Najobľúbenejší nápoj jesene: Doktorka vysvetlila, prečo je burčiak elixírom zdravia

Ilustračné foto: TASR/Michal Svítok
Zdroj: TASR/Michal Svítok
2018-09-02 15:30:00

Príchod jesene už tradične ohlasuje burčiaková sezóna, ktorá zvykne začínať v druhej polovici augusta, pretože je spojená s vinobraním. Doktorky Alžbety Béderovej, známej odborníčky na výživu, sme sa spýtali, či je obľúbený burčiak minimálne taký zdravý ako víno.

Burčiak alebo skvasený hroznový mušt, patrí k najobľúbenejším alkoholickým nápojom Slovákov. Býva neodmysliteľnou súčasťou vinobrania a hodov. Podľa doktorky Alžbety Béderovej z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA) je burčiak zdrojom minerálov a stopových prvkov – „obsahuje zinok, železo ale hlavne vitamíny zo skupiny B, predovšetkým B1- tiamín a B2- riboflavín, ktoré podporujú srdečnú činnosť, prenos nervových vzruchov a priaznivo vyživujú pleť. Ďalšie zdraviu prospešné látky pochádzajú z hrozna, kvasiniek, alebo z ich metabolickej aktivity.“

Čítajte viac: Vinobrania sú v plnom prúde: Ako rozpoznať kvalitný burčiak?

V porovnaní s vínom má burčiak jednu zásadnú výhodu - nižší obsah alkoholu. Čerstvý burčiak obsahuje maximálne do päť percent alkoholu, ale má vysoký obsah cukru – fruktózu, glukózu z hrozna a v prípade nízkej cukornatosti hrozna aj sacharózu, ktorú vinohradníci aktívne pridávajú. V priebehu kvasenia obsah cukru klesá, mení sa na alkohol a vzniká tzv. rampáš,“ ozrejmuje lekárka a upozorňuje, že konzumácia burčiaku má aj svoje hranice, pretože u citlivých jedincov môže spôsobiť tráviace problémy či bolesť hlavy. Preto by ste to s jeho pitím nemali preháňať.

Fotogaléria


Tagy:
burčiak Alžbeta Béderová

2018-09-02 15:30:00  |  Foto: TASR/Michal Svítok  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia