Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nedávajte pečivu pri diéte rázny koniec: Takto si ho vychutnáte bez kíl navyše

V umývačke riadu sa môžu nachádzať nebezpečné baktérie.
V umývačke riadu sa môžu nachádzať nebezpečné baktérie. (Zdroj: thinkstock.com)

Už odjakživa patrí chlieb k najzákladnejším potravinám sveta a jeho pozíciu nezmenilo ani dvadsiate prvé storočie. Aj keď je obľúbené, patrí medzi prvé potraviny, ktorým pri diéte spravíme koniec. Úplne zbytočne! Doprajte si, čo vám hrdlo ráči.

Televízny lekár Dr. Michael Mosley odhalil najlepší čas, kedy si počas dňa pochutnať na sacharidoch!

Kľúčom je správny čas

Chlieb a cestoviny sa považujú za potraviny, ktoré treba konzumovať s mierou pre ich vysoký obsah sacharidov. Obzvlášť tí, ktorí chudnú, by ich mali obmedziť. Ťažko sa však niekto nedokáže vzdať chutného chrumkavého chlebíku. Našťastie, môžete si ho dopriať bez výčitiek! Dôležité je len vedieť správny čas, kedy si ho môžete dať na tanier.

Čítajte tiež: Stačia dve ingrediencie na efektívne prečistenie hrubého čreva: Takto ho dostanete do formy

Doteraz bolo známe, že sacharidy by sa mali jesť v ranných hodinách, ako sa píše na dailymail.co.uk. Telo má tak celý deň na to, aby ich spálil glukózu, ktorú uvoľňujú. V opačnom prípade hrozí uvoľnenie inzulínu, čím sa hladina cukru v krvi vráti späť do normálu. To sa dosiahne ukladaním prebytočného cukru zo sacharidov ako tuku. Výsledok? Priberanie!

Napriek tomu nová štúdia, odvysielaná na televíznej stanici BBC s názvom Trust Me I'm a Doctor zistila, že konzumácia uhľohydrátov vo večerných hodinách spôsobuje menej dramatického vzrastu hladín krvného cukru ako ráno za predpokladu, že zvyšok príjmu potravy človeka sa počas dňa príliš nezakladal na škroboch. Dr Mosley odporúča, aby boli ľudia v súlade s ich stravovacími návykmi a vyhli sa prehnaniu pri každom jedle.

Ako bol výskum vykonaný?

Dr Mosley a vedci z University of Surrey požiadali zdravých dobrovoľníkov, aby jedli buď ráno, alebo večer väčšinu svojho denného príjmu uhľohydrátov. Všetci účastníci štúdie jedli rovnaké množstvo sacharidov každý deň, čo zahŕňalo chlieb, cestoviny a zeleninu. Počas prvých piatich dní jedli väčšinu týchto jedál na raňajky, po piatich dňoch konzumovali bežnú stravu, kým nakoniec prešli na raňajky s nízkym obsahom uhľovodíkov a večer zase s ich vysokým obsahom.

Výskumníci analyzovali hladiny cukru v krvi účastníkov počas celej štúdie. Výsledky odhalili raňajky s nízkym obsahom uhľovodíkov a večeru s vysokým obsahom týchto látok, ktoré zvyšujú reakciu ľudí na glukózu v priemere o 10,4 jednotiek, uviedla BBC. Zatiaľ čo konzumácia veľkého množstva sacharidov ráno a málo večer zvyšuje ich reakciu na glukózu až o 15,9 jednotiek.

Vedci z University of Surrey plánujú opakovať experiment vo väčšej štúdii.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9