Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

5 NÁVYKOV, na ktoré ZABUDNITE po 30-tke: V STARŠOM veku bude vaše telo fungovať ako za MLADA!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prečo čakať, až bude príliš neskoro? Hoci by sa podobné odporúčania mali dodržiavať v každej fáze života, začať môžete už po 30. roku života. Telo sa vám za to v neskoršom veku poďakuje.

Ruku na srdce. Telo v 30-ke už nie je také rovnaké, aké bolo v 20-ke. Metabolizmus sa spomaľuje a podobne aj trávenie. Nový výskum tiež ukázal, že vysoký krvný tlak vo veku 30 rokov môže súvisieť so zhoršeným zdravím mozgu v neskoršej dospelosti. Doktorka Lauren Manakerová radí ženám, aby toto obdobie využili na prípravu tela na menopauzu.

„Perimenopauza je za rohom a do tejto fázy musíme vstúpiť tou správnou nohou,“ poznamenala.

Ako dodala, je dobré zamerať sa na potraviny, ktoré podporujú zdravie srdca, kostí a neposúvajú ručičku na váhe smerom nahor.

Čo všetko sa ešte mení po 30-tke:

  • Kosti strácajú minerály a hustotu
  • V priebehu času telo stráca svalové tkanivá
  • Telesný tuk sa tiež zvyšuje a ukladá sa najmä na bruchu

Stravovacie návyky, ktoré ničia telo po 30-ke podľa eatthis.com:

1. Neprijímate dostatok vápnika alebo vitamínu D

Kosti začínajú strácať hustotu vo veku 30 rokov. Jedným zo spôsobov, ako pomôcť spomaliť tento proces a zachovať ich pevnosť, je dodať telu živiny, ktoré ich podporujú.

„Nedostatočná konzumácia vápnika a vitamínu D môže znížiť hustotu kostí, čím sa zvyšuje riziko osteoporózy a zlomenín," tvrdí dietologička Katherine Gomová.

Preto je potrebné zahrnúť do stravy mliečne výrobky, listovú zeleninu, vystavovať sa slnečnému žiareniu, prípadne užívať doplnky vitamínu D. Štúdia publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition odhalila, že každodenné jedenie sliviek pomohlo ženám po menopauze udržať si viac kostnej hmoty.

5 NÁVYKOV, na ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Nejedávate potraviny zdravé pre srdce a črevá

„Zameranie sa na celé zrná, dobré tuky, ovocie, zeleninu, ryby, je dobrý spôsob ako ochrániť svoje srdce,“ konštatovala doktorka Manakerová.

Pokiaľ ide o konkrétne živiny, ktoré sú užitočné pre vaše srdce, hlavnou z nich je vláknina. Dokáže znižovať cholesterol, krvný tlak a pomáha zvládať zápaly v tele. Je tiež kľúčovou živinou pre zdravie čriev. 2

„Ak človek neprijíma dostatok vlákniny, najmä tej rozpustnej, ktorá pôsobí ako prebiotikum a vyživuje črevá, negatívne to ovplyvňuje trávenie a náladu a spôsobuje zápaly v tele,“ poznamenala výživová poradkyňa Kara Landauová.

Svojim pacientkam radí jesť viac kiwi, topinamburov, ovsa, strukovín, banánov a orechov.

3. Konzumujete príliš veľa pridaného cukru

„Konzumácia uhľohydrátov s vysokým glykemickým indexom spôsobuje, že hladina cukru v krvi neustále stúpa, čo sa spája s nadmerným ukladaním tuku," poznamenala Landauová.

Medzi sacharidy s vysokým glykemickým indexom patria potraviny ako je biely chlieb, pečivo s rafinovaným cukrom, sladké cereálie. Tým sa oblúkom vyhnite a radšej jedzte viac strukovín, celých zŕn, zemiakov a zelených banánov.

5 NÁVYKOV, na ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Pijete priveľa alkoholu

Nadmerná konzumácia alkoholu je spojená s prírastkom hmotnosti, kardiovaskulárnymi chorobami a inými metabolickými poruchami.

„Nárazové pitie je definované ako viac ako štyri drinky pre ženy a viac ako päť drinkov pre mužov,“ vysvetlila dietologička Carmelita Lomberaová.

5. Neprijímate dostatok bielkovín

Pretože sa svalové tkanivo mení už po 30-ke, je dôležité jesť potraviny s vysokým obsahom živín na budovanie svalov, teda bielkoviny. Uistite sa, že konzumujete jedlá ako je grécky jogurt, strukoviny, vajcia, tvaroh, tofu, ryby, hydinu.

Viac o téme: ZdravieJedloStravovanieNávyky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9