Výživový poradca prezradil všetko o pití vody: Aký má pre nás význam?

Voda je pre človeka veľmi dôležitá, pite jej dostatočné množstvo každý deň.
2013-03-22 09:00:00

Pri príležitosti dnešného Svetového dňa vody je dobré pripomenúť si, aký význam má pre nás voda. Výživový poradca Ing. Libor Javro prezradil pre Vysetrenie.sk, čo spôsobuje jej nedostatok a naopak, aké má pre nás pozitívne účinky, či môžeme aj vodu z vodovodu piť, a ako je to s pitím vody, keď sme chorí.

Koľko vody denne by sme mali vypiť?

Ing. Libor Javro: Denný príjem vody do organizmu je rôzny, závisí najmä od niekoľkých faktorov, ako sú pohlavie, vek, fyzická aktivita, klimatické podmienky, hmotnosť. Množstvo sa určite pohybuje v rozhraní od 2,5 l - 4 l za deň u bežnej populácie.

Čo môže spôsobiť nedostatok vody v ľudskom organizme?

Ing. Libor Javro: Pokiaľ je človek dehydrovaný, teda jeho organizmus má znížené množstvo vody, môže spôsobiť malátnosť, zhoršené videnie, bolesť hlavy, zníženú schopnosť rečového prejavu, znížený celkový fyzický výkon a určite najmä psychický výkon a mnoho ďalších negatívnych aspektov pre normálnu funkciu organizmu.

Aké pozitívne účinky má pre nás voda?

Ing. Libor Javro: Pozitívne účinky pri dobrej hydratácii sú prejavom väčšej energie, sviežosti, človek má zlepšenú mozgovú činnosť, zlepšený fyzický výkon, lepšiu obranyschopnosť organizmu, zlepšenú práca obličiek, zlepšenú sekrécia vnútorných aj vonkajších žliaz, lepšiu resorpciu pri príjme potravy a zlepšené detoxikačné funkcie pečene. Organizmus vie omnoho lepšie pracovať zo základnými látkami, biologicky aktívnymi látkami, hormónmi a enzýmami.

Dobré zavodnenie organizmu znamená, že celkový organizmus tvorí minimálne od 50 - 60 % telesných tekutín. Takéto zavodnenie si môžete dať zmerať pomocou prístroja, ktorý využíva elektrickú bioimpedanciu.

Mali by sme vypiť viac vody, keď sme chorí?

Ing. Libor Javro: Určite áno. Pri bežných chorobách je dostatočné zavodnenie organizmu veľmi dôležité, pretože väčšinou sa organizmus zbavuje vody na úkor svojej termoregulácie. Vtedy ju potrebuje dopĺňať pre už zmienené funkcie, ktoré voda v organizme vyvoláva.

Je voda z vodovodu škodlivá?

Ing. Libor Javro: Voda z vodovodu je v dnešnej dobe prechlórovaná. Pokiaľ máte doma pitnú vodu z kohútika, ktorá nie je príliš prechlórovaná, určite by som ju neodporúčal piť vo zvýšenej miere. Pokiaľ nemáte takú pitnú vodu, tak ju určite len môžem doporučiť.

Akú vodu môžeme piť?

Ing. Libor Javro: Vody by ste vo všeobecnosti mali striedať. Odporúčam však na hydratáciu organizmu piť čisté vody bez prisladzovania, zahusťovania, bez alkoholu a so znížením obsahom oxidu uhličitého.

Výživový poradca Ing. Libor Javro tak potvrdil, aký význam má pre nás voda. Bez nej by sme nemohli normálne fungovať, keďže jej nedostatok spôsobuje znížený fyzický i psychický výkon. Ak však budeme prijímať každý deň dostatočné množstvo vody, naše telo sa nám za to poďakuje: budeme plní energie, sviežosti, náš organizmus bude odolnejší voči chorobám a obličky budú lepšie pracovať.

Ako vznikol Svetový deň vody?

Valné zhromaždenie OSN schválilo 22. decembra 1992 rezolúciu, v ktorej 22. marec vyhlásilo za Svetový deň vody. Od roku 1993 si ho svet pripomína každý rok. Podľa rezolúcie Agenda 21 o zdrojoch sladkej vody majú jednotlivé štáty podľa svojich možností 22. marca organizovať prednášky, semináre, výstavy, okrúhle stoly, publikovať knihy a iné materiály s problematikou zachovania a rozvoja vodných zdrojov.

Koná sa aj Medzinárodný rok spolupráce v oblasti vody

Spolupráca v oblasti vody je v roku 2013 hlavnou témou Svetového dňa vody. Spoločne so Svetovým dňom vody sa v roku 2013 koná aj Medzinárodný rok spolupráce v oblasti vody, oficiálnym koordinátorom ktorého je Organizácia Spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) spolu s UN-Water. V roku 2013 má Svetový deň vody 20 rokov existencie.

Hlavné oslavy Svetového dňa vody sa podľa informácií zverejnených na stránke UNESCO uskutočnia 22. marca v holandskom Haagu. Jedným z podujatí má byť panelová diskusia o spolupráci v oblasti vody.

2013-03-22 09:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Flickr.com  |  Zdroj: TASR, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia