Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tajná zbraň proti starnutiu a srdcovým chorobám: TIETO látky vám s tým pomôžu!

(Zdroj: GettyImages)

Neoceniteľní bojovníci v našom tele, ktorí pomáhajú chrániť bunky pred škodlivým vplyvom voľných radikálov - to sú antioxidanty!

V dnešnom rýchlom svete sme vystavení mnohým faktorom, ktoré môžu zvyšovať hladinu voľných radikálov - od znečisteného ovzdušia, cez nezdravé stravovacie návyky, až po stres a škodlivé UV lúče. Preto je kľúčové, aby sme do svojej stravy zahrnuli potraviny bohaté na látky, vďaka ktorým dokážeme podporiť našu prirodzenú obranyschopnosť a udržať si tak optimálne zdravie, píše sa na www.healthline.com. Na toto všetko nám slúžia práve antioxidanty. V tomto článku si priblížime ich tajomstvo a dozvieme sa, ako nám práve antioxidanty pomáhajú v boji proti starnutiu a civilizačným chorobám.

Čo to vlastne antioxidanty sú?

Antioxidanty sú obranným mechanizmom nášho tela proti škodlivým voľným radikálom. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodiť bunky a prispieť k vzniku chronických ochorení a predčasnému starnutiu. Našťastie, antioxidanty ich dokážu neutralizovať, čím chránia naše bunky a tkanivá. Sú to zlúčeniny, ktoré telo prirodzene vyrába, ale môžeme ich získať aj z potravín bohatých na vitamíny C a E, betakarotén, selén a zinok. Tieto látky pomáhajú minimalizovať poškodenie spôsobené voľnými radikálmi a chránia nás tak pred rôznymi zdravotnými problémami, vrátane srdcových chorôb, rakoviny a zníženej imunity.

Aké potraviny konzumovať? 

Dôležité je zdôrazniť, že postupujúcim vekom schopnosť nášho tela produkovať vlastné antioxidanty klesá. Preto je nevyhnutné dodávať ich zvonka, aby sme zachovali rovnováhu organizmu a optimálne zdravie. Medzi potraviny bohaté na antioxidanty patria: 

  • tmavá čokoláda,
  • artičoky,
  • pekanové orechy,
  • čučoriedky,
  • jahody,
  • goji bobule,
  • maliny,
  • kel,
  • červená kapusta,
  • fazuľa,
  • cvikla (červená repa),
  • špenát. 

Variť alebo nevariť? 

V súčasnom uponáhľanom svete je dôležité nielen to, čo jeme, ale aj spôsob, akým jedlo pripravujeme. Máte radi varené jedlá? Hoci sú chutné, môžu nám ukradnúť až 60% cenných antioxidantov, ako ukazuje nedávna štúdia. Ale nebojte sa, nie všetko je stratené! Pri pražení a opekaní sa množstvo antioxidantov výrazne neznižuje, čo je skvelá správa pre milovníkov grilovačiek. A tu je ešte lepšia správa: cvikla, fazuľové struky a cesnak si udržiavajú svoje antioxidačné vlastnosti bez ohľadu na to, ako ich pripravujeme. Či už milujete varené jedlá, alebo ste milovník surovej stravy, kľúčom je pestrosť a múdre kombinovanie ingrediencií. Udržiavajte svoj jedálniček farebný a plný rôznorodých surovín, a vaše telo vám za to určite poďakuje!

 

Viac o téme: AntioxidantyVolne radikaly
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9