Prečo čakať, až bude príliš neskoro? Hoci by sa podobné odporúčania mali dodržiavať v každej fáze života, začať môžete už po 30. roku života. Telo sa vám za to v neskoršom veku poďakuje.
Ruku na srdce. Telo v 30-ke už nie je také rovnaké, aké bolo v 20-ke. Metabolizmus sa spomaľuje a podobne aj trávenie. Nový výskum tiež ukázal, že vysoký krvný tlak vo veku 30 rokov môže súvisieť so zhoršeným zdravím mozgu v neskoršej dospelosti. Doktorka Lauren Manakerová radí ženám, aby toto obdobie využili na prípravu tela na menopauzu.
„Perimenopauza je za rohom a do tejto fázy musíme vstúpiť tou správnou nohou,“ poznamenala.
Ako dodala, je dobré zamerať sa na potraviny, ktoré podporujú zdravie srdca, kostí a neposúvajú ručičku na váhe smerom nahor.
Čo všetko sa ešte mení po 30-tke:
- Kosti strácajú minerály a hustotu
- V priebehu času telo stráca svalové tkanivá
- Telesný tuk sa tiež zvyšuje a ukladá sa najmä na bruchu
Stravovacie návyky, ktoré ničia telo po 30-ke podľa eatthis.com:
1. Neprijímate dostatok vápnika alebo vitamínu D
Kosti začínajú strácať hustotu vo veku 30 rokov. Jedným zo spôsobov, ako pomôcť spomaliť tento proces a zachovať ich pevnosť, je dodať telu živiny, ktoré ich podporujú.
„Nedostatočná konzumácia vápnika a vitamínu D môže znížiť hustotu kostí, čím sa zvyšuje riziko osteoporózy a zlomenín," tvrdí dietologička Katherine Gomová.
Preto je potrebné zahrnúť do stravy mliečne výrobky, listovú zeleninu, vystavovať sa slnečnému žiareniu, prípadne užívať doplnky vitamínu D. Štúdia publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition odhalila, že každodenné jedenie sliviek pomohlo ženám po menopauze udržať si viac kostnej hmoty.
2. Nejedávate potraviny zdravé pre srdce a črevá
„Zameranie sa na celé zrná, dobré tuky, ovocie, zeleninu, ryby, je dobrý spôsob ako ochrániť svoje srdce,“ konštatovala doktorka Manakerová.
Pokiaľ ide o konkrétne živiny, ktoré sú užitočné pre vaše srdce, hlavnou z nich je vláknina. Dokáže znižovať cholesterol, krvný tlak a pomáha zvládať zápaly v tele. Je tiež kľúčovou živinou pre zdravie čriev. 2
„Ak človek neprijíma dostatok vlákniny, najmä tej rozpustnej, ktorá pôsobí ako prebiotikum a vyživuje črevá, negatívne to ovplyvňuje trávenie a náladu a spôsobuje zápaly v tele,“ poznamenala výživová poradkyňa Kara Landauová.
Svojim pacientkam radí jesť viac kiwi, topinamburov, ovsa, strukovín, banánov a orechov.
3. Konzumujete príliš veľa pridaného cukru
„Konzumácia uhľohydrátov s vysokým glykemickým indexom spôsobuje, že hladina cukru v krvi neustále stúpa, čo sa spája s nadmerným ukladaním tuku," poznamenala Landauová.
Medzi sacharidy s vysokým glykemickým indexom patria potraviny ako je biely chlieb, pečivo s rafinovaným cukrom, sladké cereálie. Tým sa oblúkom vyhnite a radšej jedzte viac strukovín, celých zŕn, zemiakov a zelených banánov.
4. Pijete priveľa alkoholu
Nadmerná konzumácia alkoholu je spojená s prírastkom hmotnosti, kardiovaskulárnymi chorobami a inými metabolickými poruchami.
„Nárazové pitie je definované ako viac ako štyri drinky pre ženy a viac ako päť drinkov pre mužov,“ vysvetlila dietologička Carmelita Lomberaová.
5. Neprijímate dostatok bielkovín
Pretože sa svalové tkanivo mení už po 30-ke, je dôležité jesť potraviny s vysokým obsahom živín na budovanie svalov, teda bielkoviny. Uistite sa, že konzumujete jedlá ako je grécky jogurt, strukoviny, vajcia, tvaroh, tofu, ryby, hydinu.