Príchod jesene už tradične ohlasuje burčiaková sezóna, ktorá zvykne začínať v druhej polovici augusta, pretože je spojená s vinobraním. Doktorky Alžbety Béderovej, známej odborníčky na výživu, sme sa spýtali, či je obľúbený burčiak minimálne taký zdravý ako víno.
Burčiak alebo skvasený hroznový mušt, patrí k najobľúbenejším alkoholickým nápojom Slovákov. Býva neodmysliteľnou súčasťou vinobrania a hodov. Podľa doktorky Alžbety Béderovej z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA) je burčiak zdrojom minerálov a stopových prvkov – „obsahuje zinok, železo ale hlavne vitamíny zo skupiny B, predovšetkým B1- tiamín a B2- riboflavín, ktoré podporujú srdečnú činnosť, prenos nervových vzruchov a priaznivo vyživujú pleť. Ďalšie zdraviu prospešné látky pochádzajú z hrozna, kvasiniek, alebo z ich metabolickej aktivity.“
Čítajte viac: Vinobrania sú v plnom prúde: Ako rozpoznať kvalitný burčiak?
V porovnaní s vínom má burčiak jednu zásadnú výhodu - nižší obsah alkoholu. „Čerstvý burčiak obsahuje maximálne do päť percent alkoholu, ale má vysoký obsah cukru – fruktózu, glukózu z hrozna a v prípade nízkej cukornatosti hrozna aj sacharózu, ktorú vinohradníci aktívne pridávajú. V priebehu kvasenia obsah cukru klesá, mení sa na alkohol a vzniká tzv. rampáš,“ ozrejmuje lekárka a upozorňuje, že konzumácia burčiaku má aj svoje hranice, pretože u citlivých jedincov môže spôsobiť tráviace problémy či bolesť hlavy. Preto by ste to s jeho pitím nemali preháňať.