Obľúbená príloha k syru prekvapuje: Čo dokážu spraviť baranie rohy s naším telom!

Zdroj: gettyimages.com
2018-08-05 06:00:00

Je štíhla, dlhá a pokrútená. Hoci táto odroda papriky nemusí na prvý pohľad vyzerať príliš vábne, labužníci ju vyhľadávajú ako chutnú lahôdku k hlavnému jedlu. Grilované rebierka bez baraních rohov? Neexistuje! Málokto však vie, že sa z nich chudne!

Baranie rohy poznáme ako skvelú prílohu k nakladaným syrom, ale i k mäsu či na pizzi. Netreba ich však podceňovať! Ide o veľmi cennú zeleninu, ktorá pochádza z Latinskej Ameriky, konkrétne z Mexika. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, tiamín, riboflavín a tiež vlákninu. Baranie rohy priam blahodarne pôsobia na naše trávenie. Črevá sa z nich doslova potešia! Menia totiž prostredie črevnej sliznice. Hlavne tie štipľavejšie odrody pomôžu pri zápale čriev vďaka obsahu kapsaicínu. 

Čítajte tiež: Desivé zistenie o skleróze multiplex: Ak sa vás týkajú tieto dve veci, majte sa na pozore!

Paprika a jej odrody sú veľmi zdravé. Odporúčajú sa hlavne pri žalúdkovej infekcii. Hovorí sa dokonca o nich aj ako o pomocníkoch pri alergii, astme, anémii, cukrovke, hemoroidoch, nachladnutí a chrípke! 

Zaváraniny ako zdravá bomba?

O nálevoch, ktoré sa používajú pri zaváraní sa hovorí, že sú skvelé pre ľudský organizmus, preto by sme ich nemali vylievať. Údajne ju využijeme pri rannej opici, keďže upokojí žalúdok, pri pálení záhy vďaka octu, ktorý vyrovná kyslosť v žalúdku, či dokonca pri spálenej pokožke. Stačí si miesta na tele potrieť nálevom a kombinácia octu a soli zmierni svrbenie!

Recept na baranie rohy

Spravte si doma chutné zavárané baranie rohy! Čo je na tam najlepšie, sú zdravšie bez sacharínu, ktorý sa zvykne pridávať do zaváranín. Sacharín je umelé sladidlo, sladšie ako cukor. Ešte v minulom storočí štúdie na laboratórnych potkanoch ukázali, že jeho príjem vo väčších množstvách vyvoláva vznik zhubných nádorov. Hoci sa to nemusí vzťahovať na človeka, treba byť opatrný pri jeho konzumácii. 

Potrebujete:

  • 1,5 kg baraních rohov
  • 2,5 litrov vody
  • 600 ml octu
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 PL soli
  • 10 ks celého čierneho korenia
  • 5 ks celého nového korenia
  • Hrozienka
  • 1 ks cesnaku

Postup:

Baranie rohy poriadne umyte a hrozienka zalejte vodou. Prichádza na rad cesnak, ktorý si nakrájajte na plátky. Spolu s troškou hrozienok dajte na dno pohárov. Pridajte baranie rohy, ktorými naplníte poháre a navrch opäť dajte cesnak a hrozienka. 

Spravte si nálev z vody, octa, cukru, soli, korenia. Zalejte ním baranie rohy a poriadne uzatvorte. Dajte ich sterilizovať pri teplote 85 stupňov Celzia približne 30 minút. 

2018-08-05 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia