Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šokujúci vplyv horúčav na nepríjemné parazity: Takto zmenili správanie kliešťov!

Kliešte začínajú byť aktívne od asi ôsmich stupňov Celzia. Zobraziť galériu (2)
Kliešte začínajú byť aktívne od asi ôsmich stupňov Celzia. (Zdroj: gettyimages.com)

Donedávna sa hovorilo o vysokej aktivite kliešťov, ktorá vrcholí práve v lete. Dnes je to však inak! Extrémne horúčavy, ktoré prevládajú na Slovensku neprospievajú len nám. Vplývajú aj na nepríjemné parazity a dokonca aj komáre, ktoré donútili na ústup!

Hoci ešte na jar bola aktivita kliešťov vysoká, vyzerá to tak, že v týchto horúcich dňoch klesá. 

"Vysoké teploty a sucho však nie sú pre kliešte priaznivé, a tak aktivita tohto parazita v horúcich letných mesiacoch klesá," vysvetlil Rastislav Maďar, vedúci Ústavu epidemiológie a ochrany verejného zdravia Lekárskej fakulty Ostravskej univerzity pre novinky.cz.

Čítajte tiež: Toto pri konzumácii ryže nikdy nerobte: Bežná príloha k jedlu ako nepriateľ!

Zlé podmienky pre parazity

Extrémne horúčavy tak neprospievajú už ani kliešťom, ktorých aktivita bola donedávna v teple na najvyššom stupni! Ako dodal odborník, kliešte, ktoré žijú vo výške približne 40 centimetrov nad zemou, v súčasných horúčavách nemajú dobré podmienky, pretože na mnohých miestach sa vyrastená tráva premenila na práchno (ľahko zápalnú organickú látku), ide napríklad o porasty pri vode, na krajoch lesa či v mestských parkoch a záhradách.

Avšak aj v suchých a teplých mesiacoch dokážu všetky vývojové štádiá kliešťov prežívať.

"Čakajú na vhodné podmienky ukryté v starej vegetácii a detrite, čo je odumretá organická hmota," uviedla Kateřina Fabiánová z oddelenia epidemiológie a infekčných chorôb Štátneho zdravotného ústavu v Prahe.

Maďar dodal, že kliešte zalezú čo najnižšie a snažia sa chrániť pod prízemnou vegetáciou. Českí vedci podľa jeho slov však už zaznamenali aj trend, keď sa kliešte z dôvodu vysokých teplôt posúvajú stále severnejšie a do vyššej nadmorskej výšky, takže sa už bežne nachádzajú i na horách. Tieto zmeny zaznamenalo Európske stredisko pre prevenciou a kontrolu chorôb takisto v Rakúsku, Nemecku, Nórsku a Švédsku.

Kliešte by mohli byť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Týka sa to aj komárov

Komárov je tiež teraz málo. Fabiánová podľa Noviniek.cz vysvetlila, že je to prirodzené, lebo im chýbajú prírodné rezervoáre, kde sa množia, a navyše je teplota v nich je taká vysoká, že neumožňuje liahnutie.

Kliešte a komáre však podľa očakávania "zaútočia" na jeseň. Tak to bolo aj vlani, keď sa stal október z hľadiska výskytu kliešťovej encefalitídy jedným z najhorších mesiacov za posledných desať rokov, upozornil Maďar.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9