Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľký omyl o plnotučných výrobkoch, ktorý zmení váš názor: Dôvod, prečo dať tukom zelenú!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnoho ľudí si vyberie odstredené mlieko alebo mlieko s nízkym obsahom tuku preto že je "zdravšie" ako plnotučné. Dobre však spravili? Najnovšie dôkazy naznačujú, že by mali znovu o tom popremýšľať a dať tukom zelenú!

V skutočnosti nie sú nezdravé!

Plnotučné mliečne výrobky majú vyšší obsah nasýtených tukov, o ktorých sa predpokladá, že zvyšujú hladinu cholesterolu, čo vedie k ochoreniam srdca. Podľa štúdie, zverejnenej minulý mesiac, ide o nezmysel! Plnotučné mliečne výrobky sa údajne nespájajú s vyššou mierou srdcových ochorení. 

Čítajte tiež: Šokujúci vplyv horúčav na nepríjemné parazity: Takto zmenili správanie kliešťov!

V skutočnosti výskum, publikovaný v časopise American Journal of Clinical Nutrition zistil, že ľudia starší ako 65 rokov s najvyššou hladinou tukov získaných z mliečnych výrobkov v krvi nemali pravdepodobnosť výskytu srdcových ochorení alebo mozgovej príhody ako u tých s najnižšími hladinami!

Jeden typ molekuly mliečneho tuku - kyselina heptadekánová - nachádzajúca sa v ľudskej krvi, bola spojený s nižším rizikom úmrtia pri mŕtvici. Táto najnovšia štúdia sa pridáva k rastúcemu počtu dôkazov, ktoré hovoria o tom, že plnotučné mliečne výrobky nie sú nezdravé.

"Dôkaz, že nasýtený tuk ako celok je spojený s vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, nie je sporný," hovorí registrovaná dietetologička Helen Bondová a pokračuje: "Ale zdá sa, že všetky nasýtené tuky sa správajú rovnako a že mliečne výrobky - možno v kombinácii s inými užitočnými zložkami, ako je napríklad vápnik - môžu celkovo mať prínos pre zdravie, na rozdiel od tých, ktoré sú napríklad z červeného mäsa.”

Tento fakt by mal byť doslova hudbou pre uši ľudí, pracujúcich v mliekarenskom priemysle. Na začiatku roku 2018 totiž zaznamenal pokles predaja mliečnych výrobkov. Zatiaľ čo predaj alternatívnych mliečnych výrobkov, ako je ryža či sója sa zvýšil o 15 percent, pasterizované kravské mlieko zostalo prevažne statické.

Sú najlepšou voľbou

Čo sa týka mlieka, je pravdepodobné, že rôzne produkty nás ovplyvňujú inak, najmä pokiaľ ide o hmotnosť. Štúdia z roku 2011 v New England Journal of Medicine skúmala, ako zmeny v životnom štýle ľudí viedli k postupným, dlhodobým zmenám telesnej hmotnosti a zistili, že spotreba masla bola spojená s prírastkom hmotnosti, zatiaľ čo jogurt - plnotučný i ten s nízkym obsahom tuku - sa spájal väčším znížením hmotnosti počas štyroch rokov.

Veľký omyl o plnotučných
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Jogurt, mlieko a malé množstvá syra sú najlepšou voľbou, čo sa týka mliečnych výrobkov,” hovorí Helen Bond. "Sú kľúčovými poskytovateľmi vápnika vo forme, ktorá sa ľahko vstrebáva, a jódu, ktorý je potrebný na produkciu hormónov štítnej žľazy, zatiaľ čo maslo, ktoré ich poskytuje, obsahuje zase oveľa viac kalórií. Najmä v typickej západnej strave je nepravdepodobné, že dostanete dostatok týchto živín akýmkoľvek iným spôsobom, takže sa odporúča niekoľko týchto mliečnych výrobkov denne. "

Koľko by sme ich mali zjesť?

Nasledujúci zoznam ponúka niekoľko kombinácií mliečnych výrobkov, ktoré dodajú menej ako 20 g nasýtených tukov - odporúčané denné maximum pre ženy (pre mužov je to 30 g).

Pozrite sa na to, aké množstvo každého mliečneho výrobku si môžete s pokojným svedomím dopriať:

200 g plnotučného organického alebo 170 g gréckeho jogurtu

Uvedené množstvo plnotučného organického jogurtu vám dodá polovicu vášho denného príjmu vápnika na stavbu kostí. Štúdia z roku 2012 zistila, že vysoký príjem vápnika je spojený so zníženou hladinou (škodlivého) viscerálneho tuku, ktorý sa tvorí okolo vašich orgánov.

Porcia gréckeho jogurtu má rovnaký obsah nasýteného tuku, ale má nižší obsah vápnika, ktorý tvorí približne 27% denného príjmu. Avšak obsahuje okolo 9g bielkovín na 100g. 

50 g taveného syra

Tavený roztierateľný syr predstavuje tretinu vášho denného limitu nasýtených tukov - ale plnotučný smotanový syr je výživnejší ako jeho nízkotučné odrody. Všeobecne platí, že roztierateľný syr nemá taký obsah vápnika alebo bielkovín ako tvrdé syry, pretože srvátka bohatá na vápnik sa počas spracovania vylúči.

Táto 50g porcia smotanového syra obsahuje 2,8g bielkovín (menej ako polovicu vareného vajíčka) spolu s 38 mg vápnika.

40 g syru čedar

Tvrdý syr je jedným z najkoncentrovanejších zdrojov vápnika: 40g obsahuje viac ako tretinu (36%) vášho denného príjmu vápnika a takmer dvojnásobok tretiny Vášho denného príjmu vitamínu B12, ktorý je potrebný pre energiu a zdravé nervy a imunitný systém.

Približne 40 g čedaru, ktorý by ste mali obvykle v sendviči alebo ako jeden plátok syra na toaste, dodáva 10 g sýteného proteínu - to je o 50 percent viac ako v prípade vareného vajíčka.

14 g masla

Zatiaľ čo v štúdii z roku 2016 v časopise PLOS One sa nenašla žiadna súvislosť medzi spotrebou masla a rizikom srdcového ochorenia, odborníci ho stále neodporúčajú jesť veľa. Uvedené množstvo masla za deň je však v poriadku!

Na rozdiel od ostatných mliečnych výrobkov, maslo ne poskytuje prakticky žiadnu vlákninu, bielkoviny alebo vápnik a má viac ako 100 kalórií.

3 lyžice smotany

Smotana nie je mliečny výrobok, ktorý by ste mali jesť veľmi často, pretože je vyrobený z tučnejšej časti mlieka, ktorá nie je bohatá na vápnik. Tri polievkové lyžice smotany dodajú štvrtinu denného maxima nasýtených tukov a 83 kalórií.

3 polievkové lyžice parmezánu

Jeden z najviac výživných syrov, iba tri polievkové lyžice (30 g) parmezánu dodajú takmer 40 percent dennej dávky vápnika a 15 percent denného zinku, čo je dôležité pre kognitívne funkcie a plodnosť.

Parmezán je jedným z najťažších syrov s najnižšou vlhkosťou, čo znamená veľmi koncentrovaný zdroj mliečnych živín. Táto dávka obsahuje 6 g nasýtených tukov - 30 percent dennej doporučenej hranice - a 124 kalórií.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9