Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrozba menom energetické drinky: Môžu ublížiť viac, ako si myslíte

Energetické drinky sú zdraviu škodlivé, môžu spôsobiť zástavu srdca.
Energetické drinky sú zdraviu škodlivé, môžu spôsobiť zástavu srdca.

Energetické drinky sú v poslednom čase témou, o ktorej sa veľa hovorí v súvislosti so zdravím na ľudský organizmus. Zatiaľ čo nejaký výskum prišiel na to, že sú zdraviu škodlivé, iný zase zistil, že to nie je pravda. Americkí lekári však tentokrát varujú tých, ktorí majú vysoký krvný tlak alebo problémy so srdcom. Pitie energetických nápojov by u nich mohlo spôsobiť srdcovú zástavu.

Zvyšujú krvný tlak

Energetické nápoje, ktoré obsahujú veľké množstvo kofeínu a ďalších stimulantov ako je taurín, zvyšujú krvný tlak a môžu tiež zvýšiť riziko nepravidelného srdcového tepu. Lekári sú jednoznačne o tom presvedčení. Zistili, že dokážu zdvihnúť systolický tlak (horný tlak krvi) až o 3,5 bodov. Prišli na to výskumom siedmich štúdií.

Môžu poškodiť srdce

Čo je však na tom šokujúce, pitie energetických nápojov spôsobuje u človeka predĺženie tzv. QT intervalu, čo je porucha elektrickej činnosti srdca, ktorá môže spôsobiť náhle arytmie. Človek má vtedy väčšie riziko nepravidelného pulzu, ktorý môže byť preňho fatálny. Lekári prišli na to, že pitím jednej až troch plechoviek energetického drinku sa dvíha interval QT o 10 milisekúnd.

"Korelácia medzi energetickými nápojmi a zvýšením systolického krvného tlaku je presvedčivá. Ďalšie štúdie sú však potrebné na posúdenie ich vplyvu na srdcový rytmus," povedal Sachin Shah, profesor z University of the Pacific v Kalifornii a dodal: "Pacienti s vysokým krvným tlakom alebo syndrómom dlhého QT musia byť opatrní a musia usúdiť, či si naozaj dajú energetický nápoj."

Buďte opatrní

Zistenie, že energetické nápoje môžu predĺžiť QT Interval a spôsobiť tak náhly srdcový kolaps, si vyžaduje ďalšie skúmanie. No treba byť pri pití energetických nápojov obozretní, aj keď ide zatiaľ len o jeden výskum, ide o pravdivé zistenie.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9