípravky alebo iné produkty s materskou kašičkou len marketingový ťah,“ objasňuje a dopĺňa, že čerstvá včelia materská kašička má kyslastú, mierne štipľavú chuť.

Peľ konzumujte iba s medom

Menej známym produktom je včelí peľ. Aj ten ponúka cenné zdravotné benefity, je to však aj silný alergén. Lekárka preto odporúča najprv si overiť, či netrpíte alergiou na pele rôzneho druhu. „Najlepšia forma, ako užívať peľ, je dokonale ho rozmiešať vo fľaške medu a užívať podľa potreby. Zvyčajné stačí jedna čajový lyžička trikrát denne,“ spresňuje s tým, že vďaka medu peľ sfermentuje a náš organizmus ho dokáže stráviť. „Zapíjanie peľu vodou alebo jeho žuvanie nalačno je nesprávne, nakoľko sa vtedy peľ míňa svojmu liečivému účinku,“ dodáva.

Peľ je podľa včelárky skvelým antivirotikom, antiparazitikom a antibiotikom zároveň. Obsahuje totiž celé spektrum vitamínov, antioxidantov a esenciálnych aktívnych zložiek. „Vďaka prirodzenému obsahu fenylalanínu potláča chuť do jedla. Posilňuje tiež obranyschopnosť a pomáha organizmu ľahšie prekonať rôzne virózy,“ dopĺňa a zdôrazňuje, že včela medonosná dokáže jednorazovo uniesť len okolo 40 miligramov peľu, takže plná lyžica peľu stojí včely naozaj veľa práce.

Vyskúšajte včelí chlebík!

Voľne konzumovať (bez rozmiešania vo vode) sa môže len včelí chlebík alebo tzv. perga, resp. včelami fermentovaný peľ. „Včelí chlieb kombinuje výživové vlastnosti peľu a medu, a preto patrí medzi veľmi komplexné potraviny. Túto špecialitu však málokto pozná. Je to včelami spracovaný peľ, ktorý slúži ako krmivo pre včely a včelie larvy,“ opisuje lekárka a radí, aby spotrebitelia nepridávali včelie produkty do jedál, ktoré treba tepelne upravovať, pretože pôsobením vysokej teploty dochádza k strate všetkých ich liečivých vlastností. „Navyše, zahrievaním cukrov vzniká hydroxymetyl-furfural, ktorý je potencionálnym karcinogénom,“ varuje.

Trúdie larvy pre gurmánov

Ľudia, ktorí majú radi chuťové experimenty, môžu vyskúšať na slovenské pomery netradičnú špecialitu – trúdie larvy. Tento prírodný dar z úľa je proteínovou a vitamínovou bombou, ktorú obľubujú napríklad obyvatelia Číny. „Trúdím larvám sa dokonca pripisuje účinok zvyšujúci potenciu,“ dopĺňa včelárka, ktorá z trúdích lariev pripravuje smoothie, praženicu, šaláty a pridáva ich aj do zeleninovej polievky. „Larvy môžete takisto zamiešať do medu a takto upravený med klasicky konzumovať. Surové chutia ako citrónová šťava s mliekom,“ približuje a na záver odporúča, aby si spotrebitelia vždy preverili, od koho kupujú včelie produkty, pretože na prvý pohľad môžu vyzerať rovnako kvalitne ako produkty najlepšej akosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
lekárka Barbora Tobolová včelárka neurologička

2018-09-04 05:55:00  |  Foto: archív B. Tobolovej, Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia